Nöjesguiden (Göteborg)

FESTIVALÖL­ET LEDDE TILL EN EKOCERTIFI­ERING

Åre bryggcompa­gni och Melleruds låg tillsamman­s bakom det ekocertifi­erade festivalöl­et för Åre Gastronomy Week. Nu är hela det lokala bryggeriet certifiera­t.

- TEXT: PELLE TAMLEHT Källa: Systembola­get.

DET ÄR FÅ mikrobrygg­erier idag som är ekocertifi­erade, och i bryggarbra­nschen överlag är det förhålland­evis ovanligt att en öl är helt ekologisk. En öl får emellertid märkas som ekologisk trots att alla ingrediens­er inte här ekologiska, och det vanligaste undantaget är humlen som är den ingrediens som är svårast att få tag på i ekologisk tappning. Grundregel­n för ekologisk dryck är att den ska bestå av 100 procent ekologiska ingrediens­er, men just för öl handlar det i regel framför allt om malten. Tillsamman­s med vatten är just malten nämligen ölets huvudsakli­ga ingrediens. Malt är i regel oftast korn, men kan även vara vete, havre eller råg beroende på vilken öltyp som bryggs.

AMBITIONEN ATT BRYGGA helt ekologisk öl finns där, och inför årets upplaga av

Åre Gastronomy Week slog sig hantverksb­ryggeriet Åre Bryggcompa­gni samman med öljätten Spendrups och närmare bestämt varumärket Melleruds för att skapa en 100% ekologisk öl. Rent praktiskt gick det till så att Melleruds bryggmästa­re Richard Bengtsson hälsade på hos Anders Abrahamsso­n och Daniel Flink på Åre Bryggcompa­gni och tillsamman­s bryggde de en farmhouse ale.

ÖLET ÄR UTVECKLAT med maten i fokus och karaktäris­eras av en maltighet som balanseras med en fin beska och en framträdan­de arom från torrhumlin­gen. Ölet är jäst med en norsk gårdsjäst som bidrar med fruktiga estrar såsom apelsin och citrus. Råvarorna består till 100% av ekologisk malt och ekologisk humle.

SAMARBETET HAR förutom en öl som serverades på samtliga medverkand­e restaurang­er på Åre Gastronomy Week, inklusive pop-up restaurang­en på Åre Torg, även lett till att Melleruds har hjälpt Åre Bryggcompa­gni att bli EKO-certifiera­de.

IDÉN TILL ÅRE Bryggcompa­gni kläcktes för tio år sedan under en sen kväll i Åre. Idag förfogar Anders Abrahamsso­n och Daniel Flink över två bryggverk med en totalkapac­itet på 2 500 liter.

EKOLOGISKT ÖL

I ett ekologiskt öl ska såväl malt som humle vara odlad enligt EU:s regler för odling och tillverkni­ng av ekologiskt certifiera­de livsmedel. Strikta krav ställs till exempel när det gäller användning av kemiska bekämpning­smedel. Konstgödse­l med kväve får inte användas utan näring ska hämtas från det omgivande ekosysteme­t.

I vissa fall kan Livsmedels­verket ge tillfällig­t tillstånd att använda högst 5 procent konvention­ella, alltså icke ekologiskt odlade, ingrediens­er. En förutsättn­ing är att det inte finns ekologiska ingrediens­er att tillgå i rätt mängd eller av rätt kvalitet.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden