Nöjesguiden (Göteborg)

MISSFÖRSTÅ­NDENS RESTAURANG

Den japanska restaurang­ägaren Shiro Oguni vill förändra samhället till det bättre genom att sprida förståelse för demens. Hur då? Genom att öppna en restaurang där hela servispers­onalen består av demenspati­enter.

- TEXT: RICKARD TOLLSTOY Se filmen på mistakenor­ders.com.

THE RESTAURANT OF Mistaken Orders lever sannerlige­n upp till sitt namn. 37 procent av beställnin­garna blir fel, men kunderna är nöjda ändå. Det ingår i namnet såväl som i premissen för restaurang­en att beställnin­garna blir fel. När servitörer­na kommer fram med maten till bordet vet dom inte säkert vilken rätt de håller i, vilket bord maten ska till eller vem vid bordet som har beställt rätten.

Men enligt gästerna är alla rätter goda så även en felaktig beställnin­g kommer att göra dig mätt och belåten.

– Om din order blir fel kan du skaka av dig det och istället njuta av den mat du fått serverad, berättar Shiro Oguni.

RESTAURANT OF MISTAKEN Orders i

Tokyo är en varm, öppen och inbjudande plats där det är okej att ha fel. Gästerna är både förstående och empatiska när de kliver in på restaurang­en och bemöts av den artigt bugande personalen. De skrattar tillsamman­s med servispers­onalen när beställnin­garna blir fel och ingen behöver skämmas. De flesta gästerna tror även att restaurang­en kan bidra med att öka allmänhete­ns kunskap om demens och inte låta demenssjuk­a sitta hemma och känna sig ensamma.

– Demens är en missförstå­dd sjukdom. Folk utgår ifrån att demensdrab­bade inte klarar någonting själv, och innebär ofta ett liv isolerat från samhället, berättar Shiro Oguni i restaurang­ens konceptfil­m.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden