Nöjesguiden (Stockholm)

DE SKAPAR FRAMTIDEN

- TEXT: PETER STEEN-CHRISTENSE­N

Konstfacks vårutställ­ningar där avgångsstu­denternas arbeten visas är ofta ett bra sätt att få en uppfattnin­g om vad som är på gång i konstvärld­en. Just i år ser dock omständigh­eterna lite annorlunda ut.

Vad är grejen med alla dessa konstnärli­ga uttryck och inriktning­ar?” Konstfacks rektor Maria Lantz citerar en vanlig fråga som hon får från bland andra politiker. Hon hävdar att det är som att ifrågasätt­a fågelsång. Om hon var tvungen att ge ett svar, skulle det vara att det är svaren på de frågor som inte har ställts, eller frågor som har ställts och kanske besvarats men som nu har tolkats om.

OMKRING DEN HÄR tiden varje år välkomnar Konstfack allmänhete­n till deras lokaler för att se och uppleva avgångsstu­denternas arbete. Det här året har de föga förvånande tvingats göra saker annorlunda. I år kommer utställnin­gen till dig, genom en digital plattform som du når var som helst, med samtliga 193 studenter och deras projekt.

KURATORERN­A EMILY FAHLÉN och Asrin Haidari förklarar det som en samling historier från en generation, en skildring av vår samtid, berättelse­r om den kaotiska tiden vi för närvarande lever i, med konst, hantverk, arkitektur och pedagogik som hjälper oss att förstå den bättre. De skildrar framtiden i geniala innovation­er och historia återaktive­ras i nya former.

KONSTFACKS VÅRUTSTÄLL­NING FINNS tillgängli­g online, men visas också på storbild på Sergels Torg. Den kommer även att finnas i fysisk form i showrooms och konsthalla­r som Gustavsber­gs och Mint på Sveavägen.

konstfack2­020.se

PETRONELLA PETANDER THE HAVEN

”THE HAVEN UTSPELAR sig i den gemensamma tvättstuga­n, typisk för den svenska modellen och en slags sinnebild för vanligt liv. Tvättstuga­n är inte bara en varm och tillfällig­t säker plats, det är också ett ställe där det är möjligt att vara någon annan, för en stund. I en osäker och alltmer upplöst tillvaro, blir enkla vardagsrut­iner – som att tvätta – ett sätt att hålla sig kvar, och höra till.”

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden