Mitt i Östermalm

Planerar du för en flytt? Checklista­n för att inte bli utan el eller bredband

Följ checklista­n – så att du inte blir utan el eller bredband första tiden

- Daniel Cannervik daniel.cannervik@direktpres­s.se

Bredbandss­trul, ingen el och saknad post. Om du vill undvika problem vid flytten är det mycket du måste ha koll på – långt i förväg. Men lugn, det finns hjälp.

Vid en flytt måste man alltid vara beredd på oförutsedd­a händelser. För helt oproblemat­iskt blir det aldrig. En noggrann checklista kan vara bra, så att inget viktigt glöms.

För vi vill nog alla att bredbandet ska funka omedelbart – och helst trådlöst – eller att elen funkar från första stund i nya bostaden. Att packa upp flyttlådor i skenet av stearinlju­s är inte jättekul.

Och mycket av det där måste du tänka på långt innan flyttdatum­et.

Säg alltid upp elavtalet

Energibola­get Ellevio listar på sin sajt en rad tips och råd i en flyttguide för att göra flytten så smidig som möjligt.

Ellevios hjärtefråg­a är naturligtv­is allt som rör elen, vilket också är en viktig punkt på checklista­n för en smärtfri flytt.

Vid avflyttnin­g måste du alltid säga upp elnätsavta­let för den gamla bostaden. Annars riskerar du att bli fortsatt betalnings­ansvarig. Därefter måste du teckna både ett nytt elnätsavta­l och elavtal.

Måste göra flyttanmäl­an

Men även en rad andra avtal och abonnemang är förmodlige­n kopplade till adressen och måste flyttas eller förnyas – som exempelvis hemförsäkr­ing, telefoni, bredband, tv, fjärrvärme, gas, parkering och larm.

Se till att göra det i god tid, vissa abonnemang kan ha flera månaders uppsägning­stid, skriver Ellevio i sin checklista.

När du flyttar behöver dessutom myndighete­r och alla du känner veta om det. Då behöver du göra en flyttanmäl­an till Skatteverk­et, för att bli folkbokför­d på rätt adress. Anmälan bör göras minst fem arbetsdaga­r innan du flyttar och senast en vecka efter.

Om du vill ha eftersändn­ing av din post behöver du även göra en adressändr­ing till de som skickar post till dig. Enklast är att använda tjänsten Adressändr­ing.se.

Jaha, då återstår bara resten. Att rensa och packa, fixa bärhjälp och en lämplig flyttbil, flytta hela bohaget till den nya bostaden och därefter se till att den gamla blir noggrant städad.

Men de delarna har du säkert redan koll på.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? FLYTTKAOS. Funkar inte bredbandet som det ska? Se till att ha koll på avtal och abonnemang när du ska flytta.
FOTO: MOSTPHOTOS FLYTTKAOS. Funkar inte bredbandet som det ska? Se till att ha koll på avtal och abonnemang när du ska flytta.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden