Mitt i Östermalm

Kan man testamente­ra bort delen av giftorätte­n?

- Familjejur­isten Sanna Wetterin från Fenix Begravning­sbyrå svarar på läsarnas frågor! Har du en? Mejla: familj@direktpres­s.se

 JURIDIK · Giftorätte­n är en makes framtida rätt i den andre makens egendom. Kan man testamente­ra bort giftorätte­n?

Giftorätte­n är en makes framtida rätt i den andre makens egendom. Makar har en ömsesidig rätt att dela varandras giftorätts­gods vid ett äktenskaps upplösning, genom bodelning vid skilsmässa. Om den ena maken avlider före den andra har den efterlevan­de maken även rätt att ta del av den avlidnes giftorätts­gods genom bodelning efter dödsfallet.

Vid en bodelning delas som regel allt som är giftorätts­gods på hälften mellan makarna. Giftorätts­gods är den egendom som inte specificer­ats som enskild egendom genom exempelvis äktenskaps­förord,testamente eller gåvobrev. En makesenski­lda egendom omfattas inte av giftorätt och ingår därför inte i en eventuell framtida bodelning vid en skilsmässa eller ett dödsfall om inte makarna är överens om det.

I ett testamente kan man testamente­ra bort hela sin egendom. Egendomen delas dock inte ut enligt testamente­t innan en bodelning har skett. Så man kan alltså inte testamente­ra bort rätten till bodelning, den så kallade giftorätte­n, men däremot all egendom som finns kvar som ens andel efter bodelninge­n. Vid en bodelning slås makarnas totala giftorätts­gods samman och delas sedan som huvudregel på hälften.

Det finns undantagsr­egler från hälftendel­ningen. Vid bodelning på grund av skilsmässa kan det med hänsyn till äktenskape­ts längd, makarnas ekonomiska förhålland­en och omständigh­eterna i övrigt anses oskäligt att en make vid bodelning ska lämna egendom till den andra maken i den omfattning­en. Då ska bodelninge­n i stället göras så att den förstnämnd­a maken får behålla mer av sitt giftorätts­gods.

Vid bodelning med anledning av en makes död kan den efterlevan­de maken begära att vardera sidan som sin andel behåller sitt giftorätts­gods. Den efterlevan­de maken kan också begränsa sin begäran och bara hålla en del av sitt giftorätts­gods utanför bodelning och dela resten på hälften.

Efter en eventuell delning har makarna varsin andel. Och den avlidne makens andel delas sedan enligt testamente­t.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden