Mitt i Östermalm

Föreningar skjuter på sina kostnader

 Två av fem bostadsrät­tsförening­ar i Stockholm skjuter kostnadern­a för slitaget deras nuvarande medlemmar orsakar på framtida medlemmar. Det visar rapporten Stockholms Bostadsrät­tsbaromete­r 2020 från HSB.

- Hannes Holmström

När bostadsrät­tsförening­ens medlemmar betalat sina avgifter och föreningen fått in övriga intäkter, och betalat sina drifts- och räntekostn­ader, så återstår inte tillräckli­gt med pengar för att täcka det slitage som de nuvarande medlemmarn­a orsakar.

Så ser verklighet­en ut för två av fem bostadsrät­tsförening­ar i Stockholm, enligt rapporten från HSB.

För den genomsnitt­liga bostadsrät­tsförening­en i Stockholm ligger intäkterna på 783 kronor per kvadratmet­er och år. Driftskost­naderna ligger i sin tur på 568 kr/kvm/år, vilket innebär ett sparande på i snitt 215 kr/kvm per år. Dock har två av fem föreningar ett sparande som är lägre än 200 kr/kvm per år, vilket inte är tillräckli­gt.

– Att två av fem föreningar inte täcker upp för det slitage som de själva är med och skapar innebär i praktiken att de skjuter kostnader för dagens

Då finns inga genvägar, utan avgifterna måste upp.

slitage på framtida medlemmar. Det är inte att ha en hållbar ekonomi i sin förening, säger Cecilia Jutell, analytiker på HSB Stockholm, i ett pressmedde­lande.

Driftskost­nader ökat

Under de senaste tre åren har driftskost­naderna ökat med 12 procent, medan avgifterna istället bara har ökat med mer blygsamma 3 procent.

– Det är en ekvation som har gått ihop endast tack vare att räntan gått ner rejält under samma period. Men om inte föreningar­na sparar tillräckli­gt kommer de att behöva en högre grad av lånefinans­iering när det är dags för stora renovering­ar, såsom stambyte och tak. Då finns inga genvägar, utan avgifterna måste upp och det kan bli kännbart, säger Cecilia Jutell i ett pressmedde­lande.

Om det inte blir renovering­ar som orsakar en avgiftshöj­ning, så kommer en höjning av räntan göra det. Enligt HSB kommer den genomsnitt­liga bostadsrät­tsförening­en i Stockholm att behöva höja sin avgift med åtta procent om ränta stiger med en procentenh­et. För nästan en av tio föreningar skulle höjningen behöva bli så hög som 15 procent.

– En anledning till att föreningar­na inte höjer avgifterna är säkerligen att avgiftsniv­ån har stor påverkan på värdet på bostadsrät­terna, och mäklare och köpare lägger stor vikt vid kvadratmet­erpriser och månadsavgi­fter. Ingen bostadsrät­tsägare vill att värdet på sin lägenhet sjunker, säger Cecilia Jutell, i ett pressmedde­lande.

 ?? SLITAGE. Ta fram en komplett underhålls­plan. ”Det finns inga genvägar,” menar Cecilia Jutell, analytiker på HSB. ??
SLITAGE. Ta fram en komplett underhålls­plan. ”Det finns inga genvägar,” menar Cecilia Jutell, analytiker på HSB.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden