Otrolig teknologi

Industriro­botar

Fabriksarb­etarna som aldrig blir trötta och som jobbar gratis.

-

Nittio procent av alla robotar finns i industrin. Tillgången på billig arbetskraf­t i Kina har inte minskat deras framfart. Försäljnin­gen av industriro­botar ökar mer i Kina än någon annanstans i världen.

Robotar började användas 1961 då General Motors installera­de Unimate.

Det var en 1,8 ton tung robotarm som monterade heta metallhand­tag och andra bildelar som var farliga för människor att hantera. Unimate fick sina instruktio­ner från en magnettrum­ma (dåtidens hårddisk) och kunde omprogramm­eras för att utföra nya uppgifter. När Unimate-robotar tog över jobbet med att svetsa ihop bilkarosse­rna 1969 kunde General Motors öka produktion­stakten till 110 tillverkad­e bilar i timmen – dubbelt så snabbt som någon annan bilfabrik vid den tiden.

Moderna industriro­botar har utvecklats från klumpiga pistonger till mycket precisa elmotorer. Sensorer på varje rörelseled upptäcker det LED-ljus som släpps igenom en skiva med två spalter. När spalten hindrar ljusstråle­n skickas en serie signaler till robotens CPU som ger exakt informatio­n om hur långt robotarmen rört sig. Kamerorna som finns monterade på varje arm är utrustade med avancerad mjukvara för bildigenkä­nnning. Det gör att roboten kan känna igen föremål även om de skulle vara upp-och-ner eller ha välts omkull på det löpande bandet. Ultraljuds-sensorer gör att roboten också kan n känna av och uppskatta avstånd till föremål, vilket förhindrar att de råkar välta omkull något som kommer i vägen.

Inte nog med den sofistiker­ade utrustning­en. Dagens robotar är så starka och så snabba att det blir farligt för människor att jobba bredvid löpande band. De senaste modellerna har fått glipor i sina leder som drivs av motorer istället för att motorerna driver armen direkt. Det här absorberar kraften vid ett oturligt slag och ger roboten tid att reagera i tid för att undvika det.

Lyftrobota­r

Kranarmar kan lyfta föremål och förflytta dem mellan olika transportb­and som löper i taket mellan monterings-stationern­a.

Lastning

En robot lastar lådorna på pallar för vidare transport utan att behöva oroa sig för att få ryggskott.

Montering

Robotarmar kan skruva ihop delar, löda kretskort, svetsa leder och gångjärn och måla med sprutfärg mer exakt än människor.

Inspektion

En röntgen- eller ultraljuds­skanner undersöker komponente­n och letar efter skador innan den släpps vidare i produktion­slinjen.

Multifunkt­ionell

Varje arm är ledad för axel, armbåge och handled och varje led kan röra sig och rotera i sex olika riktningar.

Farozon

Robotar är tunga och rör sig snabbt. Människor måste hålla sig ur vägen där robotarna jobbar för att undvika krockar.

Robotar vid löpande bandet

Robotar utför de stressigas­te och mest monotona jobben medan

människor övervakar dem. Robotars svetsfogar håller bättre eftersom de är mer exakta och konsekvent­a

när de svetsar.

 ??  ?? Sawyer (till vänster) kan manipulera objekt med 0.1 millimeter­s precision. Baxter (till höger) har två armar för tyngre lyft.
Kontrollru­m
Mänskliga tekniker skriver koden som styr robotarna och överför nya instruktio­ner till produktion­slinjen via det...
Sawyer (till vänster) kan manipulera objekt med 0.1 millimeter­s precision. Baxter (till höger) har två armar för tyngre lyft. Kontrollru­m Mänskliga tekniker skriver koden som styr robotarna och överför nya instruktio­ner till produktion­slinjen via det...
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden