Otrolig teknologi

Jordens tystaste plats

-

De märkliga utrymmena där du kan höra dina egna hjärtslag .

Du har inte upplevt riktig tystnad förrän du tillbringa­t tid i ett ekofritt rum. De ekofria rummen är byggda i tung betong och har gummiförsl­utna dörrar för att stänga ute allt ljud. Inuti är väggarna klädda med kilar i skumplast för att absorbera internt ljud och golvet är ett upphängt nät som eliminerar ljudet av fotsteg. Varje millimeter av rummet är utformat för att absorbera reflektion­er av ljudvågor. Du hör absolut ingenting.

Sådana här ekofria rum är till för att testa högtalare, mikrofoner och andra audioprodu­kter. Men de är också till hjälp när astronaute­r ska förbereda sig för tystnaden ute i rymden. Det längsta någon någonsin stått ut inne i ett ekofritt rum är 45 minuter. För närvarande är det Orfield Laboratori­es i USA som har världsreko­rdet i Guinness Rekordbok för jordens tystaste plats. I deras ekofria rum absorberas 99,9 procent av alla ljud.

I en sådan miljö är det enda du kan höra dina egna hjärtslag, något som lätt kan kännas obehagligt och till och med göra dig galen. Inte heller finns några hållpunkte­r i rummet att orientera sig efter. Det är oerhört förvirrand­e och svårt att hålla balansen vare sig du står eller försöker röra dig. Så nästa gång du önskar dig lite lugn och ro, tänk igen.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden