Otrolig teknologi

Exoskelett och virtuell verklighet

-

Inför fotbollsmä­sterskapen i Brasilien 2014 stämde Miguel Nicolelis från Duke University möte med den då 29-årige Juliano Pinto för att visa honom de senaste teknologis­ka framstegen. Pinto, som är förlamad från bröstet och nedåt, provade det utvändiga skelett som han fick av Nicolelis. Till det hörde en särskild mössa som uppfattar hjärnvågor. Med hjälp av exoskelett­et och mössan kunde han resa sig ur rullstolen och sparka iväg bollen under den officiella invignings­ceremonin av världsmäst­erskapen. Nästa steg i Nicolelis forskning har handlat om att träna hjärnan för att röra benen – och för det används VR. Efter att ha tränat i flera månader genom en gående virtuell avatar, återfick åtta personer med ryggmärgss­kador en del av rörlighete­n och känseln i sina ben.

 ??  ?? Elektroder kan uppfatta nervimpuls­er och rörelsehin­drade kan träna sin egen rörelseför­måga genom att styra virtuella avatarers rörelser via hjärnan.
Elektroder kan uppfatta nervimpuls­er och rörelsehin­drade kan träna sin egen rörelseför­måga genom att styra virtuella avatarers rörelser via hjärnan.
 ??  ?? Exoskelett och -dräkter kan vara ett stöd för fysisk rörelse och det finns modeller som kan styras med hjärnan.
Exoskelett och -dräkter kan vara ett stöd för fysisk rörelse och det finns modeller som kan styras med hjärnan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden