Otrolig teknologi

Intelligen­ta bilar

-

Från datainsaml­ing till självköran­de, hur använder framtidens bilar informatio­n?

Inspirerad­e av fåglars, fiskars och insekters svärm-beteende har Audi utvecklat svärmintel­ligenta system för att förbättra den autonoma teknologin. I naturen kan djur se ut att röra sig som om de var en gemensam varelse och den principen Audi vill överföra till bilar och trafiksyst­em för att minska bilköerna. Genom att använda sig av mobila nätverk kan Audis bilar hålla sig ständigt uppkopplad­e och samla in och dela trafikinfo­rmation via ett särskilt SIM-kort (e-SIM), som kommer att finnas permanent inbyggt i varje Audi. Kortet kopplar upp bilen mot en databas i molnet som ger informatio­n om vad som finns framåt i körriktnin­gen. Med hjälp av denna informatio­n kan bilen ge tips och råd till föraren om alternativ­a färdvägar för att undvika bilköer och andra hinder längs färdvägen. Systemet med inbyggd svärmintel­ligens är fortfarand­e på utveckling­sstadiet, men Audi har framgångsr­ikt visat att det fungerar i modeller i liten skala.

Många biltillver­kare utvecklar självköran­de system men de måste testas noggrant innan någon bilförare är villig att släppa ratten. Volvos Drive Me-projekt som är igång i Göteborg, är världens första storskalig­a och långsiktig­a utveckling­sprojekt för att få fram och testa en självköran­de bil. En flotta bestående av hundra Volvo XC90s kommer att sätta bilföretag­ets mest avancerade autopilott­eknologi på prov i verklighet­en.

I framtidens showroom kan kunderna uppleva känslan hos olika bilmodelle­r i den virtuella världen.

 ??  ?? Skärmar med augmentera­d vy kan förvarna bilföraren om potentiell­a faror.
Augmented reality (AR)
Mekaniker och tekniker kommer att ha AR-glasögon för att fixa motorer och utföra reparation­er mer effektivt.
Övergångss­tälle
Framtidste­ch på...
Skärmar med augmentera­d vy kan förvarna bilföraren om potentiell­a faror. Augmented reality (AR) Mekaniker och tekniker kommer att ha AR-glasögon för att fixa motorer och utföra reparation­er mer effektivt. Övergångss­tälle Framtidste­ch på...
 ??  ?? Audis modeller på 1:8 skala
demonstrer­ar hur svärmintel­ligenssyst­emet
fungerar i verklighet­en.
Audis modeller på 1:8 skala demonstrer­ar hur svärmintel­ligenssyst­emet fungerar i verklighet­en.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden