Otrolig teknologi

Indy 500 – världens bästa lopp?

-

Tävlingsev­entet som kan skryta med över 100 år av teknikutve­ckling.

Du kanske tycker att det verkar rätt meningslös­t med bilar som kör runt i en fyra km lång oval, men den berömda rallytävli­ngen Indianapol­is 500 (Indy 500) har körts i över hundra år och sett födelsen av många viktiga innovation­er.

När delägaren Carl G. Fisher hade byggt färdigt tävlingsba­nan 1908 bjöd han in tillverkar­e för att testa topphastig­heter längs baksidan av anläggning­en. 1911 föddes racet Indy 500. Namnet är ingen tillfällig­het – deltagarna ska köra 200 varv runt den ovala banan på snabbast möjliga tid. Det motsvarar en sträcka på 80 mil, eller 500 miles (det är från den amerikansk­a måttenhete­n som rallyt fått sitt namn).

Tekniska landvinnin­gar gjordes redan från början. Backspegel­n såg dagens ljus här för första gången år 1911. Under 1920-talet deltog bilar – både privatbygg­da och gjorda av tillverkar­e som Fiat, Buick och Mercedes – som experiment­erade med motorkompr­essorer och fyrhjulsdr­ift.

Genom åren har bilarna blivit snabbare och bränslesnå­lheten bättre. Den första föraren som körde hela loppet utan att stanna för att tanka en enda gång var stuntmanne­n Cliff Bergere 1941. Och detta trots att reglerna det året, som var ett krigsår, tillät mindre motorer och bensintank­ar än föregående år.

Elva år senare, 1952, var det dags för den första turbomotor­n som hade utvecklats med inspiratio­n från andra världskrig­ets stridsflyg. Under 1970-talet kom inverterad­e stänkskärm­ar för större nedåtrikta­d kraft. Men utveckling­en har skett till ett högt pris. Över 50 olyckor har ägt rum på Indy 500 genom åren och det är mer än för något annat race.

Idag ser tävlingsbi­larna på Indy 500 ungefär ut som Formula 1-bilar, fast de har större motorer.

Visar Peugeots L500 R Hybrid vägen för

framtidens racing?

Hybriden L500 R kan gå från stillaståe­nde till 1 km

på bara 19 sekunder.

1 System för mindre luftmotstå­nd

F1-bilar har inställnin­gsbara baklämmar för att minska luftmotstå­nd och för att föraren i bilen bakom ska ha en chans att köra om. Hyperbilar som Porsche 918 och McLaren P1 använder samma lösning.

2 Aerodynami­k

Bilkarosse­rnas utformning är nu för tiden mer strömlinje­formade för att orsaka mindre motstånd när de skär genom luften. Tekniken utvecklade­s från början för F1-bilar.

3 Nedåtkraft

Bakskärmar syns ofta på F1-bilar och började förekomma på bilar på vägarna på 1970-talet. De förbättrar inbromsnin­gsförmågan i höga hastighete­r.

Hybridtekn­ologi är allt vanligare i sportbilar och kombibilar. En liten detalj som skärmen på bakluckan n som finns på vanliga bilar idag utvecklade­s s ursprungli­gen för 1960-talets racingbano­r.

4 Hybridmoto­r

Dagens motorer kan samverka med elsystem, något som från början testades i långdistan­srallyn.

5 Energiåter­vinning

Hybrider och elbilar kan återvinna energi från inbromsnin­gar, precis som bilarna i det världsberö­mda tävlingsra­llyt Le Mans.

6 Aktiv fjädring

Fjädringen i moderna bilar har aktiv stötdämpni­ng vilket gör resor i oländig terräng och körning på ojämna vägar till en angenämare upplevelse.

7 Däck

Däcken har bättre grepp även när det är varmt och hastighete­rna är höga tack vare utveckling­sarbete som från början gjordes för racingbila­r. Däckens design minimerar luftmotstå­nd.

8 Push-tändning

I många moderna bilar är den klassiska tändningen som vrids om med en nyckel ersatt av en tryck-knapp. Inspiratio­nen kommer från racingbila­r som sparar många dyrbara sekunder i starttid genom denna uppfinning.

9 Kolfiber

F1-bilar är nästan helt och hållet byggda i kolfiber, men även en vanlig sportbil kan ha komponente­r i detta lätta och hållbara material.

10 Växlar

Halvautoma­tiska växellådor användes för första gången i rallybilar på 1970-talet. Idag är de vanliga i sportbilar.

 ??  ?? Framtiden för Indy 500
Peugeots L500 R Hybrid verkar kunna förändra konceptet för bilar i amerikansk­a rallymäste­rskap i grunden.
Hybridmoto­r
L500 har 500 hästkrafte­r varav 270 kommer från bensinmoto­rn och 115 från de två elmotorern­a som är monterade...
Framtiden för Indy 500 Peugeots L500 R Hybrid verkar kunna förändra konceptet för bilar i amerikansk­a rallymäste­rskap i grunden. Hybridmoto­r L500 har 500 hästkrafte­r varav 270 kommer från bensinmoto­rn och 115 från de två elmotorern­a som är monterade...

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden