Pirater!

Henry Morgans artiklar

-

I.

Fonden för alla utbetalnin­gar enligt artiklarna är de tillgångar som förvärvats av expedition­en, och samma lag gäller som för andra pirater: inget byte, ingen lön för mödan.

II.

Ersättning utgår till kapten för nyttjandet av hans fartyg, och till den timmerman, eller skeppsbygg­are, som reparerat, kölhalat och riggat fartyget (vanligen 150 spanska dollar). En summa för proviant är angiven, vanligen 200 spanska dollar. Lön och ersättning är angiven för skeppsläka­re med medicinlåd­a, vanligen 250 spanska dollar.

III.

En standarder­sättning utgår för lemlästade buckanjäre­r. «Således förordnas 600 spanska dollar eller sex slavar för förlust av höger arm; 500 spanska dollar eller fem slavar för förlust av vänster arm; 500 spanska dollar eller fem slavar för förlust av höger ben; 400 spanska dollar eller fyra slavar för förlust av vänster ben; 100 spanska dollar eller en slav för förlust av ett öga; för förlust av ett finger samma ersättning som för ögat.» IV.sålunda:

Andelar av bytet fördelas

«Kaptenen

Artiklarna, som oftast tillskrivs Henry Morgan och hans besättning, existerar än idag.

tilldelas fem eller sex vanliga andelar; understyrm­an endast två; officerare tilldelas efter tjänstgöri­ngslängd. Efter dessa får alla från högsta till lägsta sjöman varsin andel. Skeppsgoss­arna undantas ej, de får varsin halv andel, eftersom deras plikt när de tar ett bättre fartyg är att sätta eld på fartyget vari de befinner sig och retirera till det byte de har tagit.» V.

«Det är absolut förbjudet att lägga beslag på något byte som tages, speciellt för egen del. Sannerlige­n avlägger de en högtidlig ed till varandra att icke hålla undan eller dölja minsta del av hittat byte. Om någon efteråt påkommes som trolös, med brott av eden, ska denne omedelbart avskiljas och köras bort.»

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden