Plaza Deco

Glasblåsar­nas barn

-

Formgivare­n Anna Kraitz blåser ny, kreativ luft i sina konstnärli­ga lungor när hon står för höstens stora nyhet hos Målerås Glasbruk.

Anna ångrar knappast ingenting – ” Non, elle ne regrette rien” – med sin vas- och skålserie Padam, döpt efter den klassiska sången odödliggjo­rd av sparven från Paris, Édith Piaf. Det är nämligen så mycket som stämmer med trion glas, Målerås och Édith Piaf. Till att börja med är Anna Kraitz i sig en skapelse från två glasblåsar­e och hennes första kollektion i materialet påminner på många sätt om Piaf. Glas är som material betraktat starkt och expressivt men samtidigt väldigt skört – lite som Piaf. Åtminstone den vedertagna myten av henne. Få material har så mycket myter, magi och närmast magnetisk kraft som glas, nästan hypnotisk, ja lite som Édiths röst. Glasserien Padam fullkomlig­en lyser av tro, hopp och kärlek – men det finns också något fascineran­de, funderande och filosofisk­t i glasets många skiftninga­r. Anna Kraitz har har tillbringa­t många timmar i Målerås hytta för att lära sig hantverket och materialet – denna länk till barndomen.

- Innan första dagens ” blåsarpass” hade jag förberett mig noga med skisser, men i hyttan och kände energin från glasblåsar­na ville jag prova något helt nytt. Jag improviser­ade och skissade fram på hyttgolvet vad jag ville göra. Både jag och glasblåsar­na blev eld och lågor.

Resultatet? Fyra stolta vaser i varierande storlekar och en generös skål. Alla med sina egna uttryck, men med en sak gemensamt, den runda fylliga basen i botten. Färgerna varierar från energirikt gult till sobert vitt och harmoniera­s fint med formerna.

Piafs sång från 1951 är känd för just det som Anna Kraitz uppnådde där i glashyttan – ett medryckand­e flow, en rytm och något hemlighets­fullt gäckande – eller som Édith själv uttryckte det: ” Il arrive en courant derrière moi / Padam … padam … padam.”

 ??  ?? Anna Kraitz nya stolta vaser för Målerås.
Anna Kraitz nya stolta vaser för Målerås.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden