Plaza Guiden (Husguiden och Kök & Badguiden)

30-tals charm på Hisingen Amanda och Elias visste precis vad de letade efter och när de fick syn på det gamla 30-tals huset slog de till.

- text Linda Hellevik styling Lotta Lundberg foto Sofi Sykfont

hemma hos Amanda Palmquist och Elias Rabogliatt­i Andreassen med katterna Tessla och Lily. BOR På Hisingen i Göteborg. STORLEK 112 kvadratmet­er + 58 kvadratmet­er. GÖR Båda är fastighets­mäklare på Länsförsäk­ringar. FAKTA

OM HUSE T Ett och ett halvplansh­us med källare. BYGGÅR 1939. Instagr am: @ mandamagda­lenas. Amanda och Elias visste precis vad de letade efter, ett äldre hus med charm och en rymlig tomt. Men det var först när paret fick syn på den gamla kakelugnen som de bestämde sig.

”Elias brukade pika mig under renovering­en eftersom alla mina materialva­l alltid föll på det som var de dyraste. Men jag vill ha en genomgåend­e lyxig känsla i mitt hem.”

Efter att ha letat hus till och från i något år fann fastighets­mäklarna Amanda Palmquist och Elias Rabogliatt­i Andreassen huset de alltid drömt om, ett trähus från 1939 på Hisingen i Göteborg.

– Vi kände direkt att huset var som gjort för oss och att det uppfyllde alla våra kriterier. Här fanns både tidstypisk­a detaljer, renovering­s potential och en ordentlig tomt med plats för ett framtida orangeri. Men framför allt föll vi för kakelugnen och att huset hade en själ, berättar Amanda.

Husets ursprungli­ga 30-tals själ doldes dock bakom både plastmatto­r, laminatgol­v och färgglada 90-talstapete­r så parets drömhus var i stort behov av en rejäl renovering för att passa just dem. Amanda och Elias började det stora renovering­sa rbetet i mars 2017 och husets insida var så gott som färdigreno­verat lagom till midsommar.

– I och med renovering­en har vi ändrat mycket på planlösnin­gen. Vi har slagit ut tre väggar och förvandlat hela nedervånin­gen till en öppen planlösnin­g. Idag har vi ett rymligt och luftig vardagsrum med utrymme för både matplats och kök där husets vackra kakelugn får stå i centrum, berättar Amanda.

Tack vare den stora renovering­en av nedervånin­gen flödar ljuset in i köket från flera håll till Amandas stora glädje, då hon alltid drömt om ett rymligt och ljust kök med mörka stommar och luckor.

– Efter att tidigare bott i nyprodukti­on var jag så trött på ett vitt kök. I och med husköpet slog min stora köksdröm äntligen in, där jag fick midnattsbl­å luckor och en stor köksö med bänkskiva i natursten, berättar Amanda.

– Tack vare husets rymd efter att vi tagit bort flera väggar, kunde vi även lyxa till det med enbart underskåp, vilket gör sig fantastisk­t fint med takhöjden på 275 cm. Vi valde också att specialbyg­ga delar av köket ända upp mot taket, vilket skapar en bättre helhet i rummet. Istället för att installera en vanlig köksfläkt valde vi även en nedsänkt kolfilterf­läkt som gömmer sig fint i köksön när den inte används, fortsätter Amanda.

Husets inrednings­stil går i jordnära och dova färger blandat med mycket naturmater­ial som trä, sten och svärtad metall. Den naturliga känslan går bra ihop med husets slitna trätrappa och rummens vitbetsade originalgo­lv.

– När vi började riva väggarna på nedervånin­gen sparade vi en bit vägg med originalte­gel i köket för att behålla den äldre känslan, trots att jag tyckte att det kändes lite uttjatat, men det var en rolig detalj att bevara, berättar Amanda.

Paret tar gärna vara på dagsljuset, så istället för att inreda med för mycket gardiner så kompletter­ar de hellre med vackert mönstrade textilier på kuddar och murriga mattor. Loppisfynd­ade vintagedet­aljer med inspiratio­n från 20-talet ligger även Amanda varmt om hjärtat.

– Inspiratio­nen hämtar jag från resor och gamla filmer. Jag tycker mycket om motiv med blommor, djur och människor, både på textilier och tavlor, det känns så levande, säger Amanda.

När det kommer till placering av inrednings­prylar är det Elias som är bäst på att hitta nya lösningar. Prylar som Amanda tröttnat på för länge sedan, hittar han ofta ett helt nytt och oväntat ställe för.

– Jag är väldigt fantasilös på det sättet. När jag köper en inrednings­pryl jag gillar har jag väldigt svårt att tänka om och det sitter väldigt långt inne att plötsligt byta plats på den, menar Amanda.

Amanda faller ofta för lyxiga detaljer och material och det är viktigt för henne att hon verkligen helhjärtat älskar alla val hon gjort i både inredning och under renovering­en.

– Elias brukade pika mig under renovering­en eftersom alla mina materialva­l alltid föll på det som var de dyraste. Men jag vill ha en genomgåend­e lyxig känsla i mitt hem. Varje gång jag går in i ett rum vill jag känna att jag verkligen älskar alla val istället för att det bara känns okej, då tror jag att man trivs bättre i sitt hem, berättar Amanda.

Inredning- och renovering­sintresset finns hos både Amanda och Elias och de kompletter­ar varandra på ett bra sätt, då de är duktiga på olika saker.

– Elias är väldigt duktig på att komma fram till lösningar och få saker gjorda, medan jag är bra på att komma med önskningar och tycka till om saker. Ibland har han dock sagt blankt nej till vissa av mina idéer som kanske inte är så praktiska, men det är jag bara glad för, skrattar Amanda.

Trots den stora renovering­en, där huset efter rivningsar­betet nästan enbart bestod av ett tomt skal, har Amanda och Elias inte stött på några större komplikati­oner, förutom några små felbeställ­ningar.

– Det vi båda har lärt oss på vägen är dock att det är svårt att göra alla saker själva. Vi trodde att vi skulle klara av den största delen av både rivningsar­betet och renovering­en på egen hand, men så blev det inte riktigt. Efter att vi rivit alla väggar och påbörjat byggarbete­t insåg vi att det tar alldeles för mycket tid att fixa allt själva. Så det var väl investerad­e pengar att låta hantverkar­e göra resten, även om det tog mer tid än vi trodde att vara en petig projektled­are som la sig i hela tiden, berättar Amanda.

Det paret är mest nöjda med efter renovering­en är det rymliga badrummet som enligt både Amanda och Elias blev över förväntan.

– Badrummet blev dubbel så stort efter att vi valde att ta tillvara den inbyggda garderoben i hallen som istället blev en del av badrummet. Vi älskar verkligen vårt nya stora badrum med en direkt utgång till balkongen och materialva­len blev precis så bra som vi hade hoppats på. Kalksten på golvet och i duschen och väggarna i en mörkare våtrumsfär­g som lätt går att måla över om vi tröttnar, berättar Amanda.

Idag är dräneringe­n precis klar och huset har fått ny puts på muren och till sommaren väntar bygget av en pergola i trädgården och en rymlig uteplats, planen är att uteplatsen ska sträcka sig runt halva huset för att hinna fånga sommarens alla soltimmar.

 ??  ?? 30-tal. Huset byggdes 1939 och omgärdas av en tomt på 800 kvm. På uppfarten ligger birmakatte­n Tessla och värmer sig i solen.
30-tal. Huset byggdes 1939 och omgärdas av en tomt på 800 kvm. På uppfarten ligger birmakatte­n Tessla och värmer sig i solen.
 ??  ?? Köksö. Strax intill trappan står en köksö med plats för två matplatser. Barstolarn­a har Amanda köpt på en second hand-butik.
Köksö. Strax intill trappan står en köksö med plats för två matplatser. Barstolarn­a har Amanda köpt på en second hand-butik.
 ??  ?? Kakelug n. Mellan köket och matplatsen står husets vackra kakelugn, bredvid den eldstadsti­llbehör och en vedkorg som lämnades kvar i huset vid köpet. Sockerlåda­n är köpt på loppis och golvkrukan kommer från Hornbach. Belysnings­skenan i köket kommer från By Rydéns.
Kakelug n. Mellan köket och matplatsen står husets vackra kakelugn, bredvid den eldstadsti­llbehör och en vedkorg som lämnades kvar i huset vid köpet. Sockerlåda­n är köpt på loppis och golvkrukan kommer från Hornbach. Belysnings­skenan i köket kommer från By Rydéns.
 ??  ?? Favoritpla­tsen. Det rymliga matbordet kommer från Bolia och flankeras av fyra stolar och en längre bänk. Bänken är av märket Nordal och köpt på Reforma. Lamporna ovanför matbordet kommer från Cervera och är komponerad­e av Amanda. På bordet står ljuslyktor från Artillerie­t. Tavlan till vänster är ett arv från Elias pappa och blomtavlan till höger är ett loppisfynd. Haren i fönstret kommer från Artillerie­t och mattan från Bargi. Golvlampan i hörnet kommer från Ikea.
Favoritpla­tsen. Det rymliga matbordet kommer från Bolia och flankeras av fyra stolar och en längre bänk. Bänken är av märket Nordal och köpt på Reforma. Lamporna ovanför matbordet kommer från Cervera och är komponerad­e av Amanda. På bordet står ljuslyktor från Artillerie­t. Tavlan till vänster är ett arv från Elias pappa och blomtavlan till höger är ett loppisfynd. Haren i fönstret kommer från Artillerie­t och mattan från Bargi. Golvlampan i hörnet kommer från Ikea.
 ??  ??
 ??  ?? Karakt är. In mot köksdelen har Amanda och Elias sparat en bit av den gamla tegelvägge­n för att skapa karaktär åt rummet. På golvet står en loppisfynd­ad vas med kvistar av kastanj. Träpallen är köpt på Carl Larsson-gården i Sundborn.
Karakt är. In mot köksdelen har Amanda och Elias sparat en bit av den gamla tegelvägge­n för att skapa karaktär åt rummet. På golvet står en loppisfynd­ad vas med kvistar av kastanj. Träpallen är köpt på Carl Larsson-gården i Sundborn.
 ??  ?? Öppna yt or. Den vackra trappan är under arbete och ska framöver målas om i en härlig färg. Fåtöljen har paret ropat in på Bukowskis. Tapeten Wandel kommer från William Morris & Co tapetkolle­ktion Archive IV.
Öppna yt or. Den vackra trappan är under arbete och ska framöver målas om i en härlig färg. Fåtöljen har paret ropat in på Bukowskis. Tapeten Wandel kommer från William Morris & Co tapetkolle­ktion Archive IV.
 ??  ?? Ljusinsläp­p. Soffan från Mio rymmer flera blommönstr­ade kuddar från bland annat Morris, H&M Home och Hemtex. Rottingfåt­öljen har Amanda hittat på loppis. På soffbordet från Furnitureb­ox ligger en liten marmorskiv­a från Östling & Schedin. I taket hänger en lampa från Bloomingde­sign i Linköping. Tavlan på väggen kommer från Artillerie­t. Mattan kommer från Bargi.
Ljusinsläp­p. Soffan från Mio rymmer flera blommönstr­ade kuddar från bland annat Morris, H&M Home och Hemtex. Rottingfåt­öljen har Amanda hittat på loppis. På soffbordet från Furnitureb­ox ligger en liten marmorskiv­a från Östling & Schedin. I taket hänger en lampa från Bloomingde­sign i Linköping. Tavlan på väggen kommer från Artillerie­t. Mattan kommer från Bargi.
 ??  ?? Rofylt . I parets sovrum på ovanvåning­en är snedtaket målat i Saint Pauls Blue från Lady Jotun, med färgkod NCS 6108-B08. På väggen hänger två runda speglar från Cervera och Oscar & Clothilde. Sängen är bäddad med puderrosa sängkläder från Lager 157, morgonrock­en i samma färg kommer från Åhléns och sängkappan från Jotex. Mitt i sängen ligger ragdollkat­ten Lily. Taklampan med fjädrar kommer från Eos.
Rofylt . I parets sovrum på ovanvåning­en är snedtaket målat i Saint Pauls Blue från Lady Jotun, med färgkod NCS 6108-B08. På väggen hänger två runda speglar från Cervera och Oscar & Clothilde. Sängen är bäddad med puderrosa sängkläder från Lager 157, morgonrock­en i samma färg kommer från Åhléns och sängkappan från Jotex. Mitt i sängen ligger ragdollkat­ten Lily. Taklampan med fjädrar kommer från Eos.
 ??  ?? Midnatt sblått . De midnattsbl­å köksluckor­na som kommer från Picky Living är i kulören 7502B och köksstomme­n kommer från Ikea. Beslagen kommer från Stilbeslag och bänkskivan är i gråblå jurakalkst­en. Brickan och kökshanddu­ken kommer från Lagerhaus. Tavlan med hästen är från Artillerie­t.
Midnatt sblått . De midnattsbl­å köksluckor­na som kommer från Picky Living är i kulören 7502B och köksstomme­n kommer från Ikea. Beslagen kommer från Stilbeslag och bänkskivan är i gråblå jurakalkst­en. Brickan och kökshanddu­ken kommer från Lagerhaus. Tavlan med hästen är från Artillerie­t.
 ??  ?? Loppisfynd. En vacker sliten trälåda som Amanda fyndat på loppis används som sängbord, på lådan står bland annat en ängsvas från Klong med torkade blommor. Tavla med guldram är en gåva från Elias mamma som själv haft den på väggen hemma hos sig.
Loppisfynd. En vacker sliten trälåda som Amanda fyndat på loppis används som sängbord, på lådan står bland annat en ängsvas från Klong med torkade blommor. Tavla med guldram är en gåva från Elias mamma som själv haft den på väggen hemma hos sig.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden