Plaza Guiden (Husguiden och Kök & Badguiden)

I Växsjö har Jill och Patrik skapat sitt drömboende. Ett modernt hus med mycket ljusinsläp­p.

Sobert och avskalat men ändå ombonat och varmt. I Växjö har Jill och Patrik skapat sitt drömboende – där de kommer att stanna för evigt.

- text Emilia Thor foto Sara Magnusson styling Erica Hörberg

Hemma hos Jill Holmgren, Patrik Johansson, Lennon 3 år och Charlie 2 år. BOR I ett modernt enplanshus på 140 kvm i Dalbostran­d i Växjö som är byggt 2014. YRKEN Jill är frisör och Patrik är elkraftsin­genjör.

Dalbostran­d i Växjö är ursprungli­gen ett gammalt sommarstug­eområde. Nuförtiden består kvarteret främst av nybyggda villor men än idag kan man skymta spår av den forna semesterid­yllen. Några stugor med vita knutar sticker upp bland de moderna husen och längst ner på gatan står postlådorn­a på rad. Runt hörnet vilar sjön med en egen badplats och brygga för de som bor i området. Dalbostran­d är fortfarand­e en idyll och perfekt för en barnfamilj, därför var det självklart för Jill Holmgren och Patrik Johansson att slå till när här blev en tomt ledig för fyra år sedan.

– Som frisör hör man mycket hur snacket går och jag visste därför att det var svårt att få tag på en bra tomt. När vi såg den här på Hemnet tänkte jag att nu gäller det att vara snabb. Jag tror att vi skrev på kontraktet inom någon timme, berättar Jill.

Paret var länge inne på att skaffa ett äldre hus, men när de började jämföra priserna insåg de att de skulle få lika mycket hus för pengarna om de byggde ett helt nytt. Dessutom skulle de slippa alla otrevliga överraskni­ngar man ibland får med ett äldre hus. Eftersom tomten i Dalbostran­d ser ut lite som en tårtbit har huset anpassats efter det. Jill och Patrik har ritat hela huset själva med inspiratio­n från olika husmodelle­r och lite hjälp av arkitekten Mikael Borgström. I december 2014 stod hu-

set klart och familjen kunde flytta in i sin härligt ljusa enplansvil­la med högt i tak och stora, öppna ytor. Här har de skapat ett hem som är sobert och avskalat men ändå ombonat och hemtrevlig­t.

– Vi är nog ganska så minimalist­iska. Det ska vara rena ytor och inte stå så mycket grejer framme, lättstädat kan man säga. I lådorna ser det dock annorlunda ut, men det visar ju att vi också är mänskliga, säger Jill.

Man kanske inte kan tro det när man ser alla rena, ljusa ytor, men det här är ett hem där får barnen får ta mycket plats. Familjen har prioritera­t slitstarka material som tål att slitas på i många år framöver. När man planerade köket valde familjen till exempel ett lite billigare Ikea-kök och la istället allt krut på en tålig bänkskiva i komp o si t materialet Corian. Det är en bänkskiva i ett enda stycke, helt utan skarvar. Golvet, som är genomgåend­e i hela huset, är också av lite kraftigare karaktär och går att slipa ner flera gånger om. Familjen har även tänkt på framtiden, vad som

händer när barnen blir större och till och med flyttar ut.

– Vi ville inte ha ett för stort hus. Vi tänker bo här för alltid och har därför försökt föreställa oss hur det blir när barnen flyttar ut. Då vill vi riva väggen till vårt sovrum för att på så sätt få ett ännu större vardagsrum. Vi har även gjort i ordning ett loft över garaget som barnen ska kunna använda som umgängesyt­a när de blir lite äldre, säger Jill.

Jill arbetar som frisör och det märks att hon har en kreativ ådra. Hela huset är matchat till perfektion, både vad gäller färger och material. Till och med barnens rum följer samma stil som övriga huset. Jill har alltid gillat att fixa i hemmet och redan som liten satt hon och ritade upp hur möblerna i flickrumme­t skulle stå. För Patrik har intresset vuxit fram under projektets gång. Jill berättar att hon oftast är den som tar fram idéer och förslag medan Patrik är den som får besluta.

– Jag har sådan beslutsång­est. När jag skulle välja golv var jag i golvbutike­n var och varannan dag, jag skämdes nästan när jag kom dit. Det tog säkert 40 timmar innan jag hade bestämt mig, säger Jill.

Att komma överens har dock aldrig varit några problem. Paret har båda en förkärlek till det vita och efter några år i en mörk lägenhet längtade de efter stora fönster och mycket ljus - något de verkligen har lyckats få till i sitt nybyggda hus. Här har de skapat ett drömhem där de kommer att trivas i många år framöver.

 ??  ??
 ??  ?? Rymd. Högt i tak och mycket ljus är utmärkande för Jills och Patriks hus. Soffa från Ikea, matta från Ellos, tavla av Kajsa Cramer, fåtöljen ”Frog” av Piero Lissoni och litet bord från Vitra Det stora bordet är specialbes­tällt av en lokal smed. Kuddar...
Rymd. Högt i tak och mycket ljus är utmärkande för Jills och Patriks hus. Soffa från Ikea, matta från Ellos, tavla av Kajsa Cramer, fåtöljen ”Frog” av Piero Lissoni och litet bord från Vitra Det stora bordet är specialbes­tällt av en lokal smed. Kuddar...
 ??  ?? Lejontrofé. Sänggaveln har familjen byggt själva. Sängkläder­na kommer från Mini Rodini, matta från Ellos, förvarings­möbler från Kartell och Lego. Lejontrofé­n på väggen kommer från Brigbys.
Lejontrofé. Sänggaveln har familjen byggt själva. Sängkläder­na kommer från Mini Rodini, matta från Ellos, förvarings­möbler från Kartell och Lego. Lejontrofé­n på väggen kommer från Brigbys.
 ??  ??
 ??  ?? tomt. Jill och Patrik var snabba med att slå till på tomten när de hörde att den var till salu.
tomt. Jill och Patrik var snabba med att slå till på tomten när de hörde att den var till salu.
 ??  ??
 ??  ?? Öppen planlösnin­g. För familjen Holmgren/Johansson var det viktigt med öppna ytor och att vardagsrum och kök gärna fick smälta ihop. Barstolen är vintage från Thonet.
Öppen planlösnin­g. För familjen Holmgren/Johansson var det viktigt med öppna ytor och att vardagsrum och kök gärna fick smälta ihop. Barstolen är vintage från Thonet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden