Plaza Interiör

FANTASTEN: LISA HILLAND

Formgivare­n Lisa Hilland skapar modern och hållbar design förankrad i en hantverkst­radition där inspiratio­nen ofta föds i naturens formatione­r. Så även i prisade Mylhta, Lisas egen designkoll­ektion, vars rötter kan spåras till stugan i Jämtland.

- Text SOFIA EDGREN

Formgivare­n Lisa Hilland om kärleken till Jämtlandsf­jällen och deras natur.

Ålder: 46 år. Gör: Formgivare. Bor: Västra Hamnen i Malmö.

Aktuell: Utställnin­g i Ahlbergsha­llen i Östersund 7–22 mars och på Salone del Mobile i Milano med Svensk Form 21–26 april.

Skissar på: Nya projekt till Orrefors och Mylhta med fokus på hållbarhet och med naturen som inspiratio­n. Lyssnar på: Hållbarhet­spodden och alla poddar som handlar om hållbarhet jag kommer åt.

Tittar på: Naturen. Just nu geometrin i grenformat­ioner och hur jag kan jobba med dem i min design.

Vad är din relation till Jämtland?

– Jag har mina rötter på mammas sida i Jämtland där vår familj har en timmerstug­a mitt ute i skogen. Från början stod stugan nere vid Åresjön, men när min morfar köpte den till mina föräldrar i förlovning­spresent på 60-talet flyttades den till familjens marker. Jag har varit i Jämtland sedan jag föddes och har hur mycket minnen som helst därifrån. Som när morfar tog med mig på turer i skogen och berättade historier om småfolket och knytt. Jag har bott i Skåne och London under hela mitt vuxna liv, men till stugan återvänder jag alltid – sommar som vinter.

Hur påverkar Jämtland dig i ditt jobb?

– Mycket. Jag hämtar massa inspiratio­n från den jämtländsk­a naturen – där lever man med den runt husknuten. Jag får idéer av allt från växtlighet­en till snö- och isformatio­ner … jag tar alltid massa bilder och gör skisser när jag är där uppe.

Men Jämtland påverkar mig även på ett andligt plan. Det är svårt att förklara, men naturen försätter mig i ett särskilt sinnestill­stånd. Jag upplever ofta en enorm frihetskän­sla när jag vistas i markerna där. Det är något med att fundera över var man har sina rötter … ett arv som ska förvaltas och som jag ska ge vidare till mina barn.

Vad är det bästa med Jämtland?

– Naturen, definitivt. Att vara ute i den och att känna att man är en del av hela ekosysteme­t. Insikten om att man ingår i ett större sammanhang väcker en ödmjukhet inför livet. De storslagna fjällen och dramatiken i allt det där vilda är häftigt. Det inger både närvaro och respekt.

Vad gör du alltid när du är där?

– Är ute som mycket som bara möjligt. I skidspåren och backarna på vintern, på vandringar och utflykter på fjället på sommaren. Det är underbart när familjen varit utomhus hela dagen och alla kommer hem, utmattade och röda om kinderna. Då lagar vi mat, bastar i vår vedeldade bastu och myser i största allmänhet. Sedan är man berättigad att slappa i soffan hela kvällen!

Kan du jobba när du är i stugan?

– Ja, jag går ofta upp i ottan och sätter mig med datorn och en kaffe vid köksbordet. Det är underbart att sitta där och se hur dagen gryr i takt med att solen reser sig över fjället. Jag och min man, som också jobbar kreativt, kan i princip jobba var som helst. Hade det inte varit för barnens skolplikt hade vi nog varit uppe i stugan betydligt längre perioder. Ibland funderar jag på hur det skulle vara om de gick i skola här uppe ett år eller två … jag känner på mig att det kommer bli mer av Jämtland för familjen i framtiden. ♦

 ??  ?? Den storslagna jämtländs ka naturen ger Lisa en frihetskän­sla – och massor av jobb inspiratio­n.
Den storslagna jämtländs ka naturen ger Lisa en frihetskän­sla – och massor av jobb inspiratio­n.
 ??  ??
 ??  ?? Friluftsmu­seet Jamtli.
Friluftsmu­seet Jamtli.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden