Plaza Interiör

F

-

ör tio år sedan flyttade Jonas, Serap och deras två barn in i lägenheten i centrala Stockholm. Den var då i mycket dåligt skick och familjen satte i gång att totalrenov­era. De byggde ett stort kök, lagade kakelugnen och plockade fram alla gamla detaljer som dolts under väggskivor och vinylgolv. Men att skapa ett hypermoder­nt och avskalat hem var aldrig aktuellt.

– Jag kan tycka att det är otroligt snyggt med alla perfekta hem man ser men vi skulle aldrig kunna bo så. Jag tror det jag gillar är något lite engelskt; lite inbott, lite insuttet men ändå ganska rent, skrattar Jonas.

Även musiken som hörs mellan lägenheten­s väggar får gärna vara brittisk.

– Jag älskar allting från Manchester; engelsk popmusik är det som dominerar här. Men jag tycker också om den italienska popscenen, bland annat sångerskan Mina, en kvinna som ansågs så oanständig att Rai, det italienska radio- och tvbolaget, förbjöd hennes musik, berättar Jonas.

Han och Serap blandar gärna designklas­siker med mer unika föremål och minnen från två händelseri­ka liv.

– Min favoritpla­ts i lägenheten är vår långa sittbänk i köket. Jag gillar överhuvudt­aget att vara i kök, även när jag inte lagar mat. Det är där jag läser tidningen, tar en kaffe eller sitter och jobbar, berättar Jonas.

I slutet av förra seklet startade han, tillsamman­s med Roland Hjort och Lena Patriksson Keller, modevarumä­rket Whyred. Han har alltid rest mycket i jobbet och inspireras särskilt av länderna kring Medelhavet.

– Allra mest Italien! Jag tänkte senast på det för ett par veckor sedan när jag var hemma hos

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden