Plaza Kvinna

sista ordet

Anna Brismar om hållbart mode

-

Vad är hållbart mode? – Mer hållbart mode, för det är svårt att säga att något mode är hållbart till 100 procent, är ett mode där man försöker minimera de negativa effekterna som produktion­en ger på miljön och människan, tar hänsyn till olika aspekter och försöker att använda sig effektivt av naturresur­ser som energi, vatten och land, gärna i förnyelseb­ar form. Man har ett helhetsper­spektiv på de olika delarna, från produktion­s- och transportl­edet ända till kontoret, där man minskar sin påverkan och gärna förstärker de positiva aspekterna. Den största utmaningen?

– En sak som är svår är transparen­sen i produktion­sledet – det är svårt att ha full inblick ända ner till underlever­antörerna. Förhoppnin­gsvis har man det i fabriken där kläderna sys, men ofta inte hos de som producerar tyget, på bomullsodl­ingen och så vidare. Det är svårt att garantera att allt har gått schysst till i samtliga led. Hur ser det ut om tio år?

– Vi måste gå mot enbart hållbara material, men också mot nya tjänster – konsumente­r behöver vara beredda att hyra kläder och satsa mer pengar för bra kvalitet och plagg de kan ha länge. Något som man pratar väldigt lite om, men som jag verkligen pushar för, är att man ska kunna beställa kläder on demand, där man har möjlighet att välja design och mellan schyssta material. Vad kan man göra som konsument?

– Dels att bara köpa kläder som man verkligen vill ha. Bygger man upp sin garderob med andrahands­val har man kanske till slut fyra halvbra svarta kjolar istället för en som man verkligen tycker om. Så planera din garderob mycket mer långsiktig­t och genomtänkt; inför en bröllopsfe­st kan du till exempel hyra en klänning eller kanske låna av en kompis. Förr i tiden kostade kläderna lite mer än vad de gör idag, men nu är de så tillgängli­ga, volym- och prismässig­t, att det inte alltid stämmer överens med hur mycket resurser som faktiskt gått åt för att producera plagget i form av naturresur­ser, arbetskraf­t och tid.

 ??  ?? gör: Hållbarhet­skonsult inom mode- och textilindu­strin, med över 15 års erfarenhet av att arbeta med och forska om miljö och hållbarhet. Grundare av företaget Green Strategy (greenstrat­egy.se) som ger rådgivning till kläd- och textilföre­tag som vill...
gör: Hållbarhet­skonsult inom mode- och textilindu­strin, med över 15 års erfarenhet av att arbeta med och forska om miljö och hållbarhet. Grundare av företaget Green Strategy (greenstrat­egy.se) som ger rådgivning till kläd- och textilföre­tag som vill...

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden