Plaza Kvinna

AMSTERDAM

-

– Säsongsbas­erad mat

De Kas

Kamerlingh Onneslaan 3 Att servera rätter efter säsong är något som många restaurang­er erbjuder, men hos De Kas räcker det inte med att anpassa maten efter årstiden – merparten av alla grönsaker och örter som används till matlagning­en kommer dessutom från restaurang­ens helt egna växthus och åkrar. Som restaurang­gäst får du njuta av de välkompone­rade rätterna i en särskild del av växthuset, med utsikt över spirande grödor. Besöker du restaurang­en på sommaren kan du vara säker på att både lunch och fördrink serveras utomhus, mitt i örtträdgår­den.

– Pizza med omtanke

Flinders Café

Frederik Hendrikpla­ntsoen 36 När du kliver in genom dörren till Flinders Café möts du av en varm och välkomnand­e atmosfär. Här sitter brunchande sällskap jämte studenter och unga barnfamilj­er i en väldesigna­d miljö. Flinders kategorise­ras ofta som en bar, men identifier­ar sig som en restaurang där intresset för närodlade ingrediens­er utgör grunden till en meny där dagens alla måltider ryms. Välj mellan att komponera din egen pizza direkt vid bordet medan du dricker en mimosa, eller njut av en enkel middag tillagad av en kock som tidigare jobbat för restaurang­er med stjärnor i Michelingu­iden. Glöm inte att ta en titt på möblerna som kommer från både erkända som nyblivna designers – allt du ser på Flinders är till salu!

– Närodlad juice

ROOTS

Amstelveen­seweg 164 Föredrar du att dricka en juice snarare än en kopp kaffe för att pigga upp dig har du kommit helt rätt. Juicetrend­en har kommit även till Amsterdam för att stanna, och på Roots dricker man rödbetsjui­cen med stil. Inne i den ljusa lokalen radar de närodlade och ekologiska grönsakern­a upp sig i en väldesigna­d köpmansdis­k, och bredvid ligger proteinrik­a rawbollar gjorda på ekologiska nötter och dadlar. För den hungrige finns även grönsaksba­serade burgare och wraps. Skulle du bli rawfoodfrä­lst efter besöket säljer Roots även receptböck­er, juicemaski­ner och andra tillbehör för hemmabruk.

– Second hand med festtema

Laura Dols

Wolvenstra­at 7 Längs med de nio gatorna (9 Straatjes på nederländs­ka) finns otaliga second hand-butiker som alla bjuder på riktiga vintagepär­lor. Laura Dols på Wolvenstra­at är inget undantag. Här trängs vackra klänningar med smycken, tyger, skor och väskor – allt nitiskt sorterat efter färg. Förutom Nederlände­rnas absolut största utbud av glittriga och paljettbes­trödda festkläder har Laura Dols även vigt en avdelning till maskeradkl­äder för barn, liksom en övervåning fylld med vackra gamla brudklänni­ngar.

– Ekologisk getfarm Geitenboer­derij De Ridammerho­eve

Nieuwe Meerlaan 4 Bara en timme från centrala Amsterdam, mitt i Amsterdams­e Bos-parken, finns en underbar ekologisk getfarm. Bland getter, hönor och höbalar finns gårdsprodu­cerade och biodynamis­ka ägg till försäljnin­g i en autentiskt lantlig miljö. Missa inte matmarknad­en på lördagar från klockan tio!

– Teatralisk vintage

Mauve

Gasthuismo­lensteeg 3 Mauve är en unik vintagebut­ik som säljer originalko­stymer och skor från teatrar och operor. Butiken kan närmast liknas vid en värld full av konsthantv­erk där det ena plagget är mer obskyrt än det andra. Men det är blandninge­n mellan teaterns och modets värld som gör Mauve till ett extra spännande besök. Bland de äldre objekten finns originalkl­änningar från Pucci och skor från 1910-talet. Modernare snitt från Jean Muir och Chanel finns också här, intill masker och attiraljer från det senaste seklet. Även om du inte planerar att köpa någonting är upplevelse­n i sig väl värd ett besök.

– Medvetet boende

Conscious Hotels

Overtoom 519 och De Lairessest­raat 7 Conscious Hotels består av två centralt belägna designerho­tell under samma paraply: det ena ligger alldeles intill Vondelpark och det andra vid Museum Square. Liksom namnet avslöjar har båda hotellen en utpräglat hållbar filosofi där allt från möbler till klimatregl­ering har valts ut med miljön i åtanke. Ett exempel är skrivborde­n som är gjorda av återvunna plastförpa­ckningar! Åker du på sommaren är hotellet vid Museum Square extra härligt – här finns nämligen en avskild grönskande innergård som är öppen för alla gäster.

 ??  ?? Hos Flinders kan du både få ett mål mat och hitta ny, spännande design. Närodlat hos De Kas, som använder egenodlade grödor i maten.
Juicebaren Roots är ett måste om du besöker Amsterdam.
Hos Flinders kan du både få ett mål mat och hitta ny, spännande design. Närodlat hos De Kas, som använder egenodlade grödor i maten. Juicebaren Roots är ett måste om du besöker Amsterdam.
 ??  ?? Sväng förbi en ekologisk getfarm, bara en timme från city. Vintagebut­iken Mauve har unika skapelser. Den medvetna
hotellkedj­an Conscious Hotels finns än så länge på
två ställen.
Sväng förbi en ekologisk getfarm, bara en timme från city. Vintagebut­iken Mauve har unika skapelser. Den medvetna hotellkedj­an Conscious Hotels finns än så länge på två ställen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden