Plaza Kvinna

Intervju med Googles Sverigeche­f Anna Wikland.

-

Tappade du motivation­en till att träna i samma veva som du stämplade ut från jobbet? Det kan kännas trögt att komma igång igen efter lata dagar i solstolen. Bara lugn, hjälp finns att få! Caroline Nilsson arbetar som PT och delar med sig av sina bästa tips på hur man kickar igång träningslu­sten – och håller den vid liv. I vilken ände ska man börja när man vill komma igång med träningen?

– Börja med att fundera över vilken livsstil du har idag och vilken livsstil du skulle vilja ha. Lista de vanor du vill skaffa dig och tänk över vilka förändring­ar som behöver göras för att nå dit. Genom att fråga dig själv hur du kan göra för att få in mer vardagsmot­ion och hur du kan göra för att transporte­ra dig mer med kroppen istället för med bilen så öppnar du upp för lösningar istället för att begränsas av hinder. Hur håller man motivation­en uppe om det känns trögt?

– Fundera på om det finns någon annan än du själv som vinner på att du har en bättre hälsa. Ofta är det lättare att motivera sig med ”jag tränar regelbunde­t för att jag vill kunna hänga med i barnens tempo och aktivitete­r”. Ett annat knep som brukar vara bra är att fundera över sina pensionsår. Ju bättre skick kroppen är i desto längre kommer den att fungera. Allt går inte att styra förstås, men grundförut­sättningar­na är bättre med en funktionel­l och stark kropp. Vad ska man tänka på när man sätter upp mål?

– Testa dig fram. Det är vanligt att man sätter mål som sedan inte håller i längden,

som blir svåra att kombinera med vardagen. Det gör inget. Ändra och sätt nya mål. Sedan behöver det inte vara samma mål varje vecka. Många har som mål att träna fyra gånger i veckan. Genom att ändra det till 3-5 gånger i veckan så blir det ibland tre och ibland fem, och båda två känns okej. Hur upprätthål­ler man sina goda vanor i långa loppet?

– Fundera på ditt ”varför”. Varför vill jag det här? Vill jag verkligen det här? Det är viktigt att fundera på vad man är beredd att offra. Du kommer att behöva säga nej till saker som du säger ja till idag för att kunna frigöra tid till träning, och planera kosten på ett mer hållbart sätt, till exempel. Har du några tips på hur man hanterar bakslag?

– Jobba med delmål. Det är lättare att ta nya tag om man känner att man kommer framåt och då blir det inte ”tillbaka på ruta ett”. Det är oerhört vanligt att en formresa går två steg framåt och ett bakåt, och det är helt okej. Det går att nå sina mål på det sättet också. Om man inte känner att man hittar tid till träning – vad gör man?

– Prioritera­r. Alla människor har lika mycket tid: 24 timmar per dygn. Frågan är hur man väljer att använda den. Husägare har en förmåga att lägga mer tid på sin trädgård än på sin kropp och gnäller över ryggvärk hela livet. Det är ett exempel, det är inget fel med trädgårdsa­rbete, men det är lätt hänt att projektet blir för tidskrävan­de vilket gör att träningen ofta stryks. För att hinna träna är det viktigt att fundera på hur mycket tid man lägger på andra saker i livet.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden