Plaza Kvinna

porträtt

Googles Sverigeche­f Anna Wikland

- text Jonna Dagliden Hunt foto Christophe­r hunt

Anna Wiklands femåriga son Winston brukar svara tre saker när han får frågan om vad mamma jobbar med: ”Mamma jobbar med YouTube. På mammas jobb bygger man lego, och mamma är chef.”

Trots att det kan medföra en del skratt hos omgivninge­n så är det inte helt taget ur fantasin. När Anna visar runt på Googles Stockholms­kontor är det just de lekfulla ytorna som sticker ut mest: ett gaming-rum, komplett med VR-glasögon och Googles Tilt Brush, en snickerboa med en 3D-maskin (och en traditione­ll hyvelbänk), en replokal med trummor – och visst finns där även legoklossa­r att bygga med. Dessutom är mamma mycket riktigt chef – närmare bestämt Sverigeche­f för Google. Anna hymlar inte med att ett

av världens mest framgångsr­ika företag uppmanar sina medarbetar­e till att ta sig tid till att ” leka” på arbetstid.

– Dels hjälper dessa ytor människor att koppla av. Att måla med Tilt Brush i en kvart är ett härligt sätt att koppla bort jobbet en stund. Det främjar kreativite­t. Google har en people first-kultur. Det viktigaste vi har är våra medarbetar­e. Vi bygger en kultur med mycket flexibilit­et, samtidigt som vi sätter tydliga mål. Så länge man levererar går det att flexa, säger Anna Wikland som varit på företaget sedan 2014 och tillträdde rollen som Sverigeche­f i fjol. Annas och flera andra team på kontoret arbetar främst med att hjälpa företag in i den digitala transforma­tionen. Det kan vara att bidra med digitala verktyg som hjälper dem att nå ut till konsumente­r via annonserin­g i mobilen, eller att effektivis­era sina interna processer med exempelvis molntjänst­er.

Med ett arv från företag som Ericsson och Skype handlar det också om att kon- kurrenssäk­ra Sverige i framtiden. Här finns det totalt 215 Googlers – globalt är det över 65 000 anställda spridda över 70 kontor i 50 länder. På huvudkonto­ret, Googleplex, som är beläget i Mountain View, Kalifornie­n, har det hänt mycket sedan företaget startades i ett garage av Larry Page och Sergey Brin år 1998.

– En av mina största upplevelse­r i karriären var att för första gången komma till Googles huvudkonto­r i Mountain View. Om Stockholms­kontoret är en inspireran­de arbetsplat­s ska du se det: det är ett enormt campus med flera kvarter där anställda cyklar runt på Google-färgade cyklar och sitter ute i solen och jobbar, säger hon.

Det var just i Kalifornie­n som Annas karriär tog fart för 15 år sedan. Som 20-åring satte hon sig ensam på ett flyg och lämnade familj och vänner i Sverige för att plugga marknadsfö­ring och kommunikat­ion.

– Det ligger mycket i min personligh­et

att våga ta risker. Så farligt kan det inte vara om det går fel. Jag får en kick av att våga testa saker. Jag minns när jag satt på planet, jag hade ett mittensäte mellan två andra personer, och lyssnade på musik som mina bästa kompisar spelat in på en bränd cd-skiva. Jag tänkte: ”Vad sjutton håller jag på med? Jag åker ifrån dem jag tycker om.” Men det tog fem dagar innan jag kom in i det, och träffade massor av härliga människor.

Fem år senare när Anna kommit hem till Sverige igen fick hon sin första chefsposit­ion på mediebyrån Keybroker.

– Jag har alltid haft ledaregens­kaper naturligt i mig. Jag var lagkapten under alla år jag spelade handboll. Jag tyckte om att peppa andra så att de mådde bra. Jag är nog personlig med människor överlag, prestigelö­s, vilket gör att jag inte försökt agera på något sätt för att jag är chef. Vi har ett talesätt på Google som lyder: ”Think like an entreprene­ur, act like owners”. Det ligger mycket i det. Oavsett vilken roll man har kan man komma med idéer. Man blir hörd, säger Anna Wikland.

Att techbransc­hen skulle vara en mansdomine­rad bransch är inget som påverkat henne nämvärt.

– Jag har mest kört på, och det har inte stört mig. Det är så tydligt för mig att det blir så mycket bättre när det finns både killar och tjejer i ett team. Jag är inte ingenjör själv, så jag vill även visa kvinnor att det finns en massa spännande karriärmöj­ligheter även om man inte är inne på kodning och programmer­ing. Ibland kan det vara så att man sätter hinder för sig själv. Jag kan höra från en del vänner att de var så drivna innan de födde barn. Då blir det automatisk­t att man tänker att man inte kan ha familj och göra karriär, medan jag tänker precis tvärt om. Det gäller att välja rätt arbetsgiva­re. På Google har vi ett föräldraru­m där man kan byta blöja och amma. Det ligger i kulturen – Google är en modern arbetsgiva­re som månar om människor, säger hon, men lägger till att det stundvis varit tufft ändå. För att lyckas i karriären är det viktigt att man kan leva ett balanserat liv. För Anna är det familjen som består av mannen Mathias och deras två barn, Winston, 5 år, och Albert 2 år, som betyder allra mest

– Det är ju inte något som är enkelt och som bara händer av sig självt. Det kräver ju planering. I mina ögon är jag och min man ett team. Det gör att vi båda kan ha karriärer. Vi har en bra sammanhåll­ning. Vi är jättemycke­t med våra barn. Däremot kan vi få göra avkall på andra saker, som att ibland hinna träffa vänner. Jag blir en bättre mamma och människa av att kunna prioritera både familj och karriär.

 ??  ??
 ??  ?? Google får in över 2,5 miljoner jobbansökn­ingar varje år? Och att de anställda ringer in till videomöten 230 000 gånger varje dag! dVuisstatt­e ...
Google får in över 2,5 miljoner jobbansökn­ingar varje år? Och att de anställda ringer in till videomöten 230 000 gånger varje dag! dVuisstatt­e ...
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden