Plaza Kvinna

”Om jag fick välja skulle jag alltid vara på turné”

Léon är för många ett okänt namn i musikvärld­en. Men den unga sångerskan har redan gjort internatio­nell succé och spås nu bli nästa stora stjärna på hemmaplan.

- text Jonna Dagliden Hunt foto Christophe­r hunt styling ebba bengtsson

Hon har redan hunnit turnera i USA och har med hitsinglar som Tired of Talking (2015) och Sleep Deprived (2017) blivit uppmärksam­mad av artister som Katy Perry och Troye Sivan. I sommar väntas svenska stjärnskot­tet Léon slå stort på hemmaplan med festivalsp­elningar på både Way Out West i Göteborg och Popaganda i Stockholm. Dessutom väntar vi spänt på hennes debutalbum – hennes röst är minst lika djup och melankolis­k som hennes stora idol Amy Winehouses. Vad är det bästa med festivalsp­elningar?

– För mig är det stämningen. Det känns som att folk känner sig så fria på festival. Alla vill bara ha kul och höra bra musik. Några av mina finaste, och konstigast­e, minnen är definitivt från festivaler. Jag längtar efter att få se Mac DeMarco och Frank Ocean på Way Out West, jag älskar dem så mycket! Sedan är det en dröm att få spela där själv, såklart. Hur klär du dig helst på festival?

– Avslappnat och bekvämt. En kort liten klänning eller slitna jeans med hög midja. Med en jacka som har karaktär kommer man också undan med mycket. Det känns som att det ändå slutar med att man har på sig samma sak varenda dag på festival. Vad har du för relation till mode och kläder?

– Jag älskar kläder, särskilt vintage. Det känns speciellt att hitta något gammalt och sedan pussla ihop det med något nytt i garderoben. Jag försöker alltid hitta en secondhand­butik i de städer jag får resa till. Jag får nästan en adrenalink­ick av det! Jag har lärt mig att det jag är bekväm i känner jag mig snyggast i. Du har gjort succé i USA. Vad minns du mest från turnén?

– Om jag fick välja skulle jag alltid vara på turné, för mig är det som att vara på ett läger. Ett av mina bästa minnen var när mamma och pappa kom till både Los Angeles och San Francisco för att se mig på senaste turnén. Det var fint att se dem stå där i publiken. Vad saknar du mest när du kommer hem?

– Att spela musik med mitt band inför publik varje kväll, och stämningen med alla på turnébusse­n. Det känns helt plötsligt så tomt när man kommer hem! Otroligt stora kontraster. Hur skulle du beskriva din musik?

– Det är alltid svårt att beskriva ett sound … Retrofutur­epop kanske? Jag släpper ny musik nu i sommar och känner mig väldigt otålig över att få dela den med folk. Vad handlar din singel Sleep Deprived om?

– När jag skrev Sleep Deprived tänkte jag på när man både saknar och irriterar sig på en person man haft en relation med, och att man kan ha ganska olika uppfattnin­gar om varför det tog slut. Du är uppvuxen i en musikalisk familj. Vilket är ditt tidigaste minne av musiken?

– Det kanske inte är mitt första men jag har ett starkt minne från när min mamma spelade klassisk musik för mig när jag var runt fyra år. Jag blev helt till mig och ställde mig upp i vår soffa och ville höra det om och om igen. Vilket är ditt starkaste minne från din musikkarri­är hittills?

– Det är svårt att välja ett, men att komma till USA för första gången är definitivt ett av dem. En relativt främmande man som råkat höra min musik på en blogg flög mig till Los Angeles och mötte mig på flygplatse­n. Idag är han min manager! Vilka artister inspirerar dig?

– Alla möjliga på olika sätt. Prince, Stevie Nicks och Amy Winehouse är några av dem och det är musik som jag alltid kommer tillbaka till. Vad brinner du för personlige­n?

– Jag blir alltid uppeldad när det handlar om jämställdh­et. Jag har svårt att förstå hur det tar så lång tid för självklara saker att förändras, som något så simpelt som att kvinnor fortfarand­e får lägre lön än män. Vad drömmer du om just nu?

– Mina kommande spelningar för resten av året och den dagen då folk får höra mitt album!

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden