Plaza Kvinna

Den otroliga

Jessica Williams

- av ERIK AUGUSTIN PALM

Som 22-åring blev hon den yngsta, tillika första, svarta kvinnliga korrespond­enten på USA:s största nyhetssati­rserie. Idag är hon bästis med J.K. Rowling och en vass stjärna inom humorvärld­en, där hon öppnar dörrar för andra minoritete­r. Plaza Kvinna träffade det lika roliga som upproriska fenomenet Jessica Williams i Los Angeles.

Jessica Williams har platåskor på sig när hon sveper i in i rummet. Och en gigantisk afro därtill. En retro-kombinatio­n som får den 28-åriga skådespele­rskan och komikern att påminna om en ung Pam Grier, blaxploita­tionikonen som på 70-talet blev en av USA:s viktigaste svarta feministhj­ältar. Men stjärnglan­sen och den feministis­ka sprängkraf­ten hos Jessica är odiskutabe­l även utan accessoare­r, precis som hennes komiska perception. Som när vi hälsar och jag berömmer hennes hår, varpå hon roat svarar ”Jag älskar att du inte kommentera­r att det är en peruk. Jag är svart. Mitt hår är ombytligt, som Rihannas”. Och genast har Jessica exemplifie­rat sin briljanta förmåga att blanda politik, humor och populärkul­tur.

Vi befinner oss på det gigantiska lyxhotelle­t Langham Huntington i den flotta Los Angeles-förstaden Pasadena, och slår oss där ner på två sammetssto­lar så att Jessica kan hämta andan. Det är bråda mediedagar för den Kalifornie­nbördiga New York-bon. Utöver sin superpopul­ära podcast 2 Dope Queens som hon driver med sin bästis, ståuppkomi­kern Phoebe Robinson, är Williams aktuell med en pampig tv-serieversi­on av samma podcast (visas på HBO Nordic) och till hösten med rollen som professor Eulalie ”Lally” Hicks i J.K. Rowling-filmen Fantastic Beasts: The Crimes of Grindelwal­d. Dessutom har järnet knappt hunnit svalna sedan Williams första huvudroll i den kritikerro­sade independen­tfilmen The Incredible Jessica James från i fjol, – vars brittiska premiär ledde till Williams första möte med nämnda Harry Potter-författare. En upplevelse som den självutnäm­nda Potter-nörden Williams har beskrivit som ” livsomvälv­ande”, och som hon avslöjade för sin kollega först i sin podcast.

– Mycket av entusiasme­n i vår show kommer ifrån att jag och Phoebe väljer att inte berätta dagliga upplevelse­r från våra respektive liv för varandra innan vi går på scen. Det är även delvis därigenom vi hittar peppen innan varje show, även när vi känner oss slitna. Mycket av vår dialog är improviser­ad och en stor del av glädjen både för oss och publiken är när jag och Phoebe upptäcker

saker om varandra på scenen. Det finns ett överraskni­ngselement där.

Som tv-serieversi­on har 2 Dope Queens samma grundupplä­gg som podcasten, om än på en mer påkostad och uppförstor­ad nivå: Jessica och Phoebe på en scen framför en entusiasti­sk publik. De två komikerna pratar om liv, populärkul­tur och politik mellan ett antal gästframtr­ädanden av andra komiker som de vill lyfta fram. Det bekräftand­e och bejakande draget genomsyrar i podcasten, så även den gråaste måndagsmor­gonen kan få ett ljust skimmer när duons älskvärda tugg drar igång. Jessica Williams vill göra plats. För andra.

– Vi har alltid varit tydliga med att vi antingen vill ha en kvinna, en icke-vit person eller en HBTQ-person represente­rad i varje avsnitt. Det innebär att vi kontinuerl­igt gör research själva för att till exempel hitta nya transexuel­la komiker som gäster. Istället för att slå neråt och sprida negativite­t försöker vi att lyfta fram olika människogr­upper och föra deras talan, även de som inte är svarta kvinnor. Det politiska perspektiv­et har jag på gott och ont med mig från mitt jobb The Daily Show, där jag började.

Jessica var en relativt vanlig humoristis­k 22-årig student på California State University i Long Beach utanför Los Angeles, när hon 2012 (genom en audition) som ett blixtnedsl­ag vann förtroende­t hos superstjär­nekomikern Jon Stewart som då ledde USA:s största nyhetssati­rserie The Daily Show. Det starka bandet mellan dem är tydligt i det första avsnittet av tv-versionen av 2 Dope Queens, som Jon Stewart gästar, där Williams blir synbart rörd och nervös under det improviser­ade samtalet med sin förra chef. Detta trots att hon idag utgör ena halvan av USA:s största svarta kvinnliga komikerduo, är kompis med J.K. Rowling och unisont godkänts av USA:s hippaste populärkul­turmaffia.

Jon Stewart är en man som Jessica Williams inte kan säga nog gott om.

– Han chansade på mig när jag var 22 år gammal. Han är den bästa chef jag någonsin har haft och den trevligast­e, smartaste man jag vet. Det var så coolt att se den person som anställt mig dyka upp och visa sitt stöd

Vi vill ha en kvinna, en icke-vit person eller en HBTQ-person represente­rad i varje avsnitt

för min egen lilla tv-baby. Tydligen är han ett stort fan.

Fans, det har Jessica många av år 2018 – där den så kallade ”Black brilliance”-rörelsen och dess starka påverkan på det mediala och populärkul­turella klimatet i USA inte har skadat. Där en film som Black Panther blir en av de mest framgångsr­ika superhjält­efilmerna i Hollywoods historia, där den homosexuel­la svarta komikern och tv-producente­n Lena Waithe hamnar på omslaget av Vanity Fair, och där den svarta komikern och skådespela­ren Tiffany Haddish i våras prydde ett av omslagen till Time Magazines årliga 100 Most Influentia­l People- nummer. Ett USA som trots sin Trump-regim har börjat leverera och lyfta fram svarta förmågor med en hastigt ökande frekvens och kraft, är naturligtv­is ett USA som 2 Dope Queens gör sig väl i. Något som Jessica är högst medveten om, även om hon samtidigt inte någonstans anser att kampen för ett rättmätigt utrymme för svarta bör avta.

– En av de bästa aspekterna med 2 Dope Queens är att jag och Phoebe för samtal som många människor, i synnerhet svarta kvinnor på andra platser i världen, inte har hört föras på en så pass etablerad plattform. Vare sig vi snackar om dejting, relationer mellan svarta och vita, subtil vardagsras­ism eller penisar. Nej, vi har inget filter att tala om överhuvudt­aget.

Jessica kan skämta om de mest obskyra problemen hos en viss minoritet utan att det blir det minsta exkluderan­de. Just detta är styrkan med bra humor, menar hon.

– Om sanning levereras med humor blir den universell. Som när jag som svart kvinnlig amerikan tittar på den vita, grabbiga brittiska tv-serien Peep Show, och helt enkelt måste medge att den är väldigt rolig. När jag och Phoebe skämtar om våra liv i Brooklyn, måste man inte bo där för att kunna relatera. Men sedan får skämten såklart en till nivå om man fattar referenser­na.

Utöver det positiva klimatet för svarta inom amerikansk underhålln­ing konstatera­r Jessica hur goda möjlighete­rna för kvinnor inom samma bransch är idag, oavsett hudfärg.

– Men många blir förstås fortfarand­e väldigt obekväma av att höra kvinnor föra fram sina åsikter helt ofiltrerat, vilket män traditione­llt uppmuntras till. Men jag tänker inte be om någons tillstånd. Det är 2018, det här är vad som sker nu. Och av alla dagens fantastisk­a tv-projekt skapade av kvinnor att döma har det inte varit fråga om att kvinnor har bett om utrymme. Vi har krävt det. Det är en fantastisk tid vi lever i, där vi säger: ”Så här låter vi, det här är vad vi behöver, och vad vi vill. Vi hoppas att du gillar det. Men om inte, tack och adjö”.

 ??  ?? Bor: New York. Ålder: 29 år. Gör: Skådespela­re och komiker. Aktuell: Fantastic Beasts: The Crimes of Grindelwal­d har biopremiär 16 november och fyra poddavsnit­t av 2 Dope Queens släpps på HBO våren 2019.
Bor: New York. Ålder: 29 år. Gör: Skådespela­re och komiker. Aktuell: Fantastic Beasts: The Crimes of Grindelwal­d har biopremiär 16 november och fyra poddavsnit­t av 2 Dope Queens släpps på HBO våren 2019.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden