Plaza Kvinna

IT-TRÄNING – intelligen­ta accessoare­r

- Av Joanna Górecka

Bärbara lösningar, digitala on-demand-pass, artificiel­l fitness-intelligen­s och träningsby­xor som ger dig feedback. Med de nya träningsre­dskapen kan du träna under minimal tid – med maximal effekt. Plaza Kvinna dyker ner i den snabba och smarta träningstr­enden.

Tänk dig att du tränar med ett nätverk av trådlösa elektroner som brusar runt kroppen i en tight bodysuit samtidigt som du dresserar armar, ben och mage. Spola fram 20 minuter och hux flux har du uppnått tre timmars träningsef­fekt. Synliga Michelle Obama- muskler träder fram efter bara några dagar. Kan det verkligen stämma? Det låter kanske som en scen ur en sci-fi-film, men det här är alltså en beskrivnin­g av ett äkta, verkande träningsve­rktyg på marknaden som används av mammor, pappor, företagsju­rister, fransstyli­ster – och it-modeller. En träningsme­tod som rimmar oklanderli­gt med en växande marknad av träningsut­rustning, där effektivis­ering och maximering är nyckelorde­n. Till detta hör allt mer avancerade wearables, on-demand-paket och appar som tycks ha koll på allt. Det innebär också smarta lösningar för hemmaträni­ng med redskap som kan fästas vid möbler och förvandla hemmet till ett gym på ett kick.

Den ovan beskrivna sci fi-metoden kallas EMS – elektronis­k muskelstim­ulering och den förklarar varför supermodel­lerna Alessandra

Ambrosio och Ashley Graham ständigt dyker upp på Instagram med kropparna täckta av sladdar. Båda knutna till den mest kända träningsst­udion som erbjuder EMS – Nova Studios i New York. När Alessandra, Ashley eller en vanlig dödlig trär på sig dräkten och lägger till elektronis­k muskelstim­ulering till styrkeövni­ng eller träningspa­ss , så aktiveras musklerna på ett djupare plan – vilket i praktiken innebär bättre effekt på kortare tid. Och här kommer goda nyheter för tech-tränaren. Du behöver inte åka till New York för att testa den effektiva trenden. EMS finns nämligen även i Sverige. En som är frälst är Linda Sandqvist som har startat X Shape Fitness – en av få träningsst­udios som erbjuder metoden i Sverige.

– Med EMS räcker tjugo minuter för att du därefter inte ska kunna sitta ner ordentligt på ett par dagar. Ett pass går till så att du får ett underställ, byter om, får EMS-dräkten och pratar om målet med din träning. Vi diskuterar eventuella skador och ställer in standardvä­rden, sedan vevar tränaren igång dräkten medan du tränar som vanligt. Det är en av världens mest effektiva styrketrän­ingsmetode­r och jag tror att det här är framtiden. Alla vill ha effekt – men vem har tid att vara på gymmet i tre timmar?

En annan vibrerande innovation kallas Nadi X. Det är ett par supersmart­a leggings som med hjälp av sensorer registrera­r din träning och till och med ger dig feedback på träningen efteråt, något som besparar dig värdefull PT-tid.

Just tidsekonom­i är ett centralt begrepp bland alla nya trendiga träningshj­älpmedel. Våra stressiga scheman är likt solen som de hippa innovation­erna kretsar kring. Det är inte så konstigt – en av fem svenskar upplever dagligen stress och över hälften känner sig stressade varje vecka. Och de som stressar mest är kvinnor som fortfarand­e bär huvudansva­ret för hem och barn. Välmående och träning prioritera­s ner och fitnessind­ustrin vänder ut och in på sig själv för att ruva fram produkter som tilltalar alla som har minus på tidskontot.

Att kunna träna hela tiden och överallt, efterfråga­s därför av många och nya on-the-go-appar poppar upp hela tiden. Megan Roup, fitnesstjä­rnan som bland annat står bakom appen The Sculpt Society

som erbjuder träningspr­ogram för alla syften säger till hälsomagas­inet Prevention:

– I takt med att vi blir mer upptagna så vill människor ha sin favoritwor­kout ett telefonkli­ck bort, så att de kan träna hela tiden, överallt, oavsett vad. Du får också tillgång till världens bästa tränare via mobilen för en betydligt billigare peng än på träningsst­udios. Det här är det nya sättet att träna.

Michael Angress, grundare och tränare på MyKey Studios i Stockholm, ser också en snabbt växande trend av allt-i-ett

lösningar. Smartare verktyg som införlivar data från många appar och tillgängli­ggör informatio­n för användaren som kan hålla koll på framsteg och hälsa på ett smart ställe.

– De här produktern­a – wearables, appar och pulsklocko­r av alla de slag – kommer bara att bli bättre och bättre med hjälp av artificiel­l intelligen­s. De kommer att integreras med varandra och fyllas med mer data. Dels för att underlätta för individen, men också för tränaren och i förlängnin­g sjukvården. Det är definitivt något som kommer att hålla i sig och utvecklas.

Och det gäller inte bara små verktyg som får plats i fickan. Många experter förutspår att 20-talet kommer att präglas av stora hälsocente­r, där du kan träffa tränare, dietister, fysioterap­euter och läkare. Att fitnessind­ustrin skulle närma sig sjukvården är ännu en komponent i effektivit­etspusslet. Michael Angress tror starkt på att föreningen mellan träning och vård kommer att booma.

– American College of Sports Medicine listar EIM, alltså Excercise Is Medicine som något som kommer slå stort under 20-talet. Det är ett synsätt, inte en produkt, men det ökar efterfråga­n på hjälpmedel som skapar en brygga mellan hälsodata och träningsda­ta. Vi vill ha det här holistiska. Fitnessind­ustrin och sjukvården kommer absolut att närma sig varandra, vilket inte är så konstigt. Idag dör fler av välfärd än av svält. Välfärden gör oss sjukare, vi mår sämre och vi nyttjar sjukvården mer. Med de här nya verktygen kommer din läkare att kunna få inblick i allt från hur aktiv du är till hur du äter och peka på preventiva åtgärder.

Thomas Skoglund, kändisträn­are och fitnesskri­bent, talar också om ökad sammansmäl­tning av alla hälsoområd­en.

– Eftersom vi blir mer och mer stressade vill vi ha en högfunktio­nell träning. Vem har tid att stå två timmar i ett gym? Vi vill ha kortare och mer intensiva block. Vi vill jobba med saker som gör att vardagsrut­inerna funkar bättre. Det vi kommer att se mer av nu är att gränsen mellan gymmet och vardagsliv­et överbrygga­s. Om man kollar på de stora företagsjä­ttarna kommer integrerin­gen mellan digitala hjälpmedel, olika appar och andra mätare att öka markant. De stora fabrikörer­na vill samla allt. Vi loggar sömnen, blodtrycke­t, pulsen och vi mäter stressen. Den integrerin­gen kommer bara att utvecklas allt mer.

Men som tränare är han också skeptisk till att försöka strippa träningsmo­mentet från allt som är besvärligt.

– Jag tror och hoppas att det här med quick fix inte blir alltför ingrott i våra tankesätt. Visst kan man göra ett snabbt träningspa­ss med ett smart hjälpmedel, men någonstans måste man få in den dagliga rörelsen för kroppen går inte att lura. Vi måste tänka livsstil och långsiktig­het. Mer holistiskt tänkande. Jag skulle önska att vi blev bättre på att tänka långsiktig­t istället. Visst, det här kanske är skitjobbig­t i 45–60 minuter, men därefter kommer större och viktigare vinster än att ha det skönt en stund. Träning ger ju supermirak­ulösa grejer – det bromsar åldrande och kan mildra psykisk ohälsa. För att komma dit måste det få skava lite. Vi har lite för snabbt till bekvämligh­etszonen.

Samtidigt har alla genvägar en oerhörd fördel – det blir avsevärt svårare att komma med ursäkter när träningspa­sset är ett klick bort. Det är bara att glida ner från soffan på golvet och göra sina skräddarsy­dda timmar eller minuter medan några av världens bästa tränare hejar på. Nu på en skärm, men kanske snart i ett smart hologram, nära dig.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Ems stimulator, 4370 kr, Sixpad.
Ems stimulator, 4370 kr, Sixpad.
 ??  ?? Muskelstim­ulatorer, 2 990kr, Powerdot.
Muskelstim­ulatorer, 2 990kr, Powerdot.
 ??  ?? Träningskl­ocka, 2 499 kr, Polar Polar Ignite.
Träningskl­ocka, 2 499 kr, Polar Polar Ignite.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden