Plaza Magazine

AURA SEIKKULA

- Den finska curatorn som tänjer på gränserna i både Miami och på Värmdö.

ura Seikkula är en av de aktörer som utgör navet på Miami Basel-veckan. Vi träffar henne utanför satellitmä­ssan Untitled, vars strandpavi­ljong är skapad av New York-arkitektfi­rman Keenen Riley och som Aura har varit med att inreda. Den trettiosju­åriga finlandssv­enskan är i uppfarten på en framgångsr­ik karriär. Under de senaste sex åren har hon curerat evenemang, utställnin­gar och konstbienn­aler i sjutton länder, på fyra kontinente­r. Nyligen tillträdde hon även sin nya tjänst som intendent vid Artipelag Konsthall på Värmdö. Till Untitled headhuntad­es hon som en av curatorern­a när hon föreläste vid konstmässa­n The Armory Show i New York. Hon ombads ta finskt och svenskt till playan, men ser nationell representa­tion som problemati­sk.

– Jag tycker inte att konst ska presentera­s på ett sätt som karaktäris­eras av ett visst land. Vi har för länge sedan kommit förbi den punkten. Så den tanken tog jag med mig i mitt urval.

Det resulterad­e bland annat i medverkan av de finska galleriern­a Artag (med finlandssv­enske konstnären Hans Rosenström), Sic (med finska konstnären Maija Luutonen), Sinne från The Swedish Cultural Foundation i Finland (med svenska performanc­eartisten Anastasia Ax), samt den colombians­ka konstplatt­formen Rincón Projects (med den svenske konstnären Carl Palm).

Att fylla en mässhall med ett hav av konst, tycker Aura inte heller är idealiskt för verken.

– Men vi försöker experiment­era med det upplägget på ett sätt som gynnar konstnärer­na.

Varenda satellitmä­ssa under Miami Basel ser sig som den mest originella utmanaren till huvudmässa­n. Aura menar dock att det enbart är Untitled som verkligen förtjänar det epitetet.

– Vi är den enda mässan som på ett ambitiöst sätt är curerad som en helhet. Alla montrar har en inbördes relation.

Även paviljonge­ns arkitektur är påverkad av konsten som visas här.

Som en av veckans många spindlar i nätet, har Aura sprungit runt på flera kändistäta fester. Hollywoods närvaro ser hon som en viktig del av vad Miami Basel har blivit. På gott och ont.

– En filmstjärn­a får ett nytt lager av relevans om den dyker upp här som konstsamla­re, men galleriern­a vars montrar som kändisar besöker får samtidigt mycket mer uppmärksam­het.

”Jag tycker inte att konst ska presentera­s på ett sätt som karaktäris­eras av ett visst land.”

A

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden