Plaza Magazine

Q& A: SCARLETT JOHANSSON

Som skådespela­re kan Scarlett Johansson både förgylla actionfilm­er och indiedrama­n, men på svenska kan hon bara säga ” jag älskar dig”. Nog så viktiga ord.

- AV GUNNAR REHLIN

Gunnar Rehlin träffar skådespela­ren med dansksvens­kt påbrå.

Hon har jobbat som skådis sedan hon var tio år gammal. Som 14-åring fick hon sitt genombrott mot Robert Redford i Mannen som kunde tala med hästar. Numera är dansk/svensk-ättlingen Scarlett Johansson en världsstjä­rna, som utan problem växlar mellan actionfilm­er som Avengers och experiment­ella indiefilme­r som Under the Skin. Scarlett sjunger också. Hon har gjort ett album med Tom Waits- covers och har nu ett eget band som heter The Singles. Scarletts sångröst har liknats vid Debbie Harry från det klassiska bandet Blondie. Du är ju dansk- och svenskättl­ing. Hur mycket svenska kan du?

– The only thing I can say is ”jag älskar dig”. Mina föräldrar använde alltid danska som ett hemligt språk, så att vi barn inte skulle förstå vad de talade om. Hur ser ditt skandinavi­ska påbrå ut?

– Mina farföräldr­ar hette Ejner och Hedda Bainkamp Johansson. Ejners far hette Axel Robert Johansson och kom från Sverige. Hans fru Margrethe var danska. Min farfar levde i Danmark där han var en välkänd kulturpers­onlighet. Och som sagt min farfars far kom från Sverige. Därav namnet Johansson. Jag har både amerikansk­t och danskt pass. Hur mycket har du varit i Skandinavi­en?

– Min pappa och min halvbror Christian och jag har varit i Köpenhamn och vi åkte också till Legoland. Det var en kul stad, Köpenhamn, och bra att gå omkring i. Och Stockholm besökte jag för några år sedan. Jag vill gärna åka tillbaka. Jag känner verkligen att det skandinavi­ska är en del av mitt arv. Det känns som om du under hela din karriär försökt göra det som är annorlunda?

– Jag har alltid jobbat med sådant som jag velat jobba med. Jag är ingen bortskämd New York-unge och jag har inte gjort några skräckfilm­er. Jag har alltid velat göra sådant som känts annorlunda. Alla har sin speciella utmaning och jag letar alltid efter utmaningar. Tanken på att jag kan göra någonting, att jag kan spela en viss karaktär, att hålla den karaktären ger energi en tid. Som till exempel den utmärkta sci fi-filmen Under the Skin, där du gjorde dina första nakenscene­r.

– Den gjorde jag för att testa mina egna gränser och hur trygg jag är i mig själv. Så varje film har sin egen utmaning. Hur stor utmaning är det att göra actionscen­er som när du spelar Black widow i Marvelfilm­erna?

– När jag slogs med Frank Grillo i Captain America bankade han verkligen skiten ur mig. Jag vill göra så mycket stuntjobb som möjligt istället för att ge allt till dem. Sen är det kul att jämföra blåmärken efteråt. Du fightade mycket i Ghost in the Shell som kom nu i år. Vad fångade ditt intresse i den filmen?

– Den bygger ju på en anime, en tecknad japansk film. Den är poetisk och esoterisk och jag var inte riktigt säker på vad det var vi gav oss in på. Samtidigt var jag nyfiken. Jag hade precis fått barn och allt kändes stort och överväldig­ande. Du är alltid mån om att hålla privatlive­t borta ur intervjuer. Är det tuff t att vara offentlig person?

– Det är obehagligt. För mig började det när jag hade slagit igenom. Nu syns jag på omslagen på alla skvallerti­dningar i aff ärerna och folk tycks tro att ”eftersom vi har gjort dig till stjärna så har vi rätt att veta allting om dig”. Det kan vara oerhört frustreran­de. Det som är privat, det är privat. Är du aktiv på sociala medier?

– Jag är inte på Twitter och sånt. Det är knappt jag kan ringa i telefon. Sån där teknik är inte min grej. Det innebär inte att jag inte är nyfiken. Om mina väninnor hittar något bra skvaller på nätet så vill jag direkt veta vad det handlar om. π

 ??  ?? Scarlett Johansson i Ghost in the Shell.
Scarlett Johansson i Ghost in the Shell.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden