Plaza Magazine

MAKA ARKITEKTER

En gammal Skånelänga vackert nytolkad till ett modernt hem. Sommaren kan börja.

- TEXT JESPER TILLBERG FOTO ÅKE E: SON LINDMAN

Vi besöker en vackert nytolkad Skånelänga i Torekov.

Det var med viss andakt ägarinnan till det slitna huset på Bjärehalvö­n och arkitekter­na fattade beslutet att riva den klassiska Skånelänga­n. Men tiden hade tagit ut sin rätt. Nu har huset återuppstå­tt – som en nytolkad Skånelänga. Ylva der Hagopian och Daniel Hedner bildar tillsamman­s kontoret Maka Arkitektur. Namnet syftar på de gedigna hantverksy­rken som gärna förknippas med suffixet ”-makare” – tänk urmakare, sadelmakar­e, krukmakare – och det är inget, ursäkta ordleken, hemlighets­makeri att huset på Bjärehalvö­n genomsyras av just den gamla tidens passion för hantverk, hemkänsla och harmoni. Det är nämligen så de unga arkitekter­na på Maka Arkitektur arbetar. De har den i sitt dna, känslan för det taktila, tåliga och tänkvärda. Allt bottnar i en arbetsmeto­d där människa, funktion och estetik sätts i centrum.

– Vi arbetar med ett helhetstän­k. I detta projektet var det viktigt att hitta en balans mellan traditione­lla material och former i en samtida arkitektur, säger Ylva der Hagopian.

– Hos till exempel urmakare finns det något ”tailor-made”, säger Daniel Hedner. Jag gillar vurmen för små lösningar som gör det bättre. Den tanken återfinns i ordet 'Maka'.

Precis som hos en urmakare, finns det en passion för tekniska lösningar men också en filosofisk dimension. Både klockor och hus är spegelbild­er av sin tid. Och den nya Skånelänga­n är något så spännande som ett möte mellan två tider, ett då och ett magiskt nu.

Den gamla längan var på 90 kvadratmet­er, den nya är på 150. Men huset känns större än så. Allt tack vare arkitekter­nas ambition att leka med ljus och rymd.

– Vi ville hitta de arkitekton­iska knepen som gör att huset upplevs större. Utmaningen bestod i att skapa rymd på en ganska liten yta och ta vara på den byggnadstr­adition som finns lokalt. Lösningen blev ett diskret hus sett från gatan, men inifrån gården sträcker sig sommarvill­an stolt och tar in solen genom de stora fönstrena.

– De sociala ytorna i huset öppnar sig mot gården. Sommartid blir gården ett extra rum som binder samman bostaden med gästhuset. Gården ger en privat, solig och vindskydda­d utevistels­e medan takterasse­n erbjuder en öppen yta med utsikt över ett taklandska­p och havet. Hela huset är väldigt socialt uttänkt, tillägger Ylva.

"Hos till exempel urmakare finns det något 'tailor-made'. Det gillar jag.."

Mitt på innergårde­n tronar ett vackert körsbärstr­äd, lite som från en annan värld, en annan tid. Trädet med sina skira blommor är bokstavlig­en från en annan era.

– Vi ville behålla körsbärstr­ädet. När man bygger nytt är det alltid spännande att plocka upp det gamla. Dessutom filtreras ljuset så vackert genom grenarna.

Ja, de där ”arkitekton­iska knepen” som Daniel nämner. Även trädet blir en del av husuppleve­lsen. Villan stod färdig förra sommaren och har nu börjat hitta sin karaktär, eller ”hitta hem”. Ägarinnan har tillbringa­t somrarna här i byn sedan sextiotale­t. Nu när barnen är vuxna vill hon ha något eget. Huset är därför skapat för att vara tillräckli­gt stort att rymma tre familjer men ändå litet och intimt nog för att inte kännas öde när ägarinnan är här själv.

– Vi började med att besöka platsen och vi ville direkt att huset skulle ta in det fantastisk­a ljuset som finns här. Ja, i Skåne i stort, berättar Daniel.

Metoden Maka Arkitektur arbetade efter handlar mycket om att lyssna och lära känna ägarens behov och platsens egenskaper. När det kommer till materialva­l är det giftfritt som gäller. Paret hedrar gamla tiders respekt för gedigna material och naturen.

– Vi värdesätte­r det gedigna, det enkla, det långsiktig­a. Huset ska hålla i minst hundra år och samtidigt vara energieffe­ktivt, säger Ylva.

Invändigt visar huset upp sig från sin mest naturliga sida och med en renodlad materialpa­lett. Det är tillsynes symboliskt att det är just ek som tronar på golven och återfinns i flera av möblerna – eken – trädens kung, skogens ”grand old man”. Det känns lite som en passning till kusinen där ute på gården – körsbärstr­ädet.

– Möblerna är en mix mellan nytt och begagnat. Tillsamman­s bidrar de till hemmet, helheten och harmonin, säger Daniel.

Maka arbetar också med möbeldesig­n och även då med samma passion för detaljer. Nu i sommar är det dock en alldeles speciell möbel som lockar – hängmattan.

– Vi har ett tjugotalsh­us som vi håller på att renovera. Så vi kommer nog skrapa en hel del fönster, lite som meditation, summerar Daniel med ett leende. Ylva håller med och nickar. Ja, de är ett par, även utanför Maka Arkitektur. Passion på många plan. π

 ??  ?? Entré mot gatan, i teak med bronsdetal­jer. Belysnings­armatur i koppar från Örsjö. Trappsteg i betong.
Entré mot gatan, i teak med bronsdetal­jer. Belysnings­armatur i koppar från Örsjö. Trappsteg i betong.
 ??  ?? MAKA ARKITEKTUR VILKA: Ylva der Hagopian och Daniel Hedner. VAR: Baserade i Göteborg. VAD: Skapar husarkitek­tur och möbler. WEBB: www.maka.se
MAKA ARKITEKTUR VILKA: Ylva der Hagopian och Daniel Hedner. VAR: Baserade i Göteborg. VAD: Skapar husarkitek­tur och möbler. WEBB: www.maka.se
 ??  ??
 ??  ?? Gården blickar mot vardagsrum­met och takterasse­n. Solstol inköpt på auktion. Trappsteg i betong.
Gården blickar mot vardagsrum­met och takterasse­n. Solstol inköpt på auktion. Trappsteg i betong.
 ??  ?? Övre plan. Sandfärgad puts och ekgolv. Synlig nockbalk i limträ. Takbelysni­ng i koppar, Örsjö.
Övre plan. Sandfärgad puts och ekgolv. Synlig nockbalk i limträ. Takbelysni­ng i koppar, Örsjö.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden