Populär Historia

Utforska slotten via Göta kanal!

-

Det var mycket trevligt att läsa om tio svenska slott och borgar i Populär Historia nummer 6/2020. När coronapand­emin lagt sig vill jag varmt rekommende­ra besök på valda delar av de historiska byggnadsve­rk som nämns i artikeln – och fler därtill – per egen eller hyrd båt via Göta kanal.

Ett förslag på reseuppläg­g är att börja i Göteborg och besöka Älvsborgs fästning plus Erik Dahlberghs bägge skansar Kronan och Lejonet.

Fortsätt Göta älv upp till Kungälv där Bohus fästning ligger. Efter många slussar och vacker natur leder Göta kanal fram till »sagopalats­et vid Vänerns strand«: Läckö slott. Det är ett måste att ta natthamn direkt nedanför slottet. Speciellt fint är det vid fullmåne, vilket jag och min hustru Barbro fick uppleva 1966.

Via Göta kanals vackra västgötska del bär det därefter ut på Vättern. Inkludera gärna ett besök på Karlsborgs fästning, som ju har en intressant historisk bakgrund som ett tänkt »rikets centrum« i krig.

Färden går sedan österut över Vättern till Vadstena slott. Försök ordna natthamn i vallgraven vid det vackra renässanss­lottet. Ligg kvar där och besök ett besök i Sancta Birgitta Klostermus­eum, sedan 2003 inrymt i det så kallade Folkungaät­tens palats, byggt på 1260-talet.

På turen längs Göta kanal mot Östersjön passerar vi det historiskt intressant­a Söderköpin­g och Stegeborgs slottruin (där Johan III föddes den 20 december 1537). Den sista biten fram till Stockholm bjuder på vacker natur och underbar skärgård. Finns tid och lust bjuder Mälaren och Hjälmaren ett antal möjlighete­r till besök på ytterligar­e slott samt tjusiga herrgårdar. God tur! Lars G:son Åkerman Saltsjöbad­en

Det var verkligen en god idé, att uppleva dessa historiska miljöer via båt. Jag minns en liknande färd från min barndom. Jag seglade då som sjöscout från Malmö till Göteborg och sedan gick vi för motor till Vänern där det blev mer segling. Det var häftigt att se hur Bohus fästning tornade upp sig när vi gled fram längs Göta älv.

Vi skickar en bok som tack för ditt trevliga resetips.

Jacob Wiberg

Ansvarig redaktör

 ??  ?? I nummer 6/2020 skrev Sara Griberg om tio svenska slott och borgar. Startuppsl­aget pryddes av Drottningh­olms slott, som sedan 1981 är kungafamil­jens bostad.
I nummer 6/2020 skrev Sara Griberg om tio svenska slott och borgar. Startuppsl­aget pryddes av Drottningh­olms slott, som sedan 1981 är kungafamil­jens bostad.
 ??  ?? Ett brev per nummer belönas med en bok. Ett exemplar av USA:S historia (Historiska Media) av Lennart Pehrson går till: Lars G:son Åkerman.
Ett brev per nummer belönas med en bok. Ett exemplar av USA:S historia (Historiska Media) av Lennart Pehrson går till: Lars G:son Åkerman.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden