Populär Arkeologi

Ojämlikhet­ens historia och förurbana centrum i norra Europa på vikingatid­en.

Nya forskning om bland annat Birka, Hedeby och Sigtuna.

- AV NILS RINGSTEDT

I det lantliga norra Europa fanns få förurbana centrum på vikingatid­en (cirka 800–1050). Birka och Hedeby var dock två nyckelplat­ser för sin tids långdistan­shandel.

År 2013 hölls en internatio­nell konferens för att diskutera vikingatid­a stadsbildn­ing dels i Mälardalen, dels i Schleifjor­den på gränsen mellan norra och kontinenta­la Europa. Konferense­n var ett samarbete mellan Centrum för baltisk och skandinavi­sk arkeologi i Schleswig och Arkeologis­ka forsknings­laboratori­et vid Stockholms universite­t.

Denna volym är en rapport från konferense­n och innehåller 18 artiklar, som framför allt behandlar Birka och Hedeby med omnejd, men även stadsbildn­ing i andra områden under perioden.

Att Birka i många avseenden var en unik plats framgår tydligt av lämningar som de stora gravfälten runt Svarta jorden – enbart Hemlanden är på 17 hektar – och de många, märkliga kammargrav­arna. I de senare tyder gravfynden på att en grupp människor som var direkt knutna till vikingatid­a stadsbildn­ingar är begravda där. Intressant är också att föremål från Finland var överrepres­enterade jämfört med övriga gravar.

Birka anses utgöra början av en ny era med specialise­ring, hög organisati­onsnivå och profession­alism i handel, hantverk och krigföring. Senare års undersökni­ngar av hamnområde­t påvisar en utvidgning av hamnen under första hälften av 900-talet. Husens väggar var takbärande – en ny konstrukti­onsteknik som avvek från övriga hus på ön.

Hedebys stadsbildn­ing och fynd är lika intressant­a. Även här, på södra delen av den jylländska halvön, fanns kammargrav­ar för väpnade ryttare. Dessa antas ha haft militära grader och spelade sannolikt en viktig roll när Harald Blåtand formade det danska kungariket.

Likartade städer uppstod i Östersjöom­rådet ungefär samtidigt och existerade några århundrade­n. Dessa stadsbildn­ingar är också ämnen för artiklar i rapporten.

Sigtuna antas ha övertagit Birkas roll som långdistan­shamn för handeln. Vi får läsa om de senaste stora utgrävning­arna i kvarteren Trädgårdsm­ästaren och Urmakaren i staden. I Sigtuna har de tidigaste mynten i Sverige som är tillverkad­e i mynthuset påträffats. Beräkninga­r visar att inte mindre än cirka två miljoner eller 3 720 kilo mynt har producerat­s i Sigtuna. I staden har 200 olika myntstämpl­ar grävts fram.

Boken tar även upp en intensiv pälshandel i medeltida Schleswig som framkommit vid utgrävning­ar. Det är fynd av standardis­erade vikter som påvisar aktiv handel.

För dem som intressera­r sig för tidiga vikingatid­a stadsbildn­ingar kan boken varmt rekommende­ras. Den är rik på uppgifter om de arkeologis­ka utgrävning­ar som har gjorts på de platser som boken tar upp.

 ??  ?? New aspects on viking-age urbanism
c. AD 750-1100 L. Homquist, S. Kalmring, C. Hedenstier­naJohnson (red) Theses and papers in achaeology
New aspects on viking-age urbanism c. AD 750-1100 L. Homquist, S. Kalmring, C. Hedenstier­naJohnson (red) Theses and papers in achaeology

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden