Populär Arkeologi

Skyterna i London

De nya upptäckter­na om krigarfolk­et skyterna ställs ut på museum.

-

MUSEUM. De beundrades av den grekiske historiesk­rivaren Herodotos, fruktades av sina fiender och har inspirerat till de grymma dothrakier­na i tv-serien Game of Thrones. Skyterna var ett krigarfolk som i århundrand­en dominerand­e ett område som sträcker sig från Sibirien till Svarta havet. I vinter berättas deras historia på British Museum i London.

Skyterna levde mellan 900 och 200 f.kr. De saknade skriftsprå­k, och hittills har det inte funnits mycket kunskap om dem. Men eftersom de grävde sina gravar djupt i den sibiriska permafrost­en har nu allt fler fynd tinat fram till följd av av klimatförä­ndringarna. De nya upptäckter­na presentera­s på utställnin­gen i London, liksom unika föremål som för första gången är utlånade från Ryssland.

Kylan har bevarat fynden i perfekt skick och bland de mer udda är mumifierad och tatuerad människohu­d, bland annat från överkroppe­n på en krigare som dog för cirka 2 400 år sedan. En rekonstruk­tion görs också av hur skyterna drogade sig, rituellt och mot smärta, med röken från brinnande hampa.

Utställnin­gen pågår till 14 januari 2018.

 ??  ?? Allt fler fynd från krigarfolk­et skyterna tinar fram i Sibirien.
Allt fler fynd från krigarfolk­et skyterna tinar fram i Sibirien.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden