Populär Arkeologi

Aktuellt

Den sanka marken i centrala Dublin innebär utmärka bevarandef­örhållande­n. I år har en hel vikingaby påträffats med många välbevarad­e fynd.

-

Nya bilder från krigsfarty­get Mars som ligger utanför norra Öland.

SANKMARK. När grävskopor schaktade undan jord för grunden till ett stort hotell, som skulle byggas i centrala Dublin, upptäcktes en vikingaby. Fyra större hus och fem uthus med tillhörand­e trädgårdar samt kullersten­sgator från 1000-talet togs fram.

Marken i området är sank och har så varit i årtusenden, vilket har bidragit till oerhört välbevarad­e fynd av organiskt material, som läderskor och träredskap. – Bland de mest intressant­a är ett slags graffiti ristat på en skifferski­va, berättar arkeolog Aisling Collins, som ledde utgrävning­arna.

Bilden utgörs av en figur, som sitter till häst med sköld och svärd, och två fåglar. Fyndmateri­alet är nu på väg till Irlands nationalmu­seum för katalogise­ring och analys. Även föremål och hus från senare århundrand­en kom fram vid utgrävning­arna, bland annat en garvarverk­stad från 1200-talet.

 ??  ??
 ??  ?? På baksidan av ett av husen hittades en skifferski­va med inristning­ar som arkeologen Aisling Collins beskriver som graffiti. Husväggen var av flätad pil och har sannolikt varit täckt av lera.
På baksidan av ett av husen hittades en skifferski­va med inristning­ar som arkeologen Aisling Collins beskriver som graffiti. Husväggen var av flätad pil och har sannolikt varit täckt av lera.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden