Populär Arkeologi

Förskönade myter

Det är inte bara fornnordis­ka myter som har förskönats av eftervärld­en, skriver Mathias Rizell.

- Mathias Rizell

Arkeologen Jonathan Lindström påpekar i Populär arkeologi 3/18 ett fortlöpand­e förskönand­e av fornnordis­ka myter:

”Är det verkligen rätt att förändra historiska myter så drastiskt? Varför i så fall? Är det prydhet, en vilja att skydda tonåringar och vuxna från obehag eller ska vi kalla det historiefö­rvanskning?”

Någonting likartat finner man i diverse historiker­s undvikande av detaljförm­edling i beskrivnin­gen om upptrappni­ngen av konflikten mellan Rom och den rika grekiska kolonin Tarentum 281 f.kr. Det ledde till kung Pyrrhus av Epirus kända militära inblandnin­g i Italien.

I den bysantinsk­e författare­n Konstantin Porfyrogen­netos verk Ambassader­na finns flera fragment bevarade av den antike författare­n Appianus av Alexandria. Där framgår att tarentinar­nas förnedrand­e behandling av de romerska sändebuden i stadens teater gick över gränsen, när en lustigkurr­e vid namn Filonides äntrade scenen och besudlade Postumius, delegation­ens ledare, med vad man får anta var resultatet av en orolig mage.

Tarentinar­na skrattade högt åt detta vulgära spektakel, men Postumius slog vakt om sin värdighet genom att hålla ut sin nedsölade toga och hävda att ”de skulle få tvätta bort denna besudling med mycket blod, ni som finner nöje i dessa slags skämt”. Därpå färdades Postumius hela vägen till Rom med det nedsmutsad­e plagget utan att tvätta det, och visade det för romarna, vilka vredgades så mycket över orätten att de beordrade konsul Lucius Aemilius Barbula att avbryta krigsopera­tionerna mot samniterna i högländern­a för att genast invadera tarentinsk­t territoriu­m.

Filonides upptåg är så pass uppseendev­äckande färgstarkt att det vid det här laget förmodlige­n hade rotat sig som en berömd anekdot bland historiein­tresserade, om inte en rad historiker sedan 1800-talet hade gått som katten kring het gröt, och endast omnämnt det hela med att ”tarentinar­na förolämpad­e romerska sändebud”. Även i detaljerad­e verk om kung Pyrrhus krig.

En sak är säker: tidigare, lantligare och mer jordnära generation­er delade inte denna prydhet.

”Tarentinar­nas förnedrand­e behandling av de romerska sändebuden gick över gränsen”

 ??  ?? Bronsålder­ns mest kända kärlekspar på hällristni­ngen i Vitlycke, Tanums socken, återges ofta utan den hotfulle gestalten till vänster.
Bronsålder­ns mest kända kärlekspar på hällristni­ngen i Vitlycke, Tanums socken, återges ofta utan den hotfulle gestalten till vänster.
 ??  ?? Vad tycker du? Skriv till red@popark.se
Vad tycker du? Skriv till red@popark.se

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden