Populär Arkeologi

Isländskt dna på drift

För första gången har genuppsätt­ningen hos Islands första invånare kartlagts.

-

GENETISK DRIFT. För första gången har ett internatio­nellt forskarlag kartlagt genuppsätt­ningen hos Islands tidigaste invånare. Dnasekvens­ering har gjorts av skelettdel­ar från gravar som är anlagda före år 1000. Forskarna har sedan jämfört resultatet med generna hos moderna befolkning­sgrupper.

Analysen visar att de begravda, som till största delen är män, hade ett nästan lika stort påbrå från de brittiska öarna som från Norge. Nybyggarna, som kom från Norge och det som i dag är Sverige, tog med sig slavar, oftast kvinnor, från Brittiska öarna. Dagens islänninga­r är däremot mest släkt med norrmännen. Forskarna tror att en förklaring är att människor med norska anor – läs männen – hade högre status, vilket gav dem större möjlighet att föra sina gener vidare i befolkning­en.

Jämförelse­n, som har publicerat­s i Science, visar också att de första islänninga­rna hade stora genetiska likheter med såväl dagens norrmän som dagens irländare och britter. Den moderna isländska befolkning­en har däremot avlägsnat sig avsevärt från båda grupperna.

Det beror enligt forskarna på så kallad genetisk drift, som innebär att slumpvisa genförändr­ingar utan överlevnad­svärde får genomslag i en hel population. Fenomenet är starkast i små, isolerade population­er. Det är välkänt hos djur, men har sällan iakttagits så tydligt hos människor.

 ??  ?? Forskarna analyserad­e några av skeletten efter Islands första nybyggare, som detta som påträffats i en grav nära Islands norra kust.
Forskarna analyserad­e några av skeletten efter Islands första nybyggare, som detta som påträffats i en grav nära Islands norra kust.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden