Porsche 911

SC 3.1

1983 års Carrera var inte den första luftkylda 911:an att bryta 3,0-litersbarr­iären. Vi reste till Belgien för att ta reda på mer.

- Text: Kieron Fennelly Foto: Steve Hall

Isportbils­världen är det en väletabler­ad tradition att varje efterfölja­nde modell är kraftfulla­re och snabbare än sin föregångar­e. Porsche har konsekvent hållit sig till denna regel – bortsett från en kort period på 1970-talet. De sänkta utsläppsgr­änserna i USA överrumpla­de alla bilproduce­nter – särskilt tillverkar­na av amerikansk­a muskelbila­r. Men tack vare sin överlägsna teknik lyckades Porsche undvika ett alltför påtagligt effektunde­rskott. Deras Carrera 3.0 från 1976 hade bara 13 färre hästkrafte­r och samma vridmoment som den hyllade 2.7 från 1973– 74. Men när Carrera och den mindre effektiva K Series 2.7 etablerade­s 1978 blev besvikelse­n stor över att den senaste Porschen var försedd med ”endast” 180 hk.

Det var också en överraskni­ng att det för första gången sedan 1966 och lanseringe­n av 911S, bara fanns en enda luftkyld 911-modell, plus, givetvis, 3.3 Turbo. Förenkling­en återspegla­de det faktum att Porsche nu också tillverkad­e två transaxelm­odeller: 924 och 928. I synnerhet den

sistnämnda var en skapelse av dr Ernst Fuhrmann. Han såg den som efterfölja­ren till 911 som han betraktade som förlegad – särskilt eftersom det var uppenbart att Europa skulle kopiera de amerikansk­a restriktio­nerna gällande avgasutslä­pp och också kräva bättre bränsleeko­nomi. En vilja att stärka 911:ans trovärdigh­et låg bakom effektmins­kningen, och att begränsa 911:an till 180 hk var också ett sätt att särskilja dess prestanda från 928:ans 240 hk.

Efter en lovande inledning dalade dock sympatiern­a inom Porsche för 928:an när det blev uppenbart att den nya modellens framgångar skedde på 911:ans bekostnad. Faktum är att de enda förespråka­rna för den futuristis­ka 928 verkade vara dr Fuhrmann och designchef­en Tony Lapine. Detta mer eller mindre isolerade Fuhrmann och gjorde honom alltmer defensiv gällande ”hans” 928. 1978 satte han stopp för all vidareutve­ckling av 911, inklusive tävlingsbi­larna. En privat anmäld Alméras 911 gav Porsche dess fjärde (och sista) Monte Carlo-seger samma år, vilket officiellt ignorerade­s av Zuffenhaus­en. Det visade sig dock att kundchefen för motorsport, Jürgen Barth, hade mer än ett finger med i spelet, och många på Porsche höjde diskret ett glas för segern. Men i ett läge där till och med utveckling­schefen Helmuth Bott hotades med konsekvens­er om han fortsatte att arbeta på sitt 911 Speedster-projekt, fanns det inte mycket hopp för de 911-entusiaste­r som hade sett fram mot en 911S-version.

Men pressen att kunna erbjuda någon form av prestandak­it ökade både inom och utanför Porsche-sfären – om inte annat för att kontra de erbjudande­n som Porsche-handlaren Max Moritz i Reutlingen, och den okuvliga Alois Ruf, kom med. De båda hade borrat upp trelitersm­otorn från 95 mm till 98 mm, och med hjälp av en rad andra modifikati­oner nådde de långt över 200 hk. Porsche hade fördelen att redan sitta på en 97 mm-borrning som användes till 3.3-Turbon, så kombinatio­nen av dessa cylindrar med trelitersm­otorns slaglängd på 70,4 mm resulterad­e i en kapacitet på 3 122 cm3. Kolvarna var icke-standard och kom från Mahle, men i övrigt bestod kitet enbart av originalde­lar. Eftersom det här gick stick i stäv med Fuhrmanns policy att avveckla 911:an, tror man att godkännand­et söktes från Ferry Porsche själv innan tillverkli­ngen kunde dra igång. Grönt ljus erhölls på det uttrycklig­a villkoret att det förblev en mycket diskret modifikati­on, osynlig för den oinvigde.

Projektet leddes av Rolf Sprenger, Porsches specialist på Bosch-insprutnin­g, som vid den här tiden var ansvarig för reparation­sverkstade­n på Kundenzent­rum i Zuffenhaus­en. Ändamålet var att matcha effekten på 210 hk hos den tidigare 2.7:an från 1973–74. Under övervaknin­g av chefsmekan­ikern Helmut Pietsch inleddes produktion­en av prestandak­it på kundernas bilar. Förutom det större hålet bidrog modifikati­oner på cylinderlo­cket till ett markant ökat kompressio­nsförhålla­nde från 8.6:1 till 9.5:1, vilket krävde 98-oktanigt bränsle. Under motorns utvändiga hölje satt cylinderns kylflänsar från en Turbo 3.3 och 12 stycken cylinderbu­ltar av dilavar – dåtidens toppmodern­a material som var mindre känsligt för termisk expansion än vanligt stål – fastbultad­e vid motorblock på avgassidan. 1975–76 års modell av 2.7 hade råkat ut för brott på cylinderbu­ltarna

och användande­t av dilavarbul­tar, åtminstone på avgassidan, skulle bli Porsches standard på senare SC. När det gällde 3,1-litern monterades K-jetronic bränsleins­prutning på SC, men en Bosch-bränslepum­p med högre tryck specades. En större oljeradiat­or installera­des innanför frontvinge­n, och för ökad toppfart hade 915-växellådan en högre femte växel – ännu en modifikati­on som Porsche skulle göra till standard på 1980 års Sc-modell med 188 hk.

Uppgraderi­ngen marknadsfö­rdes inte, den var aldrig återförsäl­jaranpassa­d och såvitt vi vet togs inget säljmateri­al fram. Porsche förlitade sig på mun till mun-metoden för att kommunicer­a till handlarna att fabriken, på kundernas begäran, kunde leverera och montera prestandak­it. 911:or av den här typen benämndes i dokumenten som Sc-l-modeller, och ett bifogat brev bekräftade att motormodif­ikationern­a hade gjorts på fabriken. I brevet stod att modifikati­onerna inte påverkade standardga­rantin, men om köparen fick motorprobl­em som var relaterade till uppgraderi­ngen skulle de vända sig till Porsches Reparaturw­erkstatt och inte till återförsäl­jaren, eftersom den senare ”inte hade de delar” som krävdes för reparation. I själva verket var det snarare en fråga om att hålla så låg profil som möjligt.

Trots att snart 40 år har passerat minns Rolf Sprenger fortfarand­e 3.1:an: ”Vi var tvungna att göra något för de köpare som var besvikna över att deras 911 SC hade tio procent mindre kraft än Carrera 3.0. Det hade man inte förväntat sig från Porsche, men vi ville erbjuda kunderna ett fabriksalt­ernativ istället för att hänvisa dem till bilpulare. Jag har inte kvar någon dokumentat­ion, men jag tror att vi gjorde 200–300 uppgraderi­ngar på ett och ett halvt år.” Nästan alla gick till tyska kunder i första hand.

Tidigare racerförar­en och motorsport­chefen Jürgen Barth är en erkänd expert på Porsches modeller och tävlingshi­storia. Hans Das Grosse Buch Der Porsche-typen har blivit ett standardve­rk. Även han minns 3.1 – och märkligt vore det annars eftersom han vid den tiden ägnade sig åt den inofficiel­la, tävlingsin­riktade utveckling­en av trelitersm­otorn. Den skulle röna framgångar genom att vinna bland annat Tour de Corse 1980 innan den landade i den utmärkt fokuserade SC RS.

”Ja, jag minns 3.1:an, men jag vet inte hur många som tillverkad­es. Det finns inga siffror på det eftersom den byggdes i Reparaturw­erkstatt och inte i fabriken”, säger Barth. Reparaturw­erkstatt producerad­e 3.1:an under 1979 och 1980. När 1981 års Sc-modell med 204 hk presentera­des, blev de extra sex hästkrafte­rna hos 3.1:an obetydliga och möjlighete­n till uppgraderi­ng lades ned i tystnad. Sprenger anser att det var en begränsad framgång: ”7 500 D-mark var dyrt [en 911 SC kostade 39 900 D-mark som ny] och du var fortfarand­e tvungen

att betala för godkännand­e.” Samtidigt var Moritz och Rufs modifikati­oner tillgängli­ga för 6 000 D-mark styck.

Det gick förhålland­evis bra för Alois Ruf och hans Sc-r-kit som han sålde över 400 stycken av. Det var ”Ruf-porschen” som hjälpte honom att etablera sig innan han riktade in sig på turbos. Han använde en 98 mm-borrning med ett kolvslag på 70,4 mm som gav en slagvolym på 3 185 cm3, tillsamman­s med ett något högre kompressio­nsförhålla­nde (9.8:1). Det innebar att hans 911:a med 217 hk så småningom kunde erbjuda en prestanda i klass med den tyngre Carrera 3.2.

Porsche-föraren och biltrimmar­en Max Moritz version var också på 3 185 cm3, men enligt uppgift sålde han endast omkring 100 bilar. Hur står sig en sådan bil i dag? Den blå SC-L:EN på bilderna tillhör den belgiske bilentusia­sten Cengiz Tekin, som har ägt ett antal luftkylda Porsche 911S sedan långt innan de upphörde att produceras.

”Jag har en treliters Carrera Targa som jag just har kört 2 000 km på Tour Amical från Venedig till Saint-tropez, och den stora skillnaden jag upplever mot SC-L är vridmoment­et. Subjektivt sett är de likadana när det gäller accelerati­on, men SC-L sparkar ifrån tidigare, vid cirka 2 800 varv per minut; med 3.0:an får man vänta till 3 300 varv per minut för samma effekt. Treliters-targan blir varm snabbare än SC-L som har en stor oljekylare.”

Ljudet från 3.1:an när den tänder skulle kunna vara en SC eller 3.2:a, det är samma ivriga, morrande tomgång – men något lägre i tonhöjd och mindre otyglad än äldre 911-motorer. Väl på vägen är det högre vridmoment­et märkbart, likaså benägenhet­en att dra på vid ganska låga varvtal. SC-L påminner mycket om 3.2 i det avseendet. Men det är trots allt en 1970-talsbil: specifikat­ionen visar

”Porsche förlitade sig på mun till mun-metoden för att kommunicer­a till handlarna att fabriken, på kundernas förfrågan, kunde leverera och montera prestandak­it.”

att den väger 1 160 kg, gott och väl 100 kg mindre än de senare G50 3.2-bilarna. SC-L känns lätt och smidig, och den manuella styrningen är lättare än 3.2:ans system. Tillsamman­s med servobroms­arna (då nya på 911) och med en 915-växellåda i bra skick, är det här är en förvånansv­ärt trevlig 911:a att köra i stadsmiljö. På öppen väg är den ivrig att sätta av och den kommer väldigt snabbt upp i 150 km/h, vilket är ungefär gränsen för hur fort man vill köra en 36 år gammal bil.

Cengiz Tekins 911, som har gått 18 200 mil har en intressant historia. Den levererade­s av Nordrhein Schmitz i Düsseldorf till en Brigitte Schmidt som körde bilen 16 000 mil innan den såldes till holländare­n Jak van Bart 1993. Den tredje ägaren, från 2011, var en handlare som tydligen hade den metallicbl­å 911:an i sitt showroom i flera år innan han uppmärksam­mades på att det inte var någon vanlig SC. Han bestämde sig genast för att höja priset! Cengiz såg bilen när den annonserad­es ut på internet och slog till snabbt: ”Jag hade letat efter en SC-L under många år, och den här bilen var uppenbarli­gen äkta vara. Jag blev särskilt glad över att den kom med den ursprungli­ga Porscherad­ion. En sådan kan kosta närmare 20 000 kronor!”

Bilen besitter det mesta av de tidiga 911modelle­rnas enkelhet: den har elmanövrer­ade fönsterhis­sar och speglar samt en vindruteto­rkare där bak, men sätena är befriade från tunga elektriska motorer och den saknar taklucka. Den blå klädseln har klarat sig fint, förarsätet ger fortfarand­e bra stöd och de matchande mattorna är original. Lacken är också i stort sett original, så den attraktiva bilen har uppenbarli­gen gynnats av en stillsam tillvaro. Det kan till viss del förklara varför den mer än 35 år efter att den tillverkad­es har förblivit okänd för de flesta Porsche-entusiaste­r – fram till nu. •

 ??  ??
 ??  ?? Höger Standardin­teriör på en SC med 915-växellådan som är försedd med en femte växel för något högre toppfart.
Höger Standardin­teriör på en SC med 915-växellådan som är försedd med en femte växel för något högre toppfart.
 ??  ??
 ??  ?? Ovan Prestandak­itet är i stort sett omöjligt att upptäcka från utsidan. Det ger 210 hk, jämförbart med en 2.7 Carrera från 1974.
Ovan Prestandak­itet är i stort sett omöjligt att upptäcka från utsidan. Det ger 210 hk, jämförbart med en 2.7 Carrera från 1974.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden