Premier League Nostalgi

11 MILSTOLPAR I ENGELSK FOTBOLL

- Henrik Lundgren

I dag är den engelska ligan störst, bäst och vackrast.

Det kan England tacka en skotte för.

William McGregor var mannen som skapade den engelska ligan.

1

Han fick själv aldrig någon fotbollska­rriär, hans aktiva fotbollssp­elande sträckte sig inte längre än att ha hoppat in som målvakt på några av Aston Villas träningar på 1880-talet. Men William McGregor spelar ändå en gigantisk roll i fotbollshi­storien.

Han föddes i skotska Braco 1846 och blev tidigt fotbollsin­tresserad. Intresset tog han med sig när han 24 år gammal flyttade över gränsen söderut för att starta en tyg- och klädaffär i Birmingham. Hans butik var en av de första i världen att tillverka och sälja fotbollstr­öjor och det ledde honom in i den nybildade klubben Aston Villa 1877.

Hans största insats för både klubb och land kom i slutet av 1880-talet. Den tidiga engelska fotbollen bestod enbart av cuptävling­ar och däremellan en del träningsma­tcher. Matcher som oftast ställdes in med kort varsel då motståndar­na inte orkade ta sig dit, eller hittat mer intressant motstånd. När Villa fem helger i rad tätt inpå avspark blivit nobbade av olika motståndar­e tröttnade McGregor och bjöd in fyra andra klubbar för att diskutera ett ligaspel.

Tio klubbar dök upp på mötet den 23 mars 1888. Ett halvår senare gjorde tolv klubbar avspark i den första engelska ligan, med McGregor som dess förste ordförande.

 ??  ?? Liverpools Ray Clemence norpar bollen framför West Bromwichs Bryan Robson i ligan 1980.
Liverpools Ray Clemence norpar bollen framför West Bromwichs Bryan Robson i ligan 1980.
 ??  ?? McGregor.
Pionjären
McGregor. Pionjären

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden