Premier League Nostalgi

0 segrar på bortaplan – Leeds levde farligt i premiärsäs­ongen

-

■ Leeds hade vunnit First division 1991/92 och var en av favoritern­a till att vinna den allra första upplagan av Premier League. Men i stället för att vara med och slåss om titeln höll det på att ta en ände med förskräcke­lse för mästarlage­t. När tabellen summerades på försommare­n 1993 hade Leeds spelat in endast 51 poäng, vilket med nöd och näppe räckte för nytt kontrakt. Crystal Palace, som åkte ur, tog 49. Leeds facit på hemmaplan den säsongen var mer än okej – endast en förlust, mot Nottingham. Bortaspele­t, däremot, var en katastrof. Faktum är att Leeds inte vann en enda match på främmande mark. Enda gången det hänt att ett lag som vunnit ligan åkt ur säsongen efter var 1937/38, då Man City drabbades av ödet.

… Gordon Strachan är den ende spelare född före 1960 som har gjort hattrick i PL. Strachan, då i Leeds, slog till mot Blackburn 10 april 1993. … Brian Deane den 15 augusti 1992 gjorde det allra första målet i Premier League.

Deane fixade led

Visste du att...

ningsmålet mot Man United i en match som Sheffield United till slut vann med 2–1.

… Alan Shearer gjorde 260 ligamål för Blackburn och Newcastle. Det innebär att Shearer kom upp i ett snitt på 0,59 mål per match. … Mark Robins 1994/95 represente­rade två lag som båda åkte ur Premier League. Lagen? Norwich och Leicester. … Klas Ingesson gjorde två mål för Sheffield W

säsongen

Det här går åt skogen!

■ Nottingham vann premiärmat­chen borta mot Coventry med 3–0 efter ett hattrick av Kevin Campbell. Så långt var allt frid och fröjd. Men sen gick allt på tok för Forest säsongen 1996/97.

Framför allt var det en sällan skådad ruljangs på managersto­len.

Frank Clark – som för övrigt gjorde sin sista match som aktiv i Europacupf­inalen mot Malmö FF 1979 – fick sparken i december och ersattes av spelaren och lagkaptene­n Stuart Pearce, som alltså plötsligt dubbelarbe­tade.

Det där funkade förstås inte och i mars engagerade­s Dave Bassett.

Men inte heller Bassett fick ordning på laget och det hela slutade med att Nottingham åkte ur ligan, som tabelljumb­o med sju poäng upp till fast mark.

Bassett? Han stannade kvar i Forest och ledde säsongen 1997/98 klubben tillbaka till Premier League. 1994/95. Det första kom i 4–1-segern hemma mot Everton den 26 december 1994. … Roland Nilsson gjorde 130 PL-matcher för Sheffield Wednesday och Coventry – och hittade nätet en gång. Målet kom för Sheffield W i förlustmat­chen mot Leeds (1–3) den 12 december 1992.

… Graeme Souness, då i Southampto­n, i december 1996 i match mot Leeds både bytte in och ut (en chockerand­e usel) Ali Dia. Souness trodde att senegalese­n kom på transfer från Paris SG, men hade blivit grundlurad.

 ??  ?? Gordon Strachan och hans Leeds kunde andas ut till slut.
Gordon Strachan och hans Leeds kunde andas ut till slut.
 ??  ??
 ??  ?? Tillfällig­e spelande tränaren Stuart Pearce vågar inte se mer av eländet.
Tillfällig­e spelande tränaren Stuart Pearce vågar inte se mer av eländet.
 ??  ?? Roland Nilsson.
Roland Nilsson.
 ??  ?? Ingesson.
Ingesson.
 ??  ?? Deane.
Deane.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden