Premier League Nostalgi

SKYTTEKUNG­EN

- Text: Lars Nylin

Alan Shearer är den överlägsne målskytten i Premier League med sina 260 mål. Två gånger gjorde han sensatione­lla klubbval. En gång innebar detta en överraskan­de ligatitel. Det andra karriärsst­eget blev mest en succé för hans klubbhjärt­a.

Anfield i Liverpool den 14 maj 1995. Klockan är 16.20. 22 spelare och diverse andra vandrar runt avvaktande på gräsmattan i väntan på ett resultat av en match i London.

Till slut kommer beskedet via radioappar­ater runt om på läktarna. Blackburn Rovers har vunnit Premier League. Guldrivale­n Manchester United har inte lyckats vinna mot West Ham borta. Rovers egen förlust mot Liverpool med 2–1 spelar ingen roll. Den dittills största skrällen i Premier Leagues korta historia är ett faktum.

Allas blickar riktas i det läget mot en spelare som snart står med pokalen på sitt huvud. Blackburn Rovers Alan Shearer, som just avslutat en av de mest spektakulä­ra och avgörande säsonger en spelare i den högsta engelska ligan presterat.

Shearer hade gjort 34 mål, varav tre hattrick, och utöver ligatiteln lagt en avgörande del till de 260 mål han till sist stod för som den överlägset bäste målskytten i Premier Leagues historia. Senare har Shearer sagt: – Det var en så underlig atmosfär där vi gick och väntade. Liverpools fans ville inte att United skulle vinna. Det blev ett enormt jubel när beskedet kom.

●●● Alan Shearer, ”Big Al” bland fans, spelade som liten i amatörklub­ben Wallsend i Newcastle. Han var en supporter av Newcastle United, en stammis på St James’ Park, och provspelad­e för klubbens juniorlag.

Men en scout från Southampto­n hade upptäckt hans talang som mittfältar­e och lockade honom till sydkusten för ett första proffskont­rakt. Redan som 17-åring debuterade han och gjorde i sin Han gjorde 31 mål 1993/94. Med första match från start hattrick mot //Shearer om nykomlinge­n Chris Sutton vid sin Arsenal. Han var nu omskolad till Christ Sutton sida adderade han alltså under den kraftfulle anfallare han sedan skulle guldsäsong­en ytterliga tre till den totalförbl­i karriären ut. siffran.

Radarparet Shearer/Sutton, snart dubbat ”SAS”, blev ett dödligt effektivt vapen.

Alan Shearer fick fullständi­gt utrymme

Jagades av Sir Alex

Sommaren 1992 ville alla ha den snart 22-årige Alan Shearer, som nu hunnit debutera i landslaget.

Manchester United tycktes vara i förarsätet, Alex Ferguson ville verkligen ha honom, men även Liverpool fanns med i bilden.

Resultatet blev en total högoddsare. Blackburn Rovers, som inte hade vunnit något sedan 1920-talet och kommit upp till Premier League bara året innan, hade fått en mäktig ekonomisk injektion av den färske stormrike ägaren Jack Walker. Denne lockade nu Shearer med att legendaren Kenny Dalglish skulle träna Rovers i en massiv satsning. Shearer blev med prislappen 3,6 miljoner pund den dyraste spelaren i engelsk fotboll.

Efter en skadedrabb­ad debutsäson­g, där han ändå gjorde 16 mål på de 21 matcher han kunde spela, exploderad­e Shearer de följande två säsongerna.

Dödligt effektivt vapen

Vi klickade direkt. Han visste alltid vad jag skulle göra. Precis som när jag spelade med Teddy Sheringham i landslaget.

för sina fördelar: farten, kraften, balansen, begåvninge­n i huvudspele­t, förmågan att utnyttja chanser i alla lägen oavsett om det var i spelet eller vid fasta situatione­r.

Han var en tidlös typisk centertank­er som dessutom tog straffarna, till sist elva stycken denna exstatiska säsong på Ewood Park.

Shearer har sagt om samarbetet med Sutton:

– Jag missade de sista träningsma­tcherna, men vi klickade ändå direkt. Han visste alltid vad jag skulle göra. Precis som när jag spelade med Teddy Sheringham i landslaget. Vi hade ett drömuppläg­g med Jason Wilcox och Stuart Ripley på kanterna. Det var designat för målgörande, och lyckligtvi­s gjorde vi båda detta.

Sutton har sagt om rollen intill Shearer: – Jag ville också göra mål. Men inte till varje pris. Jag behövde inte nödvändigt­vis vinna skytteliga­n. Som Alan alltid ville.

Sportsligt sett blev övergången däremot inte vad Shearer hoppats på. Många har summerat Shearers år i hemstaden som bortkastad­e.

Newcastle tog aldrig det sista steget till tronen. Det märktes redan en bit in på Shearers första säsong på östkusten vartåt det barkade. Keegan avgick efter halva säsongen och efterträdd­es av samme Kenny Dalglish som Shearer jobbat med i Blackburn.

Newcastle var sedan ständigt med i bilden med Shearer i huvudrolle­n, men nådde aldrig fram. Som bäst kom klubben tvåa två gånger i ligan, i FA-cupen nådde den två finaler, men förlorade båda.

●●● Shearer krockade själv med en i det långa loppet höll Dalglishs efterträda­re Ruud Gullit. det inte heller i Premier I ett derby mot Sunderland fick League för Blackburn. Shearer sitta på bänken, följt av Året efter triumfen kom klubben negativa krigstidsr­ubriker i lokalbara sexa. Åter började ryktet gå medier. ”Hade Gullit blivit kvar om att Shearer, vid tiden en av //Shearer om flythade jag dragit” har Shearer sagt. Europas mest omsusade målskyttar ten till Newcastle. Det blev bättre ihop med efteroch huvudperso­n vid EM samma år, trädaren Bryan Robson. Men det nådde aldskulle ta steget till en bevisad superklubb. rig längre till en hyfsad insats i Champions I Premier League eller utomlands. League 2002/03. Den blev då den första

Ännu en gång gjorde ha ett överraskan­de klubben att gå vidare från gruppspele­t karriärsst­eg. Visserlige­n kostade han nu efter att ha inlett med tre förluster.

Alan Shearer hade nu passerat 30 och hans tuffa spelstil började sätta spår.

Våren 2006 gav han beskedet att han skulle sluta. Avskedet blev både stort och sorgligt på samma gång. Newcastle slog i april ärkerivale­n Sunderland borta med 4–1 och Shearer gjorde mål.

Men målet kom helt i skymundan då Shearer slet av ett ligament i ett knä.

Med endast tre matcher kvar tvingades han i förtidspen­sion.

Detta var inte alls enligt det tänkta manuset för avslutet med Premier Leagues överlägsne målskytt.

Shearer var bara med om en riktig plump säsongen 1994/95. Blackburn Rovers slogs ut ur Uefacupen av lilla Trelleborg­s FF hösten 1994. Shearer gjorde givetvis mål på Vångavalle­n, men 2–2 räckte inte. Möjligen var det detta debacle som gav Rovers energi att ta sig hela

vägen i ligan.

Jag flyttade hem, stannade i tio år, och hade det fantastisk­t. Jag spelade för ”min” klubb, klubben jag höll på.

M15 miljoner pund, ett nytt världsreko­rd för fotbollstr­ansfers, men valet gjordes även med hjärtat.

Efter att Jack Walker i omgångar obstruerat nya bud från topprivale­n Manchester United hamnade Shearer i sin barndoms favoritklu­bb Newcastle United.

Åter spelade även ett lockande tränarnamn in. Den förre landslagsa­nfallaren Kevin Keegan hade varit en idol för tonårige Shearer. Nu var Keegan manager hos Newcastle.

Efter karriär har Shearer sagt om klubbvalet:

– Spelare blir alltid kritiserad­e för att inte vara lojala i dagens fotboll. Men jag flyttade hem, stannade i tio år, och hade det fantastisk­t. Jag spelade för ”min” klubb, klubben jag höll på. Det är varje killes dröm.

Krockade med Gullit

 ?? Foto: GETTY IMAGES ??
Foto: GETTY IMAGES
 ??  ??
 ??  ?? Chris Sutton och Alan Shearer bildade ett målfarligt anfallspar närBlackbu­rn Rovers överraskan­de tog hemligatit­eln.
Chris Sutton och Alan Shearer bildade ett målfarligt anfallspar närBlackbu­rn Rovers överraskan­de tog hemligatit­eln.
 ??  ?? Tränaren Kenny Dalglish.
Tränaren Kenny Dalglish.
 ??  ?? Shearer och Rovers föll platt mot Trelleborg.
Måljubel i Newcastle mot sitt gamla lag.
Shearer och Rovers föll platt mot Trelleborg. Måljubel i Newcastle mot sitt gamla lag.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden