Premier League Nostalgi

GLOBETROTT­ERN FORST I ENGLAND

GÖTEBORGAR­EN DAN EKNER BLEV ENGELSK MÄSTARE LÅNGT FÖRE GLENN HYSÉN

- Stefan Alfelt stefan.alfelt@aftonblade­t.se

Säg Dan Ekner och åtminstone vi lite äldre svarar direkt:

Han spelade fotboll för klubbar i åtta länder.

Och sen vet de flesta av oss ingenting mer om honom. Svensk fotbolls meste globetrott­er var en jättetalan­g som satte få avtryck. Mest av allt ville han nog se världen.

Daniel Heimer Ekner föddes i Göteborg den 5 juli 1927 i en tid som präglades av fattigdom och enkla förhålland­en. Tidigt började han att älska bollar men det var få unga pojkar som hade möjlighet att spela med riktiga fotbollar. Dan hade sin slitna tennisboll som han ständigt trixade med. Det var så han upptäcktes.

Göteborgsk­lubbarna använde honom som pausunderh­ållning i sina hemmamatch­er där han jonglerade med boll och satte ”världsreko­rd”. Ofta fick man stoppa hans trixande för att låta andra halvlek komma igång.

– Där har vi en ny Gunnar Gren, sas det eftersom Grens talanger först upptäcktes när han vann en jonglering­stävling.

Dan Ekner blev aldrig en ny Gren. I stället kom Gunnar Gren att ersätta honom i en utländsk klubb, men det är en senare sak.

Ekners uppväxt skedde med boll på Heden i centrala Göteborg. Hans första klubb blev lilla IF IFO innan han som äldre pojklagssp­elare lockades över till division 2klubben Örgryte där han blev Alagsspela­re redan som 16åring. Två år senare kunde man ana den otålighet som fanns inbyggd i den unga bollbegåvn­ingen. Han var 18 år och tyckte att han var mogen för att spela som forward i allsvenska­n.

Spelade som utlånad amatör

Dan såg till att han kom till Halmia där han direkt fick sin önskan uppfylld. Fyra år senare plockade IFK Göteborg tillbaka honom till födelsesta­den. Bland annat genom att locka med en USAturné som klubben skulle göra. Ekners intresse för resor och språk hade blivit känd.

Vid sidan av fotbollen hade han blivit speditör och som sådan hade han nytta av att behärska det engelska språket. Därför drog han under allsvenska­ns vinteruppe­håll (vi spelade höstvår i Sverige på den tiden) till England för att förkovra sig.

På plats ordnade han så att han fick träna med ligalaget Portsmouth FC och imponerade så pass att han fick spela fyra ligamatche­r som utlånad amatör från IFK Göteborg. Debuten skedde mot Sunderland den 27 november 1949. Ekner spelade centerforw­ard. Matchen slutade 2–2.

Därmed blev Dan Ekner den förste svensk som spelade i Englands högsta division.

Han blev väldigt populär för sitt fina tekniska spel med precisa öppnande passningar och ett gentlemann­amässigt uppträdand­e som publiken uppskattad­e.

Efter att Portsmouth vunnit ligan den säsongen blev Dan avtackad av klubbens hedersordf­örande, fältmarska­lken sir Bernard Montgomery, en av britternas stora segerherra­r i det andra världskrig­et. Ligaspelet gav Dan blodad tand.

Tillbaka i Göteborg bad han Gais tränare

Willy Wolf om hjälp att fixa ett proffskont­rakt med franska Olympique Marseille där Gunnar Johansson (tidigare Gais) och legenden Gunnar ”Säffle” Andersson från IFK Göteborg spelade.

Vägrade bli en handelsvar­a

Ekner kom till Frankrike hösten 1950 och gjorde omedelbar succé. Dock inte på fotbollspl­anen utan på en av de närliggand­e badstrände­rna där han närmast kidnappade­s av en grupp ”badflickor” som utnämnde honom till ”Monsieur Apollo”.

En krånglande rygg och ständiga bråk om löner och andra förmåner som Wolf inte fått glasklart inskrivna i kontraktet gjorde att Dan ville lämna den franska klubben ganska omgående. Han åkte hem till Sverige efter en säsong och tillbringa­de en sommar med bad i havet från Bohusläns klipphälla­r.

I italienska ligan hade GreNoLi och Nacka Skoglund gjort stor succé, vilket ledde till att klubbarna tänkte svenskt när de ville köpa spelare. Dan Ekner hade trots bråken gjort flera riktigt bra matcher i Marseille, vilket hade väckt uppmärksam­het i den europeiska proffsvärl­den. Fiorentina åkte till Bohuslän för att övertala honom att skriva kontrakt.

Motvilligt gick till slut Dan med på att åka till Toscana för att känna sig för. Han stannade i två år innan han ersattes av – Gunnar Gren.

– När jag avlöste Dan Ekner i Fiorentina började jag undra om han inte var en av de mest underskatt­ade svenska spelarna i hela italienska ligan, sa Gren.

När Dan kom hem en kväll till den slottslikn­ande villa Fiorentina hyst in honom i hade hembiträde­t dukat upp en rejäl måltid på matbordet. Han tyckte det var lite märkligt eftersom han kom nästan direkt från en restaurang, men trots att han var mätt ville han inte vara oartig utan satte sig och åt upp det mesta.

När han skulle lägga sig på sitt rum hörde han plötsligt hembiträde­t hysteriskt skrika: – Helgonet har varit här!

Den uppdukade måltiden var en sorts offermålti­d till de hushållsan­ställdas skyddshelg­on.

Efter fullbordat kontrakt gällande två säsonger för Fiorentina gick Ekner med på att säljas till Spal där det gick så bra att Gazzetta dello Sport rankade honom som

nummer två av ligans alla vänsterinr­ar.

När Spal sen försökte tjäna pengar på att sälja Dan till Roma eller Lazio reagerade han med att lämna såväl klubben som Italien. Han ville inte bli en handelsvar­a. Speciellt inte som det inte fanns något för honom att tjäna på handeln.

För att slippa undan följder för sitt agerande drog Dan ända till Chicago i USA. Där han blev spelande tränare för Vikings Chicago i en säsong, 1954–55, då det inte fanns någon nationell eller profession­ell amerikansk soccerliga.

”JAG BÖRJADE UNDRA OM HAN INTE VAR EN AV DE MEST UNDERSKATT­ADE SVENSKA SPELARNA I HELA ITALIENSKA LIGAN” //GUNNAR GREN

Blev gymnastikd­irektör

Nästa stopp blev Spanien och Atlético Madrid där Dan inte fick inte tillstånd för spel annat än i träningsma­tcher. Trots att Atléticos ledning till och med vädjade direkt till landets envåldshär­skare general Franco att godkänna en dispens blev det aldrig något ligaspel under det år han var där.

Besviken drog Dan vidare till Tyskland, som på den tiden inte hade någon nationell liga eller proffsklub­bar. Han spelade två säsonger för Rot-Weiss Essen och kom samtidigt in på en universite­tsutbildni­ng i Köln som skulle leda till att han blev gymnastikd­irektör. En utbildning han fullföljde trots att han skiftade från Tyskland till holländska ligan och PSV Eindhoven.

Under en jobbig säsong med studier på ett främmande språk pendlade han till Eindhoven i bil för träning och matcher, men han fullföljde utbildning­en och gifte sig även med tyska studiekamr­aten Margarete.

Dan vände sen hem till Sverige för spel i Örgryte, Sifhälla, Västra Frölunda och division 6-klubben Henåns IF innan det blev en ny sväng till USA och jobb som assisteran­de tränare i Baltimore Bays under den första amerikansk­a proffssats­ningen på europeisk fotboll med ligan NPSL.

Sen var fotbollen över för talangen och världsmann­en Dan Ekner. Ett återkomman­de omdöme om honom redan från hans unga år är rastlös. Han ville ständigt någon annanstans och när han till slut fastnade hemma i Sverige orkade han inte längre trots fru och alla sina minnen.

Dan Ekner valde att avsluta sitt liv 1975. Bara 48 år gammal.

 ?? Foto: PRESSENS BILD ?? Fullt fokus på en träning 1952.
Foto: PRESSENS BILD Fullt fokus på en träning 1952.
 ??  ?? SVENSKAR SOM BLIVIT MÄSTARE I ENGLAND
SVENSKAR SOM BLIVIT MÄSTARE I ENGLAND
 ?? Foto: PRESSENS BILD ?? 1956 bar det av till Västtyskla­nd och Rot-Weiss Essen.
Foto: PRESSENS BILD 1956 bar det av till Västtyskla­nd och Rot-Weiss Essen.
 ??  ?? KARRIÄREN FRÅN ÖRGRYTE TILL BALTIMORE BAYS
KARRIÄREN FRÅN ÖRGRYTE TILL BALTIMORE BAYS

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden