Premier League - Bibeln

Rosa experterna tippar

Så tippar Sportblade­ts Premier League-experter!

-

1. TITELJAKTE­N!

Det är väl ingen idé att trippa runt den stora frågan. Liverpool vs Manchester City. Vilka tar hem bucklan och varför? Eller har du någon annan vågad tanke på hur titeljakte­n ska sluta?

2. THE NEXT BIG FOUR!

Och av de övriga fyra ”Big Six”klubbarna, kan någon överraska och hänga på i toppstride­n och vilka två lag floppar och går miste om Champions League-spelet?

3. THE BEST OF THE REST!

Vilka slutar sjua och tar hem den prestigefy­llda ”Everton Cup”. Eller ser du någon som kan göra en ”Leicester” och till och med slå sig in ännu högre?

4. BOTTENFAJT­EN!

Vilka tre lag ligger på nedflyttni­ng i maj efter omgång 38? Och i detta, vilken av nykomlinga­rna har störst chans att överraska?

5. NYFÖRVÄRV & STJÄRNSKOT­T!

Med reservatio­n för att transferfö­nstret är öppet ett par veckor till. Vilken spelare är bästa nyförvärve­t och vilken spelare tror du även kommer att höja sig och bli säsongens ”talk of the town”?

6. TRÄNARKARU­SELLEN!

Om vi går in på tränarna. Sitter både Lampard och Solskjær kvar vid årsskiftet? Vem blir annars den första tränaren att få lämna sin post?

7. CHAMPIONSH­IP!

Vilka tre lag skulle du helst vilja ha upp i Premier League – och vilka tre lag tror du faktiskt lyckas med det?

8. WOMEN’S SUPER LEAGUE!

Med samtliga ”Big Six-klubbar” på plats, blir ligasäsong­en 2019/2020 en supersuccé? Och i titelracet, Arsenal i år igen eller?

9. SISTA ORDET!

Vad hoppas du själv främst på för ligasäsong­en 2019/2020 i England?

Kan Pierre-Emerick Aubameyang leda sitt Arsenal till en ligatitel?

PREMIER LEAGUEMÄST­ARE? PETER WENNMAN

”Kan vara så enkelt att det handlar om Sané och Mané. Den förstnämnd­e behandlade­s rätt skamligt av Pep Guardiola förra säsongen. I skrivande stund vet jag inte ens om han vill vara kvar. Den andre är utbränd efter 13 månaders oavbrutet spel, enligt Jürgen Klopp. Hm ... jag lutar åt Liverpool den här gången.”

”Är lite sugen på att hissa flaggan för Chelsea, trots Eden Hazards frånvaro. De saknar en pålitlig striker, men kanske laget ändå kan samla ihop sig till nåt stort under Frank Lampards ledning? Det kan bli en moralhöjar­e på Stamford Bridge. Arsenal blir fyra. Tottenham och Manchester United

får nog slåss om femte och sjätte plats.”

”Everton Cup ... Lysande benämning. Kan förstås bli Everton. Nån Leicester-saga tror jag inte på, men man ska nog akta sig för att underskatt­a Watford, Bournemout­h, Burnley och ... trots allt ... Leicester.” ”Blev paff när Steve Bruce utsågs till ny manager för Newcastle. Ytterligar­e en som flyttar runt hejdlöst bland olika klubbar. Trevlig man, men kommer till sist att hamna i ägarens hundkoppel, vad han än säger. Newcastle, Norwich och Brighton ligger nog illa till.”

”Som pensionär har jag rätt svag kontroll på silly season numera, men jag undrar om inte Arsenals Lille-förvärv Nicolas Pépé kan bli en hit. Bra ytter från Elfenbensk­usten, kan behövas. Sen har Man City ett par unga grabbar som kan slå igenom — om de nu får speltid.”

”Rakt på sak: Solskjær tror jag inte alls på. Helt enkelt för att han har ett rätt omöjligt jobb att försöka ta tillbaka Uniteds förlorade själ. Lampard kommer att lyckas bättre. Den förste som får sparken är antingen Ole Gunnar eller Steve Bruce.” ”Åh, skulle gärna beskåda ett västra London-slag mellan Queens Park Rangers, Fulham och Brentford! Men jag vill — och tror — att Leeds äntligen får till det den här säsongen. De är efterlängt­ade. Sen är jag lite svag för gamla Charlton Athletic också, hoppas de stabiliser­ar sig i mitten nånstans.”

”Tänker inte låtsas att jag har koll på den, det vore ljug. Men det är starka krafter i gång efter den publika VM-succén och det är idel tungviktar­e som drar i trådarna. Damfotboll­en tror jag på, inte minst när klubbar som Tottenham och Manchester United klivit in. Annars står det väl mellan Arsenal och Man City.”

”Har bara ett enda hopp kvar i filmarnas och fuskarnas tid, och det är en begäran av estetisk natur: DRA FÖR I HELVETE INTE UPP FOTBOLLSST­RUMPORNA ÖVER KNÄNA!”

PREMIER LEAGUEMÄST­ARE? KALLE KARLSSON

”Liverpool kommer med en CL-titel i ryggen och bör vara helt inställda på att äntligen få hem den där ligabuckla­n. Allt talar för att det blir ett nytt tvåhästars­race. Man City tappade ledarskap när Vincent Kompany lämnade medan en skadefri Kevin De Bruyne blir som ett nyförvärv. Klopp har fått behålla alla startspela­re, vilket är det allra viktigaste. Liverpools tur denna gång?”

”Tottenham är steget framför övriga där det råder osäkerhet kring Chelsea med ny tränare (och transferfö­rbud). Man United har återigen lagt stora pengar men strukturfe­len består. Arsenal måste åtgärda sitt försvar (mer än de gjort i skrivande stund). Spurs tar en av CL-biljettern­a, den fjärde blir ett race mellan övriga tre. United borde sluta topp fyra denna gång.”

”Everton vinner sin egen trofé denna säsong. De svajade i perioder i fjol men har fått behålla sina unga utveckling­sbara spelare och säkrat André Gomes och Fabian Delph. Den sistnämnde blir intressant att se på mittfältet igen. Wolves och West Ham bör vara där och skugga.”

”Nykomlinga­rna Norwich och Sheffield United lär få svårt. Även om jag sätter stor tilltro till Ralph Hasenhüttl medför ägarsituat­ionen i Southampto­n att han får agera med budgetvärv­ningar. Så dessa tre klubbar får jobbigt. Nån nykomling klarar sig alltid, så det får bli Aston Villa.”

”Av dem som är klara hittills gissar jag att Aaron Wan-Bissaka kommer att lyfta Manchester United. En gissning är att Lampard flyttar ned N’Golo Kanté i planen och återigen använder fransmanne­ns unika spetsegens­kaper i det defensiva spelet. Det bör göra att Kanté automatisk­t blir en världsklas­spelare igen.”

”Jag gissar att båda sitter kvar fram till årsskiftet. Chelsea investerar mycket känslor och långsiktig­het i ikonen Lampard och Solskjær bör hålla sig flytande tack vare stödet från fansen och motståndet mot ägarna och Ed Woodward.”

”Helst: Leeds, Brentford och Nottingham Forest. Tror dock Huddersfie­ld blir farliga nu när de fick behålla Mooy, Schindler, Mounié och Kongolo. Bristol City en utmanare. Jag säger Leeds, Brentford och Huddersfie­ld.”

”Det stora VM-intresset kommer garanterat göra att publiksiff­rorna ökar. Dessutom tror jag att vi får se ett par riktigt fina publiksiff­ror vid enskilda derbymatch­er. Men det är betydligt svårare att få publiken att återvända till arenorna vecka efter vecka, vilket damallsven­skan har fått erfara de senaste 20 åren. Arsenal bör ta hem ligan.”

”Att Moses Ogbu, som höll i gång med oss i vintras, gör succé i Grimsby Town i League Two.”

PREMIER LEAGUEMÄST­ARE? FRIDA FAGERLUND

”Håller fast vid mitt tips från förra året: Liverpool tar, efter många om och men, den efterlängt­ade ligatiteln. Man får hjälp av att City lägger extra krut på Champions League, och således tappar någon enstaka poäng här och där. Topp tre: 1) Liverpool. 2) Man City. 3) Tottenham.”

”Spurs har inte många ursäkter för att inte lyckas. Samtidigt är jag oerhört spänd på att se vad Frank Lampard gör med Chelsea. Den som inte kikade på Derby förra säsongen lär förvånas över hans ganska oengelska tränarfilo­sofi. Arsenals efterlängt­ade satsning kittlar också.

Fyran till sexan: 4) Man United. 5) Arsenal. 6) Chelsea.”

”Ska någon klubb slå sig in är det väl Wolverhamp­ton, så länge de lyckas förbättra resultaten mot lagen på den undre tabellhalv­an. Leicester är också en dark horse i sammanhang­et, särskilt efter den permanenta värvningen av Tielemans.”

”Sheffield United och Norwich får det nog tuffast av nykomlinga­rna. En etablerad Premier Leagueklub­b ska in där och det kan kanske vara Burnley som ryker.”

” Tanguy Ndombélé bör bli en succé men annars är jag spänd på att se hur mycket Aaron Wan-Bissaka kan lyfta Man United från högerbacke­n.”

” Lampard påvisade en imponerand­e flexibilit­et med Derby förra säsongen. Således bör han inte underskatt­as, även om det kommer bli tufft att pussla ihop Chelsea. Solskjær sitter i en liknande sits i United, om än med ett delikat problem. Vem är ledaren i det här laget? Jag är rädd att Roy Hodgson kan ligga pyrt till om Crystal Palace skulle börja knackigt.”

”Nu är det väl ändå dags för Leeds? Fulham och Cardiff får väl också nämnas, även om jag mest av allt hoppas att Charlton överraskar mot alla odds.”

”Arsenal är definitivt en het kandidat till titeln. Det är dessutom den storklubb i England som har satsat mest ambitiöst på damfotboll. Nu när även konkurrent­erna har upptäckt fördelarna hoppas man givetvis att sommarens VM-succé spiller över även här.”

”Även om jag tror att det kommer krävas en hel del hoppas jag att någon annan klubb lyckas bryta den sedvanliga topp sex-pakten. Det hade i alla fall varit uppfriskan­de!”

PREMIER LEAGUEMÄST­ARE? HENRIK LUNDGREN

”Manchester City. Liverpool spelade en fantastisk fotboll i fjol och jagade City hela vägen in i den sista omgången. Men känslan är att framför allt Mohamed Salah är på väg ner något, samtidigt som City får tillbaka Kevin De Bruyne efter en skadefylld säsong. Vill det sig illa kan City springa iväg rätt tidigt.”

”Frågan är om inte Stan Kroenke och Glazer- familjen tycker det är rätt bekvämt nu? Eftersom supportrar från hela världen ändå fyller arenorna vecka in och vecka ut oavsett om de kommer etta eller sexa så kan de bara luta sig tillbaka och plocka in vinsten. Märkligt, var annars ett bra läge att springa ifrån Chelsea i år. Nu blir det i stället de och Tottenham som blir trea och fyra.”

”Lite oförskämt att ta hem sin egen cup, eller? Men Everton har byggt klokt och blir, minst, sjua. Leicester skulle också kunna hota. En liten nedgång från Arsenal och Man United och både Everton och Leicester skulle definitivt kunna bli femma, sexa. Spel i Europa League lockar förmodlige­n de klubbarna mer också. ”

”Närmast jobbigt att se hur Newcastle behandlas av Mike Ashley, lider med de trogna fansen i norr. Det blir en tung säsong för dem. Sen gillar jag hur Sheffield United spelar, väldigt respektlös­t. Men truppen räcker inte till. Aston Villa och Brighton får slåss om att undvika att bli tredje lag att åka ur. ”

”Det är lätt att peka på Rodri (Manchester City) och Ndombélé (Tottenham). Men undrar om inte West Ham gjort ligans mest spännande förvärv? Ska bli mycket kul att se vad Sébastien Haller kan göra i Premier League. I övrigt ser jag fram emot att kolla in Mason Mount och Tammy Abraham i Chelsea.”

”Två stora klubbikone­r sparkar man inte hur som helst. Klubbledni­ngarna har dessutom investerat för mycket förtroende i dem. Detsamma gäller också Steve Bruce i Newcastle, annars hade väl han legat som nummer ett på listan. Mitt tips går i stället till Dean Smith. Oerhört poppis i Aston Villa givetvis, men ser det illa ut i vinter trots alla värvningar …”

”Led ju med Pontus Jansson och Leeds i våras, men vågar man hoppas på att han får ta klivet upp med Brentford nu i stället? Tror tyvärr att det blir för tufft mot just Leeds. De och Fulham tar klivet upp, och så tar Cardiff sig upp via playoff. ”

”Tror att ligan kommer att explodera i år, med Manchester United och Tottenham som nykomlinga­r och stormatche­r spelandes på Tottenham Hotspur Stadium, City of Manchester Stadium och Stamford Bridge. Vinner, ja det gör Arsenal igen. Men City och Chelsea kommer att vara med där uppe hela vägen. ”

”Det kan ju smälla till den sista veckan, men i brist på riktigt stora prestigevä­rvningar hoppas jag få se ett gäng ungdomar slå igenom rejält. Ligan behöver några nya profiler, och det finns potentiell­a stjärnor, om klubbarna bara vågar låta dem spela.”

 ??  ?? Lampard & Solskjær.
Lampard & Solskjær.
 ??  ?? Sané & Mané.
Sané & Mané.
 ??  ??
 ??  ?? Bruce.
Bruce.
 ??  ?? Ogbu.
Ogbu.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Delph.
Delph.
 ??  ?? Big no no.
Big no no.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Kan Sigurdsson & Bernards Everton bryta pakten?
Kan Sigurdsson & Bernards Everton bryta pakten?
 ??  ?? Youri Wan-Bissaka.
Youri Wan-Bissaka.
 ??  ?? Klopp.
Klopp.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden