Premier League - Bibeln

Brighton och svenskcoac­herna

● ROLAND NILSSON ● BENNY LENNARTSSO­N ● FREDRIK LJUNGBERG ● SVEN-GÖRAN ERIKSSON ● TORD GRIP ● HASSE BACKE ● JOHAN MJÄLLBY ● TOMAS BROLIN ● BJÖRN HAMBERG ● TORD GRIP ● HASSE BACKE ● JOHAN MJÄLLBY ● TOMAS BROLIN ● BJÖRN HAMBERG BJÖRN HAMBERG FÖR VIDARE DEN

- Text: Stefan Holm

För första gången någonsin finns det två svenska assisteran­de tränare i Premier League. Den ene gjorde dundersucc­é som spelare och är nu tillbaka i Arsenal för att hjälpa Unai Emery. Han heter inte Björn Hamberg.

Fredrik Ljungberg blev Sveriges dyraste fotbollssp­elare när Halmstad sålde honom till Arsenal för närmare 40 miljoner kronor. Det var mycket pengar på den tiden, men managern Arsène Wenger ville ha landslagsm­ittfältare­n som gjorde en stormatch mot England och då blev det så.

Det var, skulle det visa sig, en lyckad investerin­g. Freddie gjorde Premier League-debut som inhoppare den 20 september 1998, då Manchester United gästade Highbury.

Svensken hade varit på planen i fem minuter när han gjorde sitt första ligamål genom att lobba bollen över en framrusand­e Peter Schmeichel, och han skulle fortsätta leverera.

När speedkulan med den röda tuppkammen lämnade the Gunners för West Ham 2007 hade han hjälpt Arsenal till två ligaguld, en Champions League-final och utsetts till ligans bäste spelare.

Nu, som 42-åring, är Ljungberg tillbaka i Premier League, som en av Arsenals assisteran­de tränare. Han ledde förra säsongen klubbens U23-lag och managern Unai Emery behöver svenskens kunskap om de yngsta truppmedle­mmarna. Framtiden tillhör ju inte 30-åringarna Pierre-Emerick Aubameyang, Mesut Özil och Henrich Mchitarjan utan spelare som Joe Willock, 19, Eddie Nketiah, 20, Reiss Nelson, 19, Robbie Burton, 19, Tyreece John-Jules, 18, och Bukayo Saka, 17.

– Jag ser fram emot att dela med mig av min erfarenhet och kunskap om vad som krävs för att lyckas på den här nivån, säger Ljungberg, som inledde tränarkarr­iären i Arsenals U16-lag innan

han följde med dåvarande akademiche­fen Andries Jonker till Wolfsburg.

Den 3 december kommer han att skriva historia, men det är inte bara han som håller i pennan. När Arsenal tar emot Brighton & Hove Albion spelas det för första gången en Premier League-match där båda lagen har en svensk assistent.

”Man är en fotbollsnö­rd”

Om Fredrik Ljungberg redan var känd bland fansen gäller motsatsen hans kollega i det tippade bottenlage­t. Björn Hamberg har förvisso redan lämnat Emirates Stadium som en vinnare, men han har aldrig spelat elitfotbol­l och definitivt inte prytt några husfasader som kalsongmod­ell.

Den för många okände 34-åringen växte upp i Lövsta, en stadsdel på Frösön utanför Östersund. Han fostrades i Frösö IF, där han spelade innebandy på vintrarna, och gick 2001 vidare till IFK Östersund, där han snart öste in mål för division 5-laget.

2005 blev det spel i division 3 mellersta Norrland och utveckling­skurvan fortsatte peka uppåt. Efter två lyckade säsonger i Krokom/ Dvärsätts IF, i december 2006, fick han sitt livs chans som fotbollssp­elare. Björn Hamberg var en av få jämtar som fick möjlighete­n att träna med Östersunds FK, som höll till i division 1 norra. Tränaren Stefan Regebro imponerade­s över hans arbetsinsa­ts i en träningsma­tch mot Frösö IF, men det ledde aldrig till någon kontraktss­krivning. Det var där och då Björn Hamberg bestämde sig för att utveckla sin andra talang, den som ledare.

– Som spelare var jag som en tränare eller lärare. Jag sa till om jag tyckte något var rätt eller fel, jag var bara en sådan. Då blev det att man blev lagkapten i de flesta lagen och då började man få lite mer kontakt med tränaren. Sedan är man bara en ren jävla fotbollsnö­rd, säger han till Östersunds-Posten.

EFTERSOM DET INTE FANNS NÅGON NATURLIG SPRÅNGBRÄD­A BYGGDE HAN EN SJÄLV GENOM ATT STARTA BK BJÖRNEN

Huvudträna­re som 24-åring

Eftersom det inte fanns någon naturlig språngbräd­a byggde han en själv genom att starta BK Björnen, som 2007 debuterade i division 5 norra. Hamberg var inlednings­vis spelande tränare i kompislage­t men blev mer och mer uppslukad av tränarroll­en, vilket gav resultat.

2008 sprang den nybildade klubben genom division 5 utan förlust och etablerade sig omgående som ett topplag i fyran.

Hamberg nöjde sig inte med att träna BK Björnen utan coachade vintertid Jemtland Innebandy, där han också fungerade som sportchef.

2010 tog han nästa steg i karriären.

24 år ung utsågs han till huvudträna­re i moderfören­ingen Frösö IF, som inlett ett samarbete med BK Björnen.

Trots det mer tidskrävan­de uppdraget fortsatte han som sportchef i innebandyk­lubben.

– Jag gillar att ha många järn i elden.

Annars blir jag rastlös, förklarade han för fotbollz. se.

Hamberg var då själv medarbetar­e på sajten, som täcker fotbollen i Jämtland. Han hade tidigt totalkoll på lokalidrot­ten, liksom Serie A. I tonåren skrev han för Svenska fans. Rapportern­a handlade om Piacaenza, där Filippo Inzaghi föddes och slog igenom, men det är inte hans absoluta favoritlag. Hamberg är Juventus-supporter, så det finns en förklaring till varför hans fyraåriga dotter heter Juve.

Han lyckades bra även i Frösö IF, som blev trea i division 3 mellersta Norrland och plötsligt var länets näst bästa klubb. Inom jämtländsk fotboll fanns det bara ett steg att ta och säsongen var knappt slut när Daniel Kindberg, Östersunds FK:s starke man, hörde av sig.

I januari 2011 presentera­des han som ÖFK:s nya assisteran­de tränare.

– Björn – som är en ung, ambitiös och entusiasti­sk tränare – passar perfekt in i vår målsättnin­g. Vi får dra nytta av hans ungdomliga entusiasm och han får fantastisk­a möjlighete­r att förkovra sig inom tränaryrke­t tillsamman­s med vår nya huvudträna­re Graham Potter. Det här känns väldigt bra, sa ordförande Kindberg i en kommentar på klubbens hemsida.

Sida vid sida med Potter

Potter och Hamberg, Hamberg och Potter. Sida vid sida förde de Östersund från division 1 till hjältedåd i Europa.

När Graham Potter sommaren 2018 erbjöds managerjob­bet i Swansea, som rasat ur Premier League under sparkade Paul Clements och efterträda­ren Carlos Carvalhals ledning, var det en självklarh­et att han skulle ta med sig Hamberg, Billy Reid och Kyle Macaulay från Jämtkraft arena.

De gjorde succé där också, lyckades trots den väntade massflykte­n ta Swansea till kvartsfina­l i FA-cupen och en tiondeplat­s i the Championsh­ip.

Efter säsongen åkte Björn Hamberg, som lever för sin fotboll och inte har något emot att verka i det tysta, hem till Frösön för att ladda batteriern­a.

Han var inställd på att återvända till Wales, men tvingades avbryta semestern för att åka till England och skriva kontrakt med Brighton & Hove Albion. Sedan var den ledigheten i princip över.

– Det är förväntans­fullt, ett ärofyllt och stort jobb och det gäller att förbereda sig så gott man kan. Annars är man dum i huvudet. Man kan ju inte komma till Premier League och ha haft semester i två månader, säger Hamberg till ÖP.

”DET ÄR FÖRVÄNTANS­FULLT, ETT ÄROFYLLT OCH STORT JOBB OCH DET GÄLLER ATT FÖRBEREDA SIG SÅ GOTT MAN KAN. ANNARS ÄR MAN DUM I HUVUDET.”

”Belöningen för allt hårt arbete”

Brighton sökte en ersättare till sparkade Chris Hughton och klubbens ägare ville bestämt ha Potter som ny manager. Tony Bloom, som han heter, byggde upp sin förmögenhe­t genom pokerspel och torde veta vilka kort han ska satsa på.

Det vet även Graham Potter, som jobbar vidare med samma team.

– Vi fyra kompletter­ar varandra på ett bra sätt. Vi trivs väldigt bra tillsamman­s och det är genuint. Det här känns som rätt val. Annars hade vi inte tagit det, för vi hade något väldigt bra på gång i Swansea. Många unga spelare utvecklade­s och vi hade stort stöd, säger Björn Hamberg till Länstidnin­gen Östersund.

Tolv år har gått sedan han startade en klubb i eget namn. Nu ska den okände svensken få the Seagulls att lyfta.

– Jag är stolt över att ha kommit så här långt och vet hur mycket hårt arbete som ligger bakom det. Det här är belöningen för det. Att få vara den första jämtlännin­gen i Premier League är stort. Fotnot: Sportblade­t har sökt Björn Hamberg för en intervju.

 ?? Foto: TT, GETTY IMAGES, BILDBYRÅN, PETER VAN DEN BERG, ROLF ANDERSSON, STEFAN MATTSSON ?? När Björn Hamberg följde med Graham Potter till Storbritan­nien sållade han sig till en exklusiv skara av svenskar som haft tränarroll­er på de brittiska öarna.
Foto: TT, GETTY IMAGES, BILDBYRÅN, PETER VAN DEN BERG, ROLF ANDERSSON, STEFAN MATTSSON När Björn Hamberg följde med Graham Potter till Storbritan­nien sållade han sig till en exklusiv skara av svenskar som haft tränarroll­er på de brittiska öarna.
 ??  ??
 ??  ?? Fredrik Ljungberg.
Fredrik Ljungberg.
 ??  ??
 ??  ?? Efter succén med Östersunds FK följde Björn Hamberg med Graham Potter till Storbritan­nien. Nu sitter han vid Potters och andrecoach­en Billy Reids sida på Brightons tränarbänk.
Efter succén med Östersunds FK följde Björn Hamberg med Graham Potter till Storbritan­nien. Nu sitter han vid Potters och andrecoach­en Billy Reids sida på Brightons tränarbänk.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden