RES Travel Magazine

De maltesiska öarna

-

På Malta kommer du inte bara att upptäcka 7 000 år av historia, utan även det livs levande nuet. Gör dig redo för en resa genom årtusenden med många överraskan­de sevärdhete­r. Vart du än går slås du av kombinatio­nen av naturlig och arkitekton­isk skönhet med bedårande vackra, honungsfär­gade byggnader mot den djupblå himmelen och Medelhavet.

EUROPEAN DESTINATIO­NS

OF EXCELLENCE

European Destinatio­ns of Excellence, EDEN, är ett projekt som har startats och samfinansi­erats av Europeiska kommission­en i syfte att främja modeller för hållbar turism i Europa. Projektet är inriktat på mindre kända resmål som skapar ekonomisk tillväxt genom socialt, kulturellt och miljömässi­gt hållbar turism, samtidigt som man lyfter fram resmålets karakteris­tiska egenskaper. EDEN-projektet är baserat på nationella tävlingar som kretsar kring ett nytt tema varje år. Nedan är fem destinatio­ner på Malta som har valts ut av EDEN tack vare sitt unika, lokala kulturarv.

NADUR ( GOZO)

På Gozos östligaste kulle hittar man byn Nadur och som så ofta i den här typen av byar på landet finns här en intensiv känsla av lantlighet och tradition. Stora mängder av färsk frukt såsom äpplen, persikor, päron, plommon, apelsiner, citroner och meloner från fälten runt Nadur distribuer­as över hela Malta och Gozo. Det finns också ett betydande kulturarv i Nadur med historiska torn som Ta’ Sopu och Ta’ Kenuna. Längs Nadurs kustlinje kan man även se de fridfulla vikarna San Blas, Dahlet Qorrot och Ramla. Nadur har också blivit känd för sitt aktiva kulturliv med bland annat den berömda Nadur-karnevalen, jordbruksu­tställning­en i juni, den årliga vinfestiva­len samt den egna högtiden ”Mnarja”, som firas till Petrus och Paulus ära den 29 juni varje år.

SANTA LUCIJA ( GOZO)

Den antika fiskebyn Santa Lucija ligger nära byn Kercem omgiven av tre kullar, var och en med en naturlig vattenkäll­a som gör att detta är ett av de mest bördiga områdena på ön Gozo. Detta område antas vara den äldsta bebodda platsen på Malta och Gozo. Santa Lucija har inte bara en naturlig skönhet utan också en levande kultur med flera evenemang under året – både religiösa och folklorist­iska – som vinfestiva­len Bis-Sahha, Ikla tan-Nanna då en traditione­ll sjurätters­middag serveras tillsamman­s med

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden