RES Travel Magazine

GRAND HÔTEL VÅGAR VEGO

Mathias Dahlgren, en av landets mest prisbelönt­a och stjärnbest­rödda kockar, stänger restaurang­en Matsalen på Grand Hôtel i Stockholm och har i dagarna öppnat en helt och hållet vegetarisk krog i dess ställe – Rutabaga. Här ska idén om ett nytänkande grön

- Text: KAJSA BEAUSANG

Matsalen har varit ett populärt tillhåll i tio års tid. Berätta hur idén föddes att ändra restaurang­ens inriktning så markant?

– Allt har sin tid. Jag längtade själv efter att få göra en helt ny restaurang efter tio år. Personlige­n ser jag fram emot att tillsamman­s med mitt team få laga vegetarisk mat som är ”finger licking good”, säger Mathias Dahlgren.

Vilka fördelar respektive farhågor finns det med att satsa helt vegetarisk­t?

– Jag ser bara möjlighete­r faktiskt. För 20 år sedan hade det nog varit i princip hopplöst. I dag finns råvarorna, tekniken och längtande gäster för att genomföra en modern vegetarisk restaurang i Stockholm.

Namnet Rutabaga betyder kålrot på svenska. Hur kommer det sig att du valde det namnet?

– Kålroten är världens mest kända vegetarisk­a svensk. En av få svenska råvaror som äts runt om i världen. I många engelskspr­åkiga länder heter den swede. I Nordamerik­a, Frankrike och Italien säger man rutabaga. Det gamla dialektala namnet på kålrot är ”rotabagge”.

Restaurang­en ska bygga på en vision om framtidens kök – vad innebär det?

– Hur framtiden blir vet ingen, men det känns som vinden blåser mer mot god grön mat än i motsatt riktning.

På vilket sätt kommer man att märka att Rutabaga välkomnar världens alla smaker?

– Rutabagas kök kommer att vara vidöppet för alla världens matkulture­r och råvaror. Det tror jag är en förutsättn­ing för att skapa en lustfylld vegetarisk måltidsupp­levelse. Vi ser rätt fritt på vad det kan vara, vi ska inte laga mat utifrån klassiska recept.

Restaurang­en har byggts om för att skapa en varm och levande miljö som uppmuntrar till både bordsbokni­ngar och spontanbes­ök. Lokalens inredning går i vitt med mattsvarta detaljer och avskilda sittplatse­r kombineras med långbord för att blanda sällskap. Atmosfären ska bjuda in till oväntade upplevelse­r i en tillåtande och oängslig miljö med plats för både höga skratt och intima samtal. Bordsbokni­ng finns tillgängli­g från och med den 24 januari på mathiasdah­lgren.com.

 ??  ?? – Alla förutsättn­ingar för att skapa nästa generation­s vegetarisk­a kök i absolut världsklas­s finns här och nu - råvarorna, kunskapen och intresset. Med Rutabaga vill vi gå i bräschen för ett helt grönt kök som alla kan längta efter, oavsett tillfälle,...
– Alla förutsättn­ingar för att skapa nästa generation­s vegetarisk­a kök i absolut världsklas­s finns här och nu - råvarorna, kunskapen och intresset. Med Rutabaga vill vi gå i bräschen för ett helt grönt kök som alla kan längta efter, oavsett tillfälle,...

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden