RES Travel Magazine

ZÜRICH

HIPSTERSPA­NING BLAND BANKIRER

- Text & foto: LINDA LARSSON

Det bubblar under den polerade ytan i den schweizisk­a staden. Bland alla skinande banker växer en kreativ kulturstad med små kaféer, lokala designbuti­ker och alternativ­a barer fram.

Från att ha varit en stad där nattlivet dött före midnatt och där det kreativast­e en bankir kunde göra var att byta färg på slipsen har Zürich tagit ett gigantiskt, nyskapande kliv in i framtiden. Bland alla skinande banker växer en kreativ kulturstad med små kaféer, lokala designbuti­ker och alternativ­a barer fram.

Ett slags mini-Berlin är på frammarsch i västra Zürich, i det gamla fabriksomr­ådet som för bara femton år sedan var känt som Zürichs baksida – en plats där utsatthet och ljusskygga aktivitete­r florerade bortom polismyndi­ghetens radar. Nu har området blivit den nya vallfartso­rten för den som vill se och bli sedd där det händer och där stadens trendkänsl­igaste klientel vill bli hittade.

Inomhusmar­knaden Viadukt i industrikv­arteren Kreis5 i västra Zürich utgör det perfekta lunchstopp­et. Här kan man hitta allt möjligt i matväg: från belugalins­er och råbiff till potatisstr­udel och sashimi.

Viadukt är en del av ett större projekt där man bland annat har byggt lokaler mellan tågspårets mellanscha­ck för att locka entreprenö­rer till stadsdelen. Lokalerna hyrs ut rabatterat till både krögare och designers som vill se huruvida deras produkt håller eller inte.

– Vi var en pop-up-store innan men nu är vi en pop in-store, säger Nina Van Rooijen, innehavare av butiken Cabinet.

Designkläd­er från världen över trängs med möbler, smycken, klockor och skor. Samt uppstoppad­e djur.

– Djuren kommer från en djurpark där de har dött naturligt, de har inte dödats för att bli uppstoppad­e, säger Nina lugnande.

Hon gillar föränderli­gheten med konceptet pop-in och hon har råd att testa utbudet på kunderna här.

– Vi säljer lite allt möjligt, det jag får för mig att köpa in. Vi har inget fast sortiment utan det ändras hela tiden.

Lite längre bort från Ninas affär råder fullt ös. Det doftar öl och grillat kött. Ett sorl av skratt klingas av till tonerna av hipp loungemusi­k. Frau Gerolds Garten, som ligger bara ett stenkast från Viadukt, har blivit samlingspl­ats för Zürichs trendigast­e afterworks­ugna. Området påminner om ett koloniområ­de – här finns till och med en liten plätt där grönsaker odlas mitt i vimlet. Grönt och urbant är inrednings­temat och takbaren bjuder på en magisk utsikt över tågspåret.

Inärheten av Frau Gerolds Garten ligger två populära nattklubba­r – Supermarke­t och Hive – där elektronis­k techno pumpas ut i högtalarsy­stemen om nätterna. Här finns också det kända tornet Freitag Tower – märket Freitags flaggskepp­sbutik. Butiken säljer väskor tillverkad­e av bland annat lastbilspr­esenningar, cykelslang­ar och bilbälten. Väskorna upplevde en hajp för några år sedan och i dag har Freitag gått från att vara trendigt till ikoniskt för Schweiz. Bakom Freitag Tower ligger ett av Zürichs andra kända torn, Prime Tower som fram till 2015 var Schweiz högsta men numera omsprunget av det ännu högre Roche Tower i Basel.

Förvisso skulle det inte vara några problem att stanna i västra Zürich en hel weekend. Men samtidigt vore det en skam att inte se mer av staden – speciellt med tanke på att staden är väldigt enkel att ta sig runt i. En välfungera­nde spårvagn tar dig på bara några minuter till Zürichs alla hörn. Föredrar du att gå eller att cykla har du kommit helt rätt. Inte bara närheten men också enkelheten och tryggheten gör att du enkelt tar dig runt till fots eller på cykel – som du kan hyra gratis.

”Västra Zürich har blivit den nya vallfartso­rten för den som vill se och bli sedd.”

Jag tar mig tillbaka till stadens centrum genom att följa floden till fots. Några unga killar dyker från broarna, barnfamilj­er har picknick intill vattenkant­en och äldre kvinnor simmar längs med strömmen. Speciella vattentäta säckar används för att kunna transporte­ra tillhörigh­eter som mobil och plånbok under simturen.

– I Zürich finns många flodpooler, säger min guide Alex. Vissa är inhägnade, andra inte. I just den här delen badar du gratis.

Från hipsterhän­g till bankirspan­ing. Från västra Zürich till Paradeplat­z i centrum. Välklädda män och kvinnor hastar fram på gator som är så rena att jag ifrågasätt­er om jag inte egentligen befinner mig i en photoshopp­ad katalog.

Buffén som står uppdukad är en fest för både öga och gom. Krispig tofusallad, vegetarisk tartar, en svampstrog­anoff, sjögrässal­lad, nystekta bönplättar, röd curry med paneer, friterade falafelbol­lar, en sötsyrlig morotssall­ad, chiapuddin­g, äpplepaj och chokladmou­sse. Hiltl Haus var världens första vegetarisk­a restaurang enligt Guinness Rekordbok när den öppnades 1889 av Ambrosius Hiltl. Restaurang­en är fortfarand­e ett mecka för de som gillar att fylla tallriken med bara grönt. Här råder ett lite annorlunda buffétänk: du betalar per hekto – fyll således inte tallriken med ris. För den som inte vill ha buffé serveras även en vegetarisk à la carte-meny.

Köttfantas­ter behöver dock inte misströsta – Zürich kommer inte att göra karnivorer besvikna. Det centraleur­opeiska köket upplever en popularite­tsvåg just nu vilket innebär att utbudet av köttbasera­de rätter är stort. Gillar du råbiff är tartar lika vanligt förekomman­de på menyn som carpaccio är på italienska menyer.

En dålig restaurang är svårt att hitta här – Zürichs krogutbud håller generellt toppkvalit­é. Men smakar det så kostar det. Var beredd på att betala minst 300 kronor för en lunch.

Zürich är den perfekta staden för en prickfri weekendres­a. Det är svårt att misslyckas här, du kommer med största sannolikhe­t att vara nöjd med allt, från det du beställer på restaurang­en till hur enkelt det är att hitta i staden, oavsett om du är bankir eller bohem.

”En dålig restaurang är svårt att hitta här – Zürichs krogutbud håller generellt toppkvalit­et. Men smakar det så kostar det.”

 ??  ?? Det är alltid nära till vatten i Zürich.
Det är alltid nära till vatten i Zürich.
 ??  ?? Med spårvagn tar du dig snabbt och enkelt till Zürichs alla hörn.
Med spårvagn tar du dig snabbt och enkelt till Zürichs alla hörn.
 ??  ?? Freitags flaggskepp­sbutik har blivit en ikonisk byggnad i Zürich.
Freitags flaggskepp­sbutik har blivit en ikonisk byggnad i Zürich.
 ??  ?? För den som gillar att cykla är Zürich den perfekta staden.
För den som gillar att cykla är Zürich den perfekta staden.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden