RES Travel Magazine

Hallå där Joel Åhlin…

- Mat från Medelhavet är temat när hyllade kocken Joel Åhlin kokboksdeb­uterar. Fullt naturligt – det var nämligen under resorna dit som hans intresse för mat tog fart. I nya Azur delar han med sig av intryck, berättelse­r och inte minst recept från Sydeuropa

– Boken bygger på mina resor till områdena runt Medelhavet. Jag växte upp i en familj som reste väldigt mycket. Mamma var flygvärdin­na, pappa tyckte om att bila och det var oftast ner mot Medelhavet vi tog oss. Där väcktes mitt intresse för mat och än i dag är det den sortens matlagning som ligger mig varmast om hjärtat. Det har blivit många vändor ner till Medelhavet för dig, har du något särskilt minne som sticker ut?

– Det första jag kommer att tänka på är Istanbul. Det är en fantastisk matstad – speciellt om man är kock skulle jag säga. Maten där är väldigt spännande och inte alls lik den vi är vana vid. Jag har fått med mig många inslag därifrån genom åren.

– Sedan har jag även många fina minnen från Frankrike. Min familj hade ett hus där tidigare, i en by mellan Bordeaux och Toulouse, och där var det självklart att man besökte marknaden varje dag, att man grillade och lagade mat i utomhuskök. Närheten till råvarorna var något som verkligen fastnade hos mig. Är det viktigt för en kock att resa mycket?

– Det beror nog på vem du frågar och vad man gör av sina resor, men för mig att det jättevikti­gt. Jag tycker att det är lätt att fastna i gamla vanor här i Sverige och då ger det mig väldigt mycket att ge sig ut att leta efter bra ställen ute i världen, små hål i väggen för att skaffa mig nya idéer och inspiratio­n. Blomkålsoc­h aubergines­allad är ett av recepten i boken. Kommer den från ett hål i väggen?

– Den rätten har jag faktiskt inte tagit från någon särskild plats och kopierat på mitt vis utan den är en samling av massa smaker från Mellanöste­rn. Det är min egen tolkning av en Mellanöste­rnsallad helt enkelt. Till sist – var hittar man egentligen Medelhavet­s godaste mat?

– Får jag bara säga en plats säger jag Amorgos. En liten grekisk ö strax sydöst om Naxos. Det var min första resa till Grekland och jag var lite skeptisk på förhand, men maten där var nog den godaste jag har ätit i Europa. Det gick knappt att få tag i en cola utan allt de åt och drack kom från själva ön. Lamm, grönsaker, fisk – allt väldigt väl tillagat och med respekt för råvarorna. Sedan var det otroligt vackert. Stora delar av filmen

Det stora blå spelades in där och det var verkligen en häftig miljö att vara i.

 ??  ??
 ??  ?? Kokboken Azur av Joel Åhlin finns i butik nu. Förlag: Natur & Kultur.
Kokboken Azur av Joel Åhlin finns i butik nu. Förlag: Natur & Kultur.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden