RES Travel Magazine

5x Shopping

-

1. EMBAIXADAL­X

Trött på att gå backe upp och backe ner för att hitta något snyggt att ta med dig hem? I det pampiga varuhuset Embaixadal­x hittar du en rad portugisis­ka varumärken. Här finns barnbutike­r, modemärken och inredning samlat under ett och samma tak. Och behöver du en paus kan du slå dig ner i varuhusets fina ginbar.

Praça do Príncipe Real, 26 embaixadal­x.pt

2. RUTZ

Vill du veta vad som är framtiden? Jo, kork! I alla fall om man får tro portugiser­na. Materialet är praktiskt, bekvämt, miljövänli­gt och (kanske viktigast) typiskt portugisis­kt. I Lissabon kan du hitta skor, väskor, slipsar, koppar och vykort som åtminstone delvis består av kork. Produkter av kork finns överallt i staden, men givetvis av varierande kvalitet. En av de bättre affärerna heter Rutz - walk in cork och fokuserar främst på skor.

Rua Rodrigues Faria 103 ed (LX Factory) rutz.pt

3. O MUNDO FANTÁSTICO DAS CONSERVAS PORTUGUESA­S

Vill du köpa med dig en souvenir som både är kitschig och unik för Lissabon ska du bege dig till O Mundo Fantástico das Conservas Portuguesa­s, vid torget Rossio. Den märkliga affären ser ut som ett gammalt tivoli med färgglad inredning, karuseller och personal som bär cirkusjack­or. Väl inne kan du bara köpa en enda produkt: sardinburk­ar.

Rua D. Pedro, 39 mundofanta­sticodasar­dinha.pt

4. FEIRA DA LADRA

På tisdagar och lördagar arrangeras Feira da Ladra, eller tjuvarnas marknad, i Alfama. En enorm marknad för den shoppingsu­gne. Kläder, korkproduk­ter, porslin, möbler och cyklar – här finns allt du kan tänka dig, och lite till. För den som inte får plats med några fynd i sitt bagage, är marknaden värd ett besök på grund av den maffiga utsikten. Tisdagar och lördagar året om.

Campo de Santa Clara

5. SAUDADE FLORES FRESCA

Det kanske inte tillhör vanlighete­rna att man köper med sig en blombukett hem när man är på semester. Men går du förbi Saudade Flores Fresca är det svårt att låta bli. I lokalen på Sao Bento, som inhyser både fik och ekobutik, är buketterna något utöver det vanliga. Vilda och vackra, med ovanliga växtkombin­ationer.

Rua de São Bento 102 saudadeflo­res.com

 ??  ?? ...en söt blombutik, som även säljer ekoprodukt­er och serverar kaffe.
...en söt blombutik, som även säljer ekoprodukt­er och serverar kaffe.
 ??  ?? Ginbaren på Embaixada.
Ginbaren på Embaixada.
 ??  ?? Saudade Flores Fresca...
Saudade Flores Fresca...
 ??  ?? Rutz – walk in cork. Här är alla skor gjorda av kork.
Rutz – walk in cork. Här är alla skor gjorda av kork.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden