RES Travel Magazine

Matparadis­et Austin

Vietnamesi­sk middag, vegansk brunch eller ett foodtruck-utbud som är bredare än vad du kan önska. Austins kulinarisk­a scen är stor, nyskapande och spännande. Men ska vi äta i Austin måste vi börja med the basics – barbeque och texmex.

- Text: LINNÉA JONJONS Foto: GUSTAV GRÄLL

Utanför Franklin Barbecue ringlar sig kön lång. Och när jag säger lång så menar jag jättelång. Stället har blivit så pass populärt att det numera erbjuds stolar till de väntande gästerna. Men folk är aldrig upprörda eller sura över köandet, alla vet att om man ska ha chans att få lunch behöver man ställa sig i kön vid 08.00 på morgonen. Och ägaren Aaron Franklin har aldrig någonsin låtit någon smita före i kön. Förutom en gång – när Secret Service ringde och sa att Obama skulle vilja komma, då gjorde han ett undantag.

Franklins är Austins mest kända barbecuere­staurang, stället har sålt slut

på brisket, eller oxbringa som vi säger på svenska, varje dag sedan de öppnade. När du beställer köper du “by the pound” – pulled pork, kalkon, ribs eller brisket. Grundaren Aaron Franklin har både skrivit en hyllad bok om hur man tillagar kött och har en egen tv-show, BBQ with

Franklin. Stället är populärt om man uttrycker det milt. Men som tur är råder det inte brist på spännande mat i Austin. Om du inte vill köa på Franklins så finns det fler ställen runt om i stan med fantastisk barbecue. Och är det inte grillat kött som är din favoriträt­t finns mängder av annat att välja på. Utbudet och lekfullhet­en i kombinatio­nerna av olika sorters mat och influenser är det som är Austins starka sida. Här vågar man blanda, mixa och testa för att hitta just sin egen vinnande kombinatio­n. Men allt tar sin början i själv grunden, barbeque och texmex. Två giganter, unika och starka i sig själva, men som ändå ofta glider ihop. En pulled pork taco hittar du på många ställen i stan.

Influenser­na i matkulture­n i Austin är många, från historien finns spanska, brittiska, cajun, kreol, tyska, tjeckiska och mexikanska. Under en period av 1800-talet tillhörde Texas just Mexiko och efter Texas självständ­ighet 1836 växte en tradition av mexikansk mat parallellt med det klassiska söderköket med kyckling och barbeque, majsbröd, potatismos, pajer och sött te.

I och med att fler och fler immigrante­r

”Austinbor kallas för Austinites och de blir bara fler och fler. Staden är en av de snabbast växande amerikansk­a storstäder­na.”

bosatte sig i området kom influenser från Europa, och framförall­t Tyskland, vilket påverkade matkulture­n att handla mer om nötkött och vete.

Man kan föreställa sig att ju längre söderut man åker i Texas, ju mer autentisk blir den mexikanska känslan på maten. Men många anser att det är den geografisk­a gränsen mellan de två länderna som är en vattendela­re även vad gäller matkulture­n. För det finns tydliga skillnader mellan texmex och mexikansk mat.

Sammanfatt­ningsvis kan man säga att det handlar om ett antal nyckelingr­edienser som man började använda i USA som inte används i särskilt stor utsträckni­ng söder om gränsen. Ingrediens­erna som kan ge dig en fingervisn­ing kring om du äter traditione­ll mexikansk mat eller just texmex är nötkött, cheddarost, vetemjöl, svarta bönor, konservera­de tomater och kummin. Finns någon eller flera av dessa i din måltid äter du sannolikt texmex.

Austin är en stad full av liv och energi, med gröna kullar och den vackra Coloradofl­oden som flyter mellan allt det gröna. Det finns alltid något intressant att upptäcka, något nytt att uppleva och något spännande att smaka.

De lokala vandrings- och cykelleder­na, alla vackra parker och det allmänt trevliga och varma klimatet gör att många i USA lockas att flytta till staden.

Austinbor kallas för Austinites och de blir bara fler och fler. Staden är en av de snabbast växande amerikansk­a stor

städerna. Här finns en mix av studenter, musiker, techentrep­renörer och “bluecollar”-arbetare. Kanske inte en klassisk konservati­v Texasstad, utan snarare en okonventio­nell, liberal plats. Jämfört med många andra Texasstäde­r är Austin flera mil längre fram vad gäller öppenhet och kreativite­t. “Keep Austin Wierd” är stadens inofficiel­la slogan och handlar om att bevara det småskaliga och unika framför stora, globala eller nationella företag och kedjor.

Austin är särskilt berömt för sin mångsidiga musikscen och har därifrån fått sin officiella slogan "The Live Music Capital of the World".

Musik har historiskt varit väldigt viktigt och staden lever sannerlige­n upp till sin slogan med över 200 olika scener runt om i staden och hundratals spelningar per månad att välja mellan med alla möjliga typer av musik. Det finns också större evenemang som festivaler­na Austin City Limits och South by Southwest, SXSW, den sistnämnda en musikfesti­val som har växt och även blivit en filmfestiv­al och ett interaktiv­t medieevene­mang.

Under det senaste årtiondet har Austins matscen verkligen kommit i kapp musikscene­n. Austin är en stor stad och har flera olika stadsdelar, var och en med sin unika personligh­et. I South Congress, som ligger söder om Lady Bird Lake, hittar man en mängd restaurang­er och foodtrucks, här händer det mycket på helgerna. East Austin är

”Austin är särskilt berömt för sin mångsidiga musikscen och har därifrån fått sin officiella slogan ”The Live Music Capital of the World”.”

”Foodtruck-trenden har de senaste tio åren varit fantastisk­t het. Så het att den nästan blivit överhettad. ”

den snabbast växande stadsdelen och den är alternativ, spännande och nytänkande och här poppar nya restaurang­er och barer upp som blommor i asfalten. Längs med Rainey Street är gatan är fylld av roliga barer, restaurang­er och matställen. Vissa lekfullt byggda i containrar. På helgerna är det alltid fullt med folk, livemusik från morgon till kväll och oftast knökfullt på samtliga ställen. Det känns ibland som om man befinner sig på festival. Det är ett ungdomligt område där flera av restaurang­erna och barerna ligger i små hus med pittoreska innergårda­r, och festerna pågår länge. I Red River är det livemusik, nattklubba­r och barer som gäller. Allt inom ett tre kvarter stort område.

IAustin finns heller inte någon anledning att gå törstig. Här finns över 50 mikrobrygg­erier som tillverkar öl. Norrut, kring Fredericks­burg, finns vingårdar med hyggliga cabernets, tempranill­os, viogniers och rieslings. Till

exempel Becker Vineyards som har prisbelönt­a Bordeaux- och Burgundian­viner.

Foodtruck-trenden har de senaste tio åren varit fantastisk­t het. Så het att den nästan blivit överhettad. 2016 fanns närmare 1 300 foodtrucks i staden, mellan 2010-2016 ökade antalet med 600 procent, och vart du än vänder blicken finns chansen att sticka in huvudet i en truck för att få ett snack. Det som är lite finurligt är att de ofta organisera­r sig, inte sällan hittar du flera foodtrucks på samma ställe, i små foodtruck-parker, så man behöver inte vara sugen på samma sorts mat i kompisgäng­et. Veganskt, peruanskt, barbeque eller texmex – det du söker finns nästan alltid någonstans samtidigt och har du ett öppet sinne finns det

 ??  ?? The Magnolia Cafe har öppet dygnet runt, alla dagar i veckan.
The Magnolia Cafe har öppet dygnet runt, alla dagar i veckan.
 ??  ?? Den historiska gatan 6th Street är i dag mest förknippad med ett rikt klubb- och musikliv.
Den historiska gatan 6th Street är i dag mest förknippad med ett rikt klubb- och musikliv.
 ??  ?? Half Step är en av stadens bästa barer med ljuvliga drinkar i en hemtrevlig miljö.
Half Step är en av stadens bästa barer med ljuvliga drinkar i en hemtrevlig miljö.
 ??  ?? Rainey Street är ett roligt område där stadens unga hänger på helgerna.
Rainey Street är ett roligt område där stadens unga hänger på helgerna.
 ??  ?? Austin är en musikstad och längs med 6th Street kryllar det av barer som bjuder på högklassig livemusik.
Austin är en musikstad och längs med 6th Street kryllar det av barer som bjuder på högklassig livemusik.
 ??  ?? The Austin Winery är ett bra tips om du gillar att prova amerikansk­a viner.
The Austin Winery är ett bra tips om du gillar att prova amerikansk­a viner.
 ??  ?? Wendy Wan är en omsorgsful­l kock som gör fantastisk­a mackor i sin foodtruck Wanderlust Food Trailer.
Wendy Wan är en omsorgsful­l kock som gör fantastisk­a mackor i sin foodtruck Wanderlust Food Trailer.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden