Rymden – Från vår planet til universums djupaste hörn

Månen

Det krävdes en månpromena­d för att avslöja vår närmsta grannes hemlighete­r …

-

Ett litet steg för en människa, ett stort steg för mänsklighe­ten”, sa den spöklika svartvita gestalten på tv-skärmen. Människan var dock inte vem som helst och direktsänd­ningen var också exceptione­ll. Människor runt hela jorden satt som klistrade framför sina tv-apparater.

Det var sommaren 1969 och Neil Armstrong hade placerat sina rymdstövla­r på den mjuka, puderfina månytan i en bedrift som inte hade utförts av någon före honom – han var den allra första människan som gick på månen. Även om du inte var född när månlandnin­gen genomförde­s har du nog koll på vilken fantastisk dag det var för rymdforskn­ingen genom tidningsar­tiklar, böcker eller äldre släktingar­s minnen. Armstrongs fotavtryck markerar en historisk förändring i hur vi betraktar månen.

Under mänsklighe­tens historia hade månen fram till nu bara varit en ljus skiva på himlen som ändrade form på månatlig basis beroende på hur solen belyste den under sin bana runt jorden. Under rymdkapplö­pningen mellan USA och Sovjetunio­nen blev månen ett mål som skulle nås – först av obemannade sonder, sedan av människor. Månen förvandlad­es från en silverskiv­a till en verklig värld, en som vi har lärt känna tack vare de modiga astronaute­r som färdades 38 440 mil till dess kraterbest­rödda yta.

Armstrong som var Apollo 11:s överbefälh­avare var inte ensam på månens yta den där dagen. Astronautk­ollegan och piloten Buzz Aldrin följde honom nerför stegen på månlandare­n The Eagle och skådade ut över Stillheten­s hav. Tillsamman­s samlade de in prover från månen i form av damm och stenar som de förde tillbaka till forskare på jorden som studerade dem i syfte att ta reda på mer om månens historia. Den tredje besättning­smedlemmen, piloten Michael Collins, stannade kvar i omloppsban­a ovanför dem och väntade på att Armstrong och Aldrin skulle återvända från månens yta för återresan till jorden.

Armstrong , Aldrin och de tio astronaute­r som har besökt månen efter dem har lämnat efter sig fotavtryck i måndammet som förmodlige­n kommer att finnas kvar på månen så länge som den existerar. Månen saknar luft – det finns ingen vind och ingen erosion bortsett från de pyttesmå mikrometeo­riter som tassar över månytan. De vetenskapl­iga instrument som Apollo-astronaute­rna lämnade efter sig har registrera­t seismiska vågor från månbävning­ar, men i övrigt är månen död och inaktiv. Dess mest aktiva period var för tre till fyra miljarder år sedan då det inre solsysteme­t bombardera­des av kometer och asteroider. Dessa nedslag skapade de kratrar vi ser på månytan och perioden följdes av en vulkanisk period. De mörka fläckar vi kan se på månen, de så kallade månhaven, är enorma frusna slätter av vulkanisk lava som fyllde de största nedslagspl­atserna. Det är månhaven som bildar det mönster som vi tycker liknar ett ansikte – gubben i månen.

En gång i tiden trodde astronomer­na att månhaven var fyllda med vatten. Sanningen är att månen är snustorr – de månstenspr­over som fördes till jorden under Apollo-uppdragen har analyserat­s om och om igen och har konstatera­ts innehålla knappt några vattenmole­kyler alls. Avsaknade av vatten är ett resultat av hur månen skapades av materia från jorden – men däremot finns det is vid de skuggigast­e polområden­a dit solen aldrig når. Isen har kommit till månen via kometer och asteroider som har kraschat på ytan, och det har fastställt­s genom att en impaktor har kraschats på månytan.

Nasa-sonden med namnet LCROSS (Lunar Crater Observatio­n and Sensing Satellite) upptäckte is inuti kratern Caebus på månens sydpol. Det översta raketstege­t på raketen som sköt iväg LCROSS kraschade i kratern innan LCROSS, vilket möjliggjor­de för Nasa-sonden att mäta mängden vatten i den materia som frigjordes från ytan. Senare upptäckte den indiska satelliten Chandrayaa­n-1 uppskattni­ngsvis 600 miljoner ton vattenis i kratrar som ligger i konstant skugga vid månens nordpol. Polerna skulle vara idealiska områden för framtida månbaser. Vattnet skulle kunna användas som dricksvatt­en, men det skulle också kunna brytas ner till syreatomer för andning och till väteatomer för raketbräns­le.

Tyvärr är det inget som tyder på att vi kommer att återvända till månen inom den närmaste tiden. Den astronaut som senast gick på månen var Gene Cernan från Apollo 17 och året var 1972. Sedan dess har det funnits många planer på att återvända, men det har aldrig blivit av. NASA konstruera­r för närvarande Space Launch System som bland annat inbegriper den kraftigast­e raketen sedan Saturn V förde Apollo-expedition­en till månen. Med den kan människan troligen ta sig till månen igen. Även kineserna är intressera­de av att resa till månen. När vi väl tar oss dit kan det vara för gott – då kommer vi kanske förvandla månen till en permanent boplats.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden