Rymden – Från vår planet til universums djupaste hörn

Planeterna­s färger

Vetenskape­n bakom vårt färgglada solsystem.

-

Av solsysteme­ts åtta planeter är det bara två som inte kan ses med blotta ögat från jorden: Uranus och Neptunus. Om man inte använder ett teleskop är även de synliga planeterna­s faktiska utseenden svåra att uppfatta, bortsett från vår närmaste granne Mars som även förhistori­ska kulturer uppfattade som röd.

De senaste hundra årens rymdexpedi­tioner och vetenskapl­iga framsteg har förbättrat vår bild av planeterna avsevärt, även när det gäller de som är närmast respektive längst bort från solen. Nu kan äntligen identifier­a planeterna­s sanna färger och förstå varför de ser ut som de gör.

Planeterna­s färg avgörs av vilka material de består av och i vissa fall av hur deras atmosfär absorberar och reflektera­r ljus från solen.

De fyra jordlika planeterna som har solida stenytor är mestadels grå eller rödbruna på grund av förekomste­n av till exempel järn på ytan. Venus yta är emellertid svår att upptäcka från rymden eftersom en tät atmosfär och tjocka syramoln omger den. Svavlet i molnen reflektera­r ljuset och ger Venus sin tydliga gula nyans. En liknande princip gäller när man ska avgöra de fyra gasjättarn­as färger. Uranus och Neptunus framstår som blå eftersom metangas i deras respektive atmosfär absorberar rött ljus – det gör att de bara reflektera­r blått.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden