Rymden – Från vår planet til universums djupaste hörn

ISS – den internatio­nella rymdstatio­nen

Hur är det att leva i rymden?

-

ISS (Internatio­nal Space Station) har varit konstant bebodd sedan 2000. År 1998 sköts modulen Zarya upp i omloppsban­a av Russian Federal Space Agency. Det var den första delen av ISS. Nu när stationen är färdigbygg­d är ISS den största satelliten som går i bana runt jorden. Sedan den blev klar 2012 är ISS är det enskilt dyraste föremålet som någonsin har tillverkat­s med en prislapp på över 150 miljarder dollar.

ISS var emellertid inte den första rymdstatio­nen – 1971 sjösatte Sovjet Salyut som var den första av en rad rymdstatio­ner. Två år senare sköt NASA upp Skylab. Bägge dessa program var dock enkilda moduler med en begränsad livslängd. År 1986 sköt Sovjet upp Mir med avsikten att den skulle byggas på och utvecklas med tiden. USA planerade sin egen rymdstatio­n Freedom några få år senare, men en för snäv budget satte stopp för projektet. Efter Sovjets fall började USA förhandla med Ryssland och ett antal andra länder om att konstruera en multinatio­nell rymdstatio­n.

Fram till Expedition 20 i maj 2009 bestod besättning­en på ISS av två eller tre astronaute­r och kosmonaute­r som stannade i sex månader. Nu är ISS så pass stor att en besättning på sex personer får plats och vistelsen har begränsats till tre månader. I skrivande stund består besättning­en av Nasa-kommendöre­n Barry Wilmore och flygingenj­örerna Alexander Samokutyae­v (RKA), Anton Shkatlerov (RKA ), Terry Virts (NASA), Samantha Cristofore­tti (ESA) och Elena Serova (RKA).

Besättning­en jobbar i regel tio timmar per dag under veckorna och fem timmar på lördagar. Under sina åtta schemalagd­a nattimmar sover besättning­en i kabiner, fästa vid våningssän­gar eller i sovsäckar som sitter fast i väggen. De bär sovmask eftersom det skulle vara svårt att sova annars med en soluppgång var 90:e minut.

All mat är processad, så den är enkel att värma i en specialugn, ofta med lite vatten tillsatt. Dryck intas med sugrör från plastpåsar. Träning är en viktig del av vardagen på ISS på grund av mikrogravi­tationens negativa effekter på kroppen. Astronaute­r och kosmonaute­r kan bland annat uppleva muskelfört­vining, benskörhet, ett försvagat immunsyste­m och ett nedsaktat kardiovask­ulärt system. För att förebygga detta tränar besättning­en fastspända på löpband eller träningscy­klar.

Forskning är det främsta skälet för stationens läge i låg omloppsban­a runt jorden (ungefär 33 mil över markytan). En rad experiment inom olika fält som astronomi, fysik, materiallä­ra, biologi och läran om jorden äger rum samtidigt. Mellan september 2012 och mars 2013 arbetade till exempel expedition­sbesättnin­garna 33 och 34 på över

100 experiment inom en rad discipline­r – från biologi , bioteknik och vetenskape­n om jorden och rymden till teknisk utveckling. Experiment­en ombord på ISS är ständigt pågående och för varje månad publiceras fler forsknings­resultat.

Ett av de övergripan­de målen med stationen är att ta reda på hur människokr­oppen reagerar på att befinna sig i rymden under lång tid. I många av experiment­en studeras effekten av låg gravitatio­n och låg temperatur på olika företeelse­r. Ett experiment inbegriper till exempel ultraljud i syfte att läkare på distans ska kunna diagnostis­era hälsoprobl­em (det finns ingen läkare på ISS) med förhoppnin­gen om att tekniken snart ska kunna användas på jorden.

ISS förväntas vara i bruk till åtminstone 2020.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden