Rymden – Från vår planet til universums djupaste hörn

Rymdfarkos­ten Orion

Så kommer ersättaren för NASA:S Space Shuttle att ta oss ut i rymden.

-

De primära målen med rymdfarkos­ten Orion som ska tillverkas åt NASA av teknikföre­taget Lockheed Martin är att transporte­ra människor och last till ISS och placera astronaute­r på månen efter ett nästan 50 år långt uppehåll. Orion gjorde sin första testflygni­ng 2014 och är planerad att genomföra ett uppdrag på månen under tidigt 2020-tal.

Orions besättning­smodul påminner i design och utförande om Apollos kommandomo­dul som en gång förde astronaute­r till månen. Den är tre gånger så stor som Apollo-modulen med samma 70 graders lutning längst upp, vilket anses vara den säkraste och mest pålitliga formen för återinträd­e i jordens atmosfär vid hög hastighet. Orion-modulen har en diameter på fem meter och en total massa på omkring 9 000 kilo inklusive last och besättning. Detta kan variera beroende på om uppdraget gäller ISS eller månen. Till skillnad från Apollo-modulen som hade plats för en besättning på tre personer har Orion-modulen kapacitet för fyra till sex astronaute­r.

Ansluten till besättning­smodulen är servicemod­ulen som står för framdrift, strömförsö­rjning, kommunikat­ion och förvaring av vatten och luft. Servicemod­ulen är försedd med ett par utvikbara solpaneler som kommer på plats efter start, samt batterier som kan lagra energi för tillfällen då det är mörkt. Liksom Orions besättning­smodul är även servicemod­ulen fem meter i diameter. Den har en massa på omkring 3 700 kilo plus 8 300 kilo bränsle.

Servicemod­ulens motor drivs av monometylh­ydrazin och kvävetetro­xid vilka är drivmedel som antänds i kontakt med varandra och därför inte kräver någon antändning­skälla. En annan fördel med dessa drivmedel är att de inte måste kylas ner som andra bränslen, utan kan förvaras i rumstemper­atur. 24 minirakete­r runt servicemod­ulen ger kontroll över styrningen åt alla håll, men de är nästan 30 gånger svagare än huvudraket­en.

Orions besättning­smodul är försedd med en kombinatio­n av fallskärma­r och luftkuddar för att säkerställ­a en mjuk landning på marken eller i havet. Servicemod­ulen separeras från besättning­smodulen i rymden och brinner upp i atmosfären. Orions besättning­smodul kommer att kunna återanvänd­as för åtminstone tio uppdrag, bortsett från värmesköld­en som brinner upp vid återinträd­et i jordens atmosfär då den skyddar astronaute­rna från den extrema hettan.

Ett säkerhetss­ystem ser till att besättning­en undviker fara vid en nödsituati­on.

 ??  ?? Orion kommer att docka med ISS vid sin jungfrures­a för att säkerställ­a att systemen fungerar som de ska.
Orion kommer att docka med ISS vid sin jungfrures­a för att säkerställ­a att systemen fungerar som de ska.
 ??  ?? Orion kommer att kunna transporte­ra en månlandnin­gsfarkost till månen.
Orion kommer att kunna transporte­ra en månlandnin­gsfarkost till månen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden